Serbia mellom koronavirus og fargerevolusjon

0
Demonstrasjon i Novi Sad, Serbia 9. juli 2020. Shutterstock

Serbia har opplevd noen dager med kraftige protester, særlig i hovedstaden Beograd. Demonstrasjonene retter seg mot vedtaket fra president Alexandar Vučić om å gjeninnføre lockdown med henvisning til koronaviruset.

Demonstrasjonene er møtt med politivold, som igjen har utløst kraftigere protester. Innenriksminister Nebojsa Stefanovic sa at politiet hadde vist tilbakeholdenhet til tross for at de ble bombardert med steiner og fakler, og at de hadde handlet i sjølforsvar.

Det er tydeligvis flere lag av til dels motstridende tendenser som spiller seg ut i Serbia. Dels blir Vučić kritisert for å underdrive antallet koronaofre i Serbia, noe som godt kan tenkes. Men samtidig protesterer man altså mot et strengere koronaregime og demonstrasjonene er jo heller ikke helt i tråd med «avstandsreglene». Dels blir presidenten angrepet fra høyre, og dels blir han angrepet fra folk som vil gjennomføre en fargerevolusjon mot «diktatoren» Vučić.

Dette har gitt presidenten rom til å hevde at opposisjonen består av høyreekstremister, folk som er antimigrasjon og «tilhengere av at jorda er flat». Dette er naturligvis en grov forenkling eller kanskje heller forfalskning av realiteten, men den er ikke helt uten reelt innhold.

Joaquin Flores analyserer den motsetningsfulle situasjonen i Serbia i artikkelen Serbia Protest Explosion – Vučić Caught Between Coronavirus and Color Revolution.

Han peker nettopp på at opposisjonen er i strid med seg sjøl, og det kommer av at opposisjonen både inneholder høyreekstreme elementer og folk fra det eurofile venstre, altså ikke helt ulikt Maidan i Ukraina i 2014.

I demonstrasjonene deltar det både folk som mener at Vučić ikke tar koronaepidemien alvorlig nok, og folk som mener at koronaepidemien er «fake news».

I virkeligheten, skriver Flores, er tallet på koronadødsfall i Serbia vesentlig lavere enn i Italia. Men det utelukker ikke at det kan være manipulert med data.

I et forsøk på å glatte over de uforenlige motsetingene i opposisjonen har de formulert seg sånn: «Demonstrasjonene i Serbia er ikke imot covid portforbud, de er mot det totalitære diktaturet». Å kalle Vučić en totalitær diktator er ganske søkt, siden han mer kan beskrives som en vanlig borgerlig sosialdemokrat. Det var parlamentsvalg i Serbia i april 2020, og der fikk partiet til Vučić 60 prosent av stemmene. Men valget er dels blitt kritisert fordi det ble gjennomført under pandemien og fordi det dominerende partiet kunne dra fordeler av det. Nasjonalistene i EU, slik som Donald Tusk, Sebastian Kurz og Viktor Orbán gratulerte Vučić, mens sosialdemokratene i EU tok avstand fra ham.

Så på det planet er konflikten i Serbia en tradisjonell konflikt mellom føderalistene i Brussel og nasjonalistene i land som Polen, Østerrike og Ungarn. Under dette ligger også konflikten mellom NATO og Serbia, og spørsmålet om Kosovo, som også er aktuelt igjen. NATO hadde nok helst sett en mer lydig disippel i presidentpalasset i Beograd. Men så splittet som opposisjonen er, er det lite trolig at de vil lykkes med noen fargerevolusjon.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.