Rekordstort fall i tysk økonomi

0
Shutterstock

Tysklands BNP falt med 10,1 prosent i andre kvartal 2020 viser tall som ble lagt fram av det statistiske sentralbyrået i landet 30. juli 2020. Dette skriver Deutsche Welle. Dette er det kraftigste fallet som er registrert så lenge denne statistikken er ført. Hvis man sammenlikner med tallene fra samme periode i fjor er fallet enda større, nemlig 11,7 prosent. Det var en rein kollaps i eksportnæringene og i husholdningene.

Økonomimedarbeider Chelsey Dulaney i DW sier at «det er klart at dette har vært et forferdelig kvartal for Tyskland.»

Den tyske regjeringa har brukt milliarder av euro for å dempe virkningene av krisa. Dette har vært en lindring, men mange bedrifter vil slite med å komme i gang igjen når det åpnes opp igjen. Tallene på arbeidsløse sto stille, men det er klart at det er et stort antall mennesker som går på krisetrygd og som kanskje ikke vil ha en jobb å gå tilbake til når det i prinsippet skal være mulig.

Euler Hermes, som driver forsikring av kreditt, sier at hans prognoser viser en kommende bølge av konkurser uten sidestykke.

Fagforbundet IG Metall frykter at 300.000 jobber står i fare for å forsvinne. 80 prosent av tyske selskaper sier at de har store problemer.

Tyskland har vært verdens nest største eksportland og uten sammenlikning EUs økonomiske stormakt og lokomotiv. Nå fusker motoren i dette lokomotivet ganske kraftig.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSanksjonene lammer helsesektoren i Syria
Neste artikkel– Tyskland på en risikabel kurs i Libya
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).