– Tyskland på en risikabel kurs i Libya

0
Tysk overvåkingsfartøy i Middelhavet. Foto: Bundeswehr.

Mens Storbritannia har kastet seg inn på Tyrkias side i krigen i Libya har Angela Merkel og Tyskland gjort felles sak med Frankrike og Italia i å prøve å håndheve våpenembargoen mot Libya. Deutsche Wirtschafts Nacrichten mener at dette er en farlig kurs for Tyskland.

Kartet viser områder der Bundeswehr opererer. Kilde: Bundeswehr.

Tyskland vil sende en fregatt til EUs marineoppdrag for å overvåke våpenembargoen mot Libya i Middelhavet. Marinefartøyet Hamburg med rundt 250 soldater om bord vil stå i spissen for den tyske operasjonen, sier en talsmann for Bundeswehrs ooperasjonskommando. Det kan tenkes, mener DWN, at initiativet ble lansert av Moskva for å drive en kile mellom Tyskland og dets NATO-partnere, USA, Tyrkia og Storbritannia.

I begynnelsen av juli 2020 møtte den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavuşoğlu sin britiske kollega Dominic Raab og statsminister Boris Johnson i London. Viktige samtaler ble holdt i forbindelse med Libya. Nyhetsbyrået Anadolu rapporterte at Tyrkia og Storbritannia hadde blitt enige om en felles kurs i Libya og om andre spørsmål.

Det skal ikke gå upåaktet hen at den tidligere britiske ambassadøren Richard Moore ble utnevnt til sjef for MI6 forrige onsdag. Han ble født i Libya og MI6 spilte en sentral rolle i forbindelse med krigen mot Libya i 2011. Moore vil begynne arbeidet til høsten. Moore var ambassadør i Tyrkia fra 2014 til 2017.

Så nå er NATO totalt splittet i Libya-spørsmålet. Ledende stormakter i alliansen står på hver sin side. Kan noen spørre Jens Stoltenberg om hva han mener om dette?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelRekordstort fall i tysk økonomi
Neste artikkelStefania Maurizi: “Våre medier har beskyttet Pentagons krigsmaskin i flere tiår”