Kinesiske Tencent er nå større enn Facebook

0
Hovedkvarteret til Tencent Holdings i Shenzhen i Sør-Kina. Shutterstock.

Det kinesiske IT-selskapet Tencent har overgått Mark Zuckerbergs sosiale medienettverk Facebook i børsverdi, etter over 40 prosent oppgang siden nyttår. Dette skriver nettavisa E24. Nettavisa skriver videre:

Tencent er et av Kinas største selskaper, og driver blant annet flere sosiale medieplattformer, mobilspill og har en rekke nettbutikker.

Selskapet har på Hong Kong-børsen sett en kraftig oppgang de siste månedene. Siden nyttår er aksjen opp over 40 prosent. Til sammenligning har Facebook-aksjen bare lagt på seg om lag 10 prosent.

Det norske oljefondet er tungt inne i begge de to selskapene, med 50,99 milliarder kroner i Tencent og 54,37 milliarder i Facebook.

Tencent ble grunnlagt i 1998 av Pony Ma og Zhang Zhidong. Det har hovedkvarter i Shenzhen i Sør-Kina. Det er verdens største videoselskap, og nå altså også verdens største på sosiale medier. Det er samtidig et av verdens største korporasjoner innen investeringskapital.

Største eier i selskapet er Naspers Limited, som eier 31 prosent. Deretter er de to største eierne toppsjefen Huateng Pony Ma, 7,6 prosent og en av de vanlige mistenkte, The Vanguard Group, 2.2 prosent. På fjerdeplass finner vi BlackRock med 1,1 prosent. Naspers Limited er et multinasjonalt selskap som er basert i Sør-Afrika. Det er et selskap som har en svært komplisert eierstruktur. Halvparten av aksjene eies av ulike internasjonale investeringsfond, og særlig kinesisk er det ikke. Oljefondet er en av de store eierne og hadde ved utgangen av 2019 en aksjepost på 13,7 milliarder kroner eller 2,1 prosent i selskapet. Selskapet eier en lang rekke mediebedrifter, men den største verdien i Naspers Limited er nettopp aksjeposten i Tencent. Etter som kampen om de globale teknologibedriftene tetner til er det grunn til å følge med på denne operasjonen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHistorisk: USAs BNP falt med 32,9 prosent i andre kvartal
Neste artikkelSanksjonene lammer helsesektoren i Syria