Historisk: USAs BNP falt med 32,9 prosent i andre kvartal

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tall fra US Bureau of Economic Analysis som ble offentliggjort 30. juli 2020 viser at USAs faktiske bruttonasjonalprodukt falt med 32,9 prosent i andre kvartal i år. Det er det verste falle i USAs økonomi i historien.

Faktisk BNP er bruttonasjonalprodukt justert for prisendringer og er dermed et mål på den virkelige økonomiske aktiviteten. I løpende dollarverdi, altså uten å justere for prisindeksen var fallet på 34,3 prosent eller 2.150 milliarder dollar.

USAs økonomi har aldri før falt mer enn 10 prosent i ett kvartal, så dette er et fall uten sidestykke i USAs historie. Fallet skyldes stengninga av økonomien i forbindelse med covid-19 epidemien. Noen økonomer trøster seg med at fallet ikke var fullt så stort som de hadde regnet med, prognosene sa nemlig at fallet ville bli 34,7 prosent.

Mark Zandi, som er sjeføkonom ved Moody’s Analytics, sier:

«Dette er et veldig dypt og mørkt hull, og vi skal komme ut av det, men det vil ta veldig lang tid.»

En så voldsom sammentrekning av den økonomiske aktiviteten vil ramme mange millioner arbeidere og folk i mellomsjiktene. Massearbeidsløsheten vil antakelig bite seg fast og et stort antall bedrifter vil gå konkurs, om de ikke har gjort det allerede.

Dette fallet forrykker også forholdet mellom USA og landets hovedkonkurrent Kina. Reuters melder nemlig at Kina oppnådde en vekst i andre kvartal 2020 målt mot samme tid i 2019. Det var mer enn analytikerne hadde forventet. I første kvartal falt Kinas økonomi med 6,8 prosent. (Det er ikke oppgitt om tallene er justert for prisindeksen.)


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKoronatiltakene verst for de svakeste
Neste artikkelKinesiske Tencent er nå større enn Facebook