Historisk: USAs BNP falt med 32,9 prosent i andre kvartal

2
Illustrasjon: Shutterstock

Tall fra US Bureau of Economic Analysis som ble offentliggjort 30. juli 2020 viser at USAs faktiske bruttonasjonalprodukt falt med 32,9 prosent i andre kvartal i år. Det er det verste falle i USAs økonomi i historien.

Faktisk BNP er bruttonasjonalprodukt justert for prisendringer og er dermed et mål på den virkelige økonomiske aktiviteten. I løpende dollarverdi, altså uten å justere for prisindeksen var fallet på 34,3 prosent eller 2.150 milliarder dollar.

USAs økonomi har aldri før falt mer enn 10 prosent i ett kvartal, så dette er et fall uten sidestykke i USAs historie. Fallet skyldes stengninga av økonomien i forbindelse med covid-19 epidemien. Noen økonomer trøster seg med at fallet ikke var fullt så stort som de hadde regnet med, prognosene sa nemlig at fallet ville bli 34,7 prosent.

Mark Zandi, som er sjeføkonom ved Moody’s Analytics, sier:

«Dette er et veldig dypt og mørkt hull, og vi skal komme ut av det, men det vil ta veldig lang tid.»

En så voldsom sammentrekning av den økonomiske aktiviteten vil ramme mange millioner arbeidere og folk i mellomsjiktene. Massearbeidsløsheten vil antakelig bite seg fast og et stort antall bedrifter vil gå konkurs, om de ikke har gjort det allerede.

Dette fallet forrykker også forholdet mellom USA og landets hovedkonkurrent Kina. Reuters melder nemlig at Kina oppnådde en vekst i andre kvartal 2020 målt mot samme tid i 2019. Det var mer enn analytikerne hadde forventet. I første kvartal falt Kinas økonomi med 6,8 prosent. (Det er ikke oppgitt om tallene er justert for prisindeksen.)


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. For globalisters del spiller det ingen rolle hvor det er økonomisk vekst eller fall i verden. Kapital-forvaltningsselskapene eneste ansvar er maksimal avkastning på pengene de forvalter for sine kunder, de har ikke lokalt samfunnsansvar. Med utflaggingen av titusener av selskaper har en stor del av USAs økonomi blitt flyttet til Kina, og med det er USA på vei ut av den første verden og er på vei inn den tredje verden.

  Avdollariseringen tar et kraftig steg fremover når Russland og Kina snart forlater SWIFT betalings-systemet, og flere land vil ikke lenger handle i dollar eller petrodollar. Hvis dollaren faller som verdens reservevaluta, hva skjer med oljefondet, kan det sies at oljefondet er bundet til dollarmasten og vil gå ned med dollaren?

  Vi har sett at bankkartellene, kapitalforvaltnings-selskapene, selskapskapitalen i det største selskapene har blitt styrket,og de ultrarike faktisk har blitt mye rikere av korona-krisen. Men hva skjer med disse hvis dollaren blir verdiløs? Hva som blir igjen av oljefondet blir det avhengig av hvilke selskaper de har investert i som blir stående og om oljefondet har blitt investert i dem?

  BlackRock har investert mange tusen milliarder i selskaper i Kina som har blitt flagget ut fra USA og Vesten forøvrig. Hvis disse blir stående etter dollaren, og oljefondet har blitt investert i dem, kan det bli dette som blir igjen av oljefondet etter at USA som imperium faller med dollaren?

 2. Avatar for ABC ABC says:

  32.9% et fall uten sidestykke i USAs historie

  Mike Maloney og Shiff med flere har reklamert for gull og sagt at dagens monetere system vil skiftes ut til noe annet i flere år som mange andre. Gjenmensomt er at de nå sier at det ikke finnes noen utvei ur dette. Mike sier også at Kina er et korthus som USA og den kjøper jeg. Russland er sikkert ikke bedre. Men man kommer langt med seldelpressen som alltid så vem vet. Men om dette forsetter så må det bli indre uroligheter i land rundt om.

  Mike er super kapitalist men han har kunnskapen og bra pejling på det som skjer nå. Rett ned i grøfta…

  https://www.youtube.com/watch?v=C1mxukkB3kM

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere