En million mennesker i Kongo fordrevet på seks måneder

0
Skjermdump fra AfricaNews

Ifølge en rapport fra UNHCR er over en million mennesker i Den demokratiske republikken Kongo blitt fordrevet i løpet av et halvt år. Kongo har en av de høyeste andelene av internt fordrevne i verden, og i alt er over fem millioner fordrevet fra sine hjemsteder og har funnet seg skjul andre steder i hjemlandet. Ytterligere en million kongolesere har rømt til naboland.

Væpnede grupper driver terrorangrep mot de fordrevne og de blir utsatt for drap, lemlestelser, seksuelle overgrep og plyndring.

De siste åtte ukene har slike væpnede grupper gjennomført mange slike angrep i flere av Kongos provinser skriver UNHCR. På en enste dag, 23. juni 2020 ble 5000 folk tvunget til å flykte fra hjemmene sine i den nordlige Kivu-provinsen på grunn av en kamp mellom to væpnede grupper. I det sørlige Kivu ble en leir for fordrevne angrepet to ganger av væpnede grupper i mai og juni.

Det var en liknende massakre i april da 43 mennesker ble drept i en landsby og 21 i en annen. De som ikke ble skutt ble drept med kniver og macheter.

Det er kvinner og jenter som er mest utsatte og det er registrert et stort antall voldtekter og andre seksuelle overgrep. Det hevdes at det ikke bare er de væpnede gruppene som gjør dette, men også de kongolesiske sikkerhetsstyrkene, som liksom skal forsvare dem.

AfricaNews skriver at 40 mennesker ble drept 28. mai 2020 i det nordøstlige Kongo på grensa mot Uganda i mai 2020. Dagen før ble 17 mennesker drept i en landsby i nærheten. Gjerningsmennene kaller seg Allied Democratic Forces (ADF) og har avgitt troskapsløfte til Den islamske staten. Ialt har ADF drept 400 mennesker i dette områset det siste året.

Fra naturens side er Den demokratiske republikken Kongo et av verdens rikeste land. Kongo har diamanter, gull, koltan, kobolt, uran, tinn, kopper, wolfram og tinn og en rekke andre råvarer. Men det er blitt plyndret av kolonimaktene i sin tid og i dag av imperialistmakter av ulike slag, også av nabolandene. De benytter seg av væpnede bander og kriminelle militser i jakta på landet ressurser.

I 2011 skrev UNDP at 71 prosent av innbyggerne i landet lever på under én dollar om dagen. Imperialistlandene har systematisk undergravd ethvert forsøk fra kongolesernes side på å ta kontroll over sitt eget land, mest markant da deres leder Patrice Lumumba ble drept i 1961. Siden har utenlandske makter sørget for å ha korrupte svarte ledere i Kongo som de kan kontrollere.

Les: To grunnleggende forskjellige syn på Afrika


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.