Vestens identitetskrise

0
Illustrasjon: Cristina Conti, Shutterstock

Av Kjersti G. Andvig.

Jeg ser på det som utspiller seg for tiden og at det generelt snakkes mye om ‘identitets-politikk’. Det vi står over er en ‘identitets-krise’. Som en palestinsk venn en gang spurte i Ramallah, han hadde observert at det var spesielt mange fra Skandinavia og Norge som kom på besøk: Hvilken eksistensiell krise har dere, siden dere er så opptatt av oss?

Vel, vi har en identitetskrise. Vi har kastet kirke og monarki. Kommunismen og sosialdemokratiet har vi forkastet enten i praksis eller som ide. Kapitalismen kan vi leve med, enn så lenge, men den er hul. Den gir oss ‘bare’ ting. Så, vi klynger oss til begrepet ‘demokrati’, men det ordet betyr helle ikke mye lengre. Og innerst inne vet vi det. Vi faser det sakte ut til ‘humanisme’. Kanskje en dag seirer ‘humanismen’ i Den Haag – for Assange. Det er i hvert fall det som er ideen. The process is the punishment, har han selv sagt …

Vi skal lære oss å være individer. I en global verden. Covid-19 er ikke annet enn et symbol på hva vi er, har blitt, er i ferd med og bli. One World: Together at Home, by Global citizen, brought to you by Lady Gaga.

Vi leter etter ny mening. Vesten. Og vi finner den i oss selv – i enhet med hele verden.

Men, skal du være i enhet med hele verden, må du også være i kontakt med hele verden. Ha innflytelse og makt, i hele verden. Det Vestlige imperiet kan ikke lenger utvide sine ‘grenser’ ved å insistere på ‘hvit overlegenhet’, og det trenger det heller ikke. Tvert i mot, det er stort sett til bry. Grenser hindrer verden fra å være hel. I ‘den nye orden’ er det fint plass til Beyonce og Kanye West. Om russere og venezuelere fant noen ‘som bare kunne oppføre seg’, er det også plass til dem rundt bordet. Der på øverste platå. I likhet med så mange andre urokråker er det alltid plass til dem som aksepterer Vestens «nye» ideologi. Samle mere makt på færre hender. Alltid med metoder og retorikk, spiselig for sin tid. I denne omgangen er det ‘individet og kloden’. Hva kom først; høna, eller egget?

Privatisering, privatisering, privatisering.

Globalisering, globalisering, globalisering.

Sorte amerikanskes kamp, blir plutselig ‘vår’ kamp. Og på overfarten mister vi enda en gang mening. Norge blir Frankrike, Frankrike England. Det er vanskelig å ha en meningsfull samtale, språkets funksjon forvitrer; snakker vi om USA, Norge, eller Belgia? Eneste forklaringen må være at problemene vi snakker om er de samme, problemene er globale. I dag er svaret rasisme, i morgen er det klima. Det var metoo i går.

Og de sier det kan løses med moral. Vi bygger en ny kirke. Et nytt imperiet. Der kan vi velge oss CIS, POC, LGBLQ+, INCEL, eller TERF om du tør. En global identitet, som definerer hvem du er i de globale stammene. Vesten har en identitetskrise og den eneste løsning vi får forespeilet er globalisme. Den er Grønn, den er fargerik, den er anti-rasistisk. Og der skal vi alle være fri, til å finne seg selv.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.