Polen avviser EUs koronapakke på 750 milliarder euro

0
Shutterstock

EU-kommisjonen har sagt at den vil stimulere økonomien i unionen i forbindelse med koronakrise med å sprøyte inn 750 milliarder euro i økonomien. En vesentlig del av disse pengene er det planen å hente ut via karbonavgifter. Det vil for eksempel føre til det tyske bidraget til EU vil komme til å øke med 50 prosent. Polen tar kategorisk avstand fra planen og truer med å blokkere den.

Polens visestatsminister Jadwiga Emilewicz sa i et intervju med Financial Times at Polen ikke kan støtte denne planen. Polen skaffer seg 80 prosent av sine inntekter via utvinning og salg av kull.

EU har også en plan om å avvikle sin bruk av fossil energi helt, og det skal skje innen 2050. Men det er svært uklart hvordan unionen har tenkt å gjøre dette i praksis. For Polen vil det bety å avskaffe landets viktigste inntektskilde, og det er ingen som har noe konkret forslag om hva landet skal sette isteden.

Det er langt fra første gang det er konflikter mellom Polen og EU. I 2017 truet kommisjonen med frata landet stemmeretten:

EU-kommisjonen truer med å frata Polen stemmeretten

EU-kommisjonen innrømmer at det vil bli svært vanskelig å oppnå en avtale om det annonserte gjenreisningsfondet, skriver Euractiv. Det er allerede klart at koronakrisa vil innebære den alvorligste resesjonen i unionens historie. Denne konflikten mellom Polen og kommisjonen viser enda en gang hvordan Den europeiske unionen er alt annet enn forent, og verre vil det bli, sett fra Brussels synspunkt.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelOgså Kina hadde tap i trefningene med India
Neste artikkelVerdiløst sete i Sikkerhetsrådet har kostet Norge hundrevis av millioner