Også Kina hadde tap i trefningene med India

0
Indiske soldater i Kashmir. Shutterstock

Det begynner å komme fram flere detaljer om trefningene mellom indiske og kinesiske soldater i det som kalles Line of Actual Control (LAC) («Den faktiske kontrollinjen»), som er de facto grense mellom de to landa i Himalaya. Og de går ut på at det også ble drept og såret soldater på kinesisk side.

Meldingene i India Today, som stort sett støttes av andre kilder, sier at 20 indiske soldater ble drept og 17 andre alvorlig såret. På kinesisk side skal minst 43 soldater ha blitt drept eller såret. Dette er den alvorligste konfrontasjonen mellom de to landa siden kampene i 1967 da 80 indiske og omlag 300 kinesiske soldater mistet livet.

Partene har en forståelse seg i mellom om ikke å bruke skytevåpen, så soldatene kjempet mot hverandre med å kaste stein og ved hjelp av klubber med nagler i. En kan si at to atommakter førte en liten krig på steinaldermanér. Men den var dødelig nok, også fordi en god del soldater falt i det iskalde vannet og døde der.

Kartet viser regionen med «Line of Actual Control» til høyre.

Konfliktene i området er ikke bare knyttet til Kina og India. Like viktig er Pakistan, der nasjonalistene krever at Jammu og Kashmir blir innlemmet i deres land, siden de er overveiende muslimer. Pakistan oppsto som kjent som resultat av avviklinga av det britiske koloniveldet i 1947 og delinga av den britiske kronkolonien India i to deler, én dominert av hinduene og én av muslimene. Delinga førte også til krig mellom India og Pakistan i 1947–48. Hele tida siden den gangen har det vært strid mellom India, Pakistan og Kina om grensedragningene i dette området, og konfliktene har flere ganger førte til mindre kriger og trefninger.

Hindunasjonalistene i India gjør krav på hele dette området, også deler av det som i dag er kontrollert av Pakistan og Kina. Kravet ble framsatt av den indiske innenriksministeren fra talerstolen i parlamentet, så det er ikke politiske utgrupper vi snakker om. Den økende indiske nasjonalismen har også ført til problemer for den kinesiske økonomiske offensiven i India, skriver den kinesiske avisa Global Times.

Dette har fått alarmklokkene til å gå i både Islamabad og Beijing, skriver Moon of Alabama. For å komplisere det ytterligere så har området også strategisk betydning i forbindelse med China Pakistan Economic Corridor (CPEC), et prosjekt i «silkeveibeltet» med investeringer på rundt 50 milliarder dollar.

Regjeringene i USA og Australia har gitt sin støtte til India i den siste konflikten, men de har ikke sagt noe som tyder på at de vil engasjere seg veldig akrivt.

Kina og India har sagt at de begge ønsker å redusere spenninga og ordkrigen, men med så mange drepte og sårede allerede, er det mulig at det blir vanskelig. Denne konflikten øker USAs mulighet til å prøve å ta tilbake noe av den innmflytelsen de har tapt det siste tiåret i Asia og å sette flere kjelker i veien for Kinas sileveistrategi.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.