Også Kina hadde tap i trefningene med India

11
Indiske soldater i Kashmir. Shutterstock

Det begynner å komme fram flere detaljer om trefningene mellom indiske og kinesiske soldater i det som kalles Line of Actual Control (LAC) («Den faktiske kontrollinjen»), som er de facto grense mellom de to landa i Himalaya. Og de går ut på at det også ble drept og såret soldater på kinesisk side.

Meldingene i India Today, som stort sett støttes av andre kilder, sier at 20 indiske soldater ble drept og 17 andre alvorlig såret. På kinesisk side skal minst 43 soldater ha blitt drept eller såret. Dette er den alvorligste konfrontasjonen mellom de to landa siden kampene i 1967 da 80 indiske og omlag 300 kinesiske soldater mistet livet.

Partene har en forståelse seg i mellom om ikke å bruke skytevåpen, så soldatene kjempet mot hverandre med å kaste stein og ved hjelp av klubber med nagler i. En kan si at to atommakter førte en liten krig på steinaldermanér. Men den var dødelig nok, også fordi en god del soldater falt i det iskalde vannet og døde der.

Kartet viser regionen med «Line of Actual Control» til høyre.

Konfliktene i området er ikke bare knyttet til Kina og India. Like viktig er Pakistan, der nasjonalistene krever at Jammu og Kashmir blir innlemmet i deres land, siden de er overveiende muslimer. Pakistan oppsto som kjent som resultat av avviklinga av det britiske koloniveldet i 1947 og delinga av den britiske kronkolonien India i to deler, én dominert av hinduene og én av muslimene. Delinga førte også til krig mellom India og Pakistan i 1947–48. Hele tida siden den gangen har det vært strid mellom India, Pakistan og Kina om grensedragningene i dette området, og konfliktene har flere ganger førte til mindre kriger og trefninger.

Hindunasjonalistene i India gjør krav på hele dette området, også deler av det som i dag er kontrollert av Pakistan og Kina. Kravet ble framsatt av den indiske innenriksministeren fra talerstolen i parlamentet, så det er ikke politiske utgrupper vi snakker om. Den økende indiske nasjonalismen har også ført til problemer for den kinesiske økonomiske offensiven i India, skriver den kinesiske avisa Global Times.

Dette har fått alarmklokkene til å gå i både Islamabad og Beijing, skriver Moon of Alabama. For å komplisere det ytterligere så har området også strategisk betydning i forbindelse med China Pakistan Economic Corridor (CPEC), et prosjekt i «silkeveibeltet» med investeringer på rundt 50 milliarder dollar.

Regjeringene i USA og Australia har gitt sin støtte til India i den siste konflikten, men de har ikke sagt noe som tyder på at de vil engasjere seg veldig akrivt.

Kina og India har sagt at de begge ønsker å redusere spenninga og ordkrigen, men med så mange drepte og sårede allerede, er det mulig at det blir vanskelig. Denne konflikten øker USAs mulighet til å prøve å ta tilbake noe av den innmflytelsen de har tapt det siste tiåret i Asia og å sette flere kjelker i veien for Kinas sileveistrategi.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Hindu-nasjonalismen er trolig farligste momentet i verden for tiårene framover. Det er en bevegelse som følger imperialistiske føringer, løgnaktigheter, og hat-kampanjer. Gjerne helt på linje med Fox News, Sky News Australia, og nye antikinesiske hat-kanaler på ’sosiale medier’ (som gjerne ønsker å framstå som ’alternative’). En bevegelse på linje med vest-ukrainske nasjonalismen og tyske nasjonalismen på 1930-tallet. Instrumenter laget/støttet for konflikt og krig.

  Dersom aktørene er rasjonelle burde det ikke bli en storkrig. At oppgjør holdes på steinaldernivå uten skytevåpen er en stor fordel, og litt komisk.

  Ingen kan ta Kina militært. Ikke India, USA, og Japan samlet. Med atomvåpen blir det vanskeligere å regne, men ingen vil komme heldig ut. Nord-Korea har kanskje de beste hulesystemene i sine fjell, så kanskje menneskehetens framtid da blir derfra.

  For nå er det kontroll over denne fjellregionen mellom Pakistan-India-Kina som er viktigste problem, der britene tegnet forskjellige grenselinjer som altså forskjellige landa mener er den riktige grensen. India krever full kontroll over Aksai Chin, der Kina har en viktig vei som forbinder provinsene Tibet og Xianjang. India krever også pakistanske Gilgit-Baltistan som er viktig for Kina-Pakistanske økonomiske korridor (CPEC).

  En maksimalistisk og konflikt-orientert nasjonalistisk holdning er trolig et stort hinder for India selv. Kashmir som region kunne komme svært godt ut dersom India blir med i CPEC, og støtter opp og utvider BRI ellers. Litt som at Europeiske land stadig skyter seg i foten for konflikt mot Russland.

 2. Fox News ha høyest troverdighet i USA - unntatt blant demokrater
  Fox_News

  Hva tror du selv har høyere troverdighet? NRK?
  Tatt i betrakning av at DEM = deep state, det taler til Fox News fordel at deep state sauene ikke liker dem. Noam Chomsky holder på å få nervesammenbrudd av Fox News.

  Hvis CNN er mest “troverdig” for deg, da er du på bunnivået i troverdighet i USA. Da blir du det som Trump kaller fake news.

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Seriøst nå, du må komme over din tro at Reps er uskyldige lam. New World Order har ingen nasjonale, politiske eller religiøse begrensinger. Tror du seriøst at Bush karene er Dem? George W. Bush var nå den som satt dypt inni å forsvare New World Order. Cruz, Rubio, McConnell, Cheney, Graham er Dems? Hva med McCain, også Rep?
  De eneste som ikke ser ut til å være del er Paul sr. og de som blir avfeid som progressive som Tulsi Gabbard, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib som blir pisket fra alle sider.

 4. Bush og Clinton drev Bush&Clinton Drugs Ltd.


  George Bush Sr (= Scherf) er i familie med disse folkene
  Bush++ stod bak drapet på JFK som var “the Alliance”

  Bush, Clinton, Obama = deep state
  Vi kan sikkert legge til Jagland.
  Man må være født “jøde” eller hva de kaller det for å være innefor.
  Skull & Bones er selvfølgelig deep state.

  The Russell Trust -> Skull & Bones

  The Russell Trust was incorporated by William Huntington Russell as its president, and Daniel Coit Gilman as its first treasurer. Gilman later went on to become president of the University of California at Berkeley and Johns Hopkins University before leaving to become the first president of the Carnegie Foundation. Gilman also served as one of the first board members of the Russell Sage Foundation.

  Russell was born in New Haven, Connecticut, the son of William Russell, who emigrated from England in 1638, and his wife Sarah Davis. His father died in 1665.

  Johns Hopkins University er de som lager corona-statistikken som publiseres av NRK.
  Berkeley universitet er der hvor prins Håkon ble utdannet.

  “Smittestopp” apper var ferdig utviklet høsten 2019 ifølge Herland Report.
  “The Truth That is Hard to Accept” inneholder mange biter av sannhet

  Fra Clinton går en linje til Epstein og Maxwell og Richard Branson = britiske aristokrater.
  Alt sammen går tilbake til tyske og britiske aristokrater, iblandet noen italienske og greske.

 5. Det er bra at verdens to mest folkerike land holder seg til steinaldervåpen når de skal lufte aggresjon. Men det er verdt å merke seg at selv om de er naboer gjør Himalaya og andre fjellkjeder det fullstendig umulig for begge å innta og erobre den andre. Vel og merke dersom man holder seg til konvensjonelle våpen. I disse fjellkjedene har den forsvarende part en stor fordel, og det vil være umulig å få fram moderne stridsvogner, pansrete kjøretøy, artilleri og nok soldater med forsyninger og ammunisjon i store nok mengder til at de ikke ville bli tilintetgjort før de kom ned til lavlandet på den andre sida. Geografi er viktig selv i dagens verden. De vil måtte nøye seg med aggressive trefninger langs grenseområdene også i framtida.

 6. Nei. Da kunne man tatt med flyvåpnene også. Disse landene kan ikke beseire hverandre med fly og droner.

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Stemmer nok at jeg var Sanders tilhenger. Inntil han støttet demoniske Hillary Clinton.

 8. Avatar for Mari Mari says:

  Nei, men de kan levere alvorlig skade på uskyldige liv ved hjelp av droner og fly. Det finnes ingen krig hvor ikke sivil befolkning blir slaktet ned.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere