Krise for begravelsesbyråene – færre dør enn vanlig

64
Foto: Shutterstock

Corona-pandemien har også rammet aktiviteten hos begravelsesbyråene. Et nedstengt Norge ga både færre døde og avlyste eller utsatte seremonier. Dette skriver E24.

Dette har ført til at fem begravelsesbyråer i Norge som har søkt og fått innvilget kontantstøtte, ifølge oversikten til Skatteetaten. E24 skriver:

Hvert år dør det i overkant av 40.000 mennesker i Norge, og andelen av befolkningen som dør årlig, faller stadig, ifølge Statistisk sentralbyrå. Foreløpige tall viser at det ikke har vært færre dødsfall enn i år dersom man sammenligner årets 24 første uker over en tyveårsperiode.

– Mennesker som ellers naturlig ville dødd av en influensa, fikk ikke influensa. Vi hadde en nedgang i dødsfall på 45 prosent sammenlignet med tidligere.

Statistikk fra SSB viser at dødstallene i Norge har vært lavere våren 2020 enn noe annet år etter 2000:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Ingen fare. Tallet kommer til å gå opp igjen siden de allerede har funnet en ny svineinfluensa. Vi må jo være redde så de kan redde oss med sine vaksiner.

 2. Ja, mens i Sverige, hvor de har fulgt strategien som Steigan.no, VG, Aftenposten og ledende kommentatorer i NRK har argumentert for at Norge også burde fulgt, har overdødeligheten vært ekstrem, opp mot 40 prosent i april. Det tallene viser, er altså ikke at tiltakene i Norge ikke var nødvendige, for det har de absolutt vært, men at de ikke bare har hjulpet mot Covid 19, men også bidratt til å redusere dødelighet for mange andre sykdommer, trolig inkludert selvmord. Mediehysteriet omkring hvor fælt folk har det under nedstengning er altså det som har vært et grunnløst mediehysteri her.

 3. Hvad mener du med at overdødeligheden har været 40% højere i Sverige i April? hvad er det for et tal du henviser til? Hvordan har nedstængningen hjulpet med at undgå selvmord ? Så du mener helt seriøst ikke at nedstængningen af økonomien og samfundet , flere tusinder permiteringer ,og usikkerhed i forhold til indtægt har haft en stor negativ effekt på mental helse? Det lyder helt utroligt, er der noget jeg har misforstået?

 4. Avatar for Enebak Enebak says:

  Hvordan forklarer du at dødeligheten i USA har vært nedadgående siden 20 april og blir nåoppgitt til 600 i døgnet (Worldometer), samtidig som bekreftede tilfeller øker med 40.000 i døgnet? Er det regjeringen som forvrenger tallene?
  Ifølge norske aviser er pandemien i USA “helt ute av kontroll” og USA “kneler på grunn av sykdom og død”. Bare tull.
  Ifølge folk jeg kjenner, som bor borti der, er det bølgen av sult og fattigdom som velter inn over folk i kjølvannet av nedstenginga som skaper kaos, ikke covid-19.

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Du sier at corona er så farlig men her er det altså i alle fall to med alvorlige underliggende sykdommer som kan fortelle deg at selv om det er ubehagelig er det ikke svartedauen. Det er ikke slik at vi sprang for livet til legen. I mitt tilfelle var jeg overbevist at det kun var en ekkel forkjølelse. Det var først når karen min fikk diagnose lungebetennelse at jeg ble undersøkt og eneste grunn til at han gikk til lege var at han skadet beinet sitt på jobb og mens legen sjekket beinet hørte hun ham hoste og sjekket ham.
  Du får det til å høres ut som corona er den sikre død, for herrens skyld.

 6. Avatar for pcwh pcwh says:

  Jeg venter alltid til slutt med å si dette i en diskusjon, men fra samboer høyt oppe i OUS er det ikke lenger en offentlig hemmelighet at dødsfall og innleggelser har en tydelig etnisk profil. Som med andre alvorlige diagnoser er det en tydelig skjevfordeling sett mot landbakgrunn. Så ja, Sverige har flere døde, men de har også veldig mange flere innbyggere som er «melaninrike», som det nå heter. Og de har dårligere helse, kort fortalt. Nå kunne jeg utbrodert om shithole countries, analfabetalisme og faktaresistens, men da blir barna mine banket opp på vei til skolen og kaninen som bor ute drept, så jeg gjør ikke det. Vi later som dette gjelder «alle», uavhengig av helse, alder, kultur og bakgrunn.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

56 flere kommentarer

Deltakere