Hvem har deltatt i BLM-demonstrasjonene i USA?

12
BLM-demonstrantene har vært unge, langt flere hvite enn svarte – og overveiende med sympati for Demokratene. Foto: Shutterstock

Det har vært mange demonstrasjoner for Black Lives Matter over nesten hele USA våren og forsommeren 2020. Ei meningsmåling fra PEW Research viser hvordan den sosiale sammensetninga av demonstrasjonene har vært.

Undersøkelsen viser, ikke helt overraskende, at demonstrantene har vært unge og at 8 av 10 av dem kan tenke seg å stemme Demokratene. Det sistnevnte er det mest slående resultatet av undersøkelsen. Dette har mer enn noe annet vært Demokratenes demonstrasjonsbevegelse.

Bare 17 prosent av demonstrantene har vært svarte. Det er kanskje litt overraskende. Nå er dette flere enn deres antall i befolninga som helhet. Nesten halvparten (46 prosent) har vært hvite. Det er klart færre enn i befolkninga som helhet, men siden demonstrantene stort sett har vært unge, vet vi at andelen er omtrent som blant unge mennesker i USA ellers.

Det som kalles generasjon Z i USA, altså de som er født etter 1996, er i høyere grad barn av innvandrere enn de andre generasjonene. 22 prosent av dem har minst en forelder som er immigrant. Ifølge prognoser fra Census Bureau vil flertallet av denne generasjonen være ikke-hvit innen 2026. Generasjon Z er nesten alltid pålogget internett, og særlig sosiale medier som YouTube og Snapchat.

Undersøkelsen fra PEW viser også at det er en overvekt av demonstranter fra byene, mens landsbygda er underrepresentert. Denne undersøkelsen synes å understreke de markante sosiale og generasjonsmessige splittelsene i USA. USA er mer enn noen gang i nyere tid et splittet land.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Bare for de som ikke følger med. De fleste svarte har skjønt at en ikke bekjemper vold, med vold. Selv om det kan virke som det virker.

  Når det gjelder demonstrasjoner mot politivold, må det jo nødvendigvis ha vært politi involvert. Det er så mye mindre av dem, på landsbygda. Men om det skjer får vi heller en Ruby Ridge -konfrontasjon.

 2. Avatar for FMD FMD says:

  Hva i all verden? Steigan svarer jo på de sitatene du har uthevet i artikkelen.
  De svarte utgjør bare en viss andel av befolkningen, dette vil gjenspeile seg i større samlinger av mennesker.
  Svarte er overrepresentert på voldsstatistikker i USA, å påstå at de har skjønt noe som har med vold å gjøre er urimelig.
  Skillet mellom by og landsbygd har vært der hele tiden, men skillet har økt ekstremt de siste tiårene. Folk som bor på landsbygda er generelt ikke enige med demonstrasjonene som har vært i byene, og deltar derfor selfølgelig ikke i dem.

 3. Makan til idiot-formulering. Du mener sikkert ikke at svarte er ute av stand til å skjønne noe om vold, om du er i stand til å tenke deg om.
  Resten av det du skriver er jo å regne som søppel, om en skal vurdere det ut fra det jeg siterer øverst.
  Jeg har sett mye rart på disse sidene, men denne tar kaka.

 4. Avatar for FMD FMD says:

  Jeg mener det jeg skriver, ikke noe annet. Jeg har ikke skrevet at svarte er ute av stand til å skjønne noe om vold slik du påstår.
  Jeg mener at de ikke har skjønt noe om vold i noen større grad enn alle andre, slik det fremstår i kommentaren jeg svarte på.
  Hvis du skal kommentere på denne siden bør du heve nivået ditt, simple hersketeknikker som du bedriver i denne kommentaren faller for døve ører her inne.
  Hvis du mener at det jeg skriver i dette svaret “tar kaka”, har du simpelthen ikke lest mange av kommentarene her inne i det hele tatt.
  Jeg har ikke sett noe aktivitet fra din bruker.

 5. Enten må du lære deg å lese,
  eller lære deg å skrive.

  Du er åpenbart ikke i stand
  til å lese hva du selv skriver.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Så det er mulig å lære seg å skrive noe man ikke kan lese. Interessant

 7. Avskrift er ikke så vanskelig. Jeg kan kopiere kinesisk,
  uten å forstå et dugg av hva som står der.

  Så, hva var så interessant, mente du?

 8. Avatar for FMD FMD says:

  Du er jo rett og slett en komplett idiot, hva er det du babler om egentlig?
  Hvis du skal svare på kommentarer må du for faen ha noe å fare med, hvis ikke får du til helvete la være!
  Jeg har redegjort for det jeg har skrevet, og er meget komfortabel med det.
  Jeg kan forresten tillegge at svarte er overrepresentert på voldsstatistikker i Skandinavia og i Europa også, slik at ingen tror at det er et isolert fenomen i USA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere