Hvem har deltatt i BLM-demonstrasjonene i USA?

0
BLM-demonstrantene har vært unge, langt flere hvite enn svarte – og overveiende med sympati for Demokratene. Foto: Shutterstock

Det har vært mange demonstrasjoner for Black Lives Matter over nesten hele USA våren og forsommeren 2020. Ei meningsmåling fra PEW Research viser hvordan den sosiale sammensetninga av demonstrasjonene har vært.

Undersøkelsen viser, ikke helt overraskende, at demonstrantene har vært unge og at 8 av 10 av dem kan tenke seg å stemme Demokratene. Det sistnevnte er det mest slående resultatet av undersøkelsen. Dette har mer enn noe annet vært Demokratenes demonstrasjonsbevegelse.

Bare 17 prosent av demonstrantene har vært svarte. Det er kanskje litt overraskende. Nå er dette flere enn deres antall i befolninga som helhet. Nesten halvparten (46 prosent) har vært hvite. Det er klart færre enn i befolkninga som helhet, men siden demonstrantene stort sett har vært unge, vet vi at andelen er omtrent som blant unge mennesker i USA ellers.

Det som kalles generasjon Z i USA, altså de som er født etter 1996, er i høyere grad barn av innvandrere enn de andre generasjonene. 22 prosent av dem har minst en forelder som er immigrant. Ifølge prognoser fra Census Bureau vil flertallet av denne generasjonen være ikke-hvit innen 2026. Generasjon Z er nesten alltid pålogget internett, og særlig sosiale medier som YouTube og Snapchat.

Undersøkelsen fra PEW viser også at det er en overvekt av demonstranter fra byene, mens landsbygda er underrepresentert. Denne undersøkelsen synes å understreke de markante sosiale og generasjonsmessige splittelsene i USA. USA er mer enn noen gang i nyere tid et splittet land.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelStortingsmeldinga om vindkraft – innrømmelse uten konsekvenser
Neste artikkelKrise for begravelsesbyråene – færre dør enn vanlig