– USA brenner Syrias hvete

0
Foto: Sana

Amerikanske Apache-helikoptre fløy lavt over hveteåkrene ved landsbyen Adla i Shaddadi-området i Syria 17. mai 2020 og slapp så brannballonger over åkrene. Det fikk de tørre åkrene til å brenne med eksplosjonsartet styrke og vinden førte brannen langt av gårde. Dette skriver journalisten og kommentatoren Steven Sahiounie i Midteastdiscourse.

Etter å ha levert brannbombene fløy helikoptrene lavt over husene i landsbyen og skremte befolkninga, og ikke minst barna som fryktet for livene sine. Lederen for jordbruksdirektoratet i Hasaka, Rajab Salameh, sier til det syriske nyhetsbyrået Sana at det er brutt ut branner i hveteåkre flere steder i regionen.

Hasaka ligger i det nordøstlige Syria, der USAs militære fortsetter sin ulovlige okkupasjon støttet av det kurdiskdominerte SDF. Det er Syrias brødkurv, og akkurat nå pågår hvetehøsten for fullt. Det er nå matvareforsyninga for mange måneder framover skal sikres.

Vestens krig mot Syria siden 2011 har ført til at hveteproduksjonen i landet har falt fra 4,1 millioner tonn per år til bare 2,2 millioner tonn, skriver Sahiounie. FN sier at Syria i 2019 ble rammet av akutt matvarekrise der 6,5 millioner mennesker sto overfor alvorlig fare for matmangel.

Brannbomber mot hveteåkrene er ikke noe nytt våpen i Syria. I 2019 ble 85.000 hektar kornåkre brent ned og den syriske regjeringa ble tvunget til å importere 2,7 millioner tonn hvete, i hovedsak fra Russland, for å dekke tapene.

Samtidig pågår det en priskrig mellom Syrias regjering og SDF-administrasjonen i Nordøst-Syria der de sistnevnte prøver å hindre Damaskus i å få kjøpt hveten.

Syria-analytikeren Nicholas Heras sier at hvete er et meget sterkt våpen i Syria-krigen og at USA og SDF nå kan bruke hveten som våpen for å tvinge fram innrømmelser fra den syriske regjeringa.

I juni 2019 stanset SDF salget av hvete til den syriske staten fra tre provinser som er under deres administrasjon. Dette skrev Reuters på grunnlag av et intervju med SDFs Salman Barodo.

Det kan neppe herske tvil om at hvis USA driver brannbombing av syriske hveteåkre må det regnes som krigsforbrytelser etter Geneve-konvensjonene. Vi fikk først meldinga om disse handlingene bare fra det syriske nyhetsbyrået Sana, men nå er dette gjengitt i flere andre kilder i Midtøsten. Vi kan foreløpig ikke legge fram noen «rykende pistol» i form av ugjendrivelige bevis, men troverdigheten til medlingene er økt siden de første nyhetene kom. USAs vilje til å sulte ut og trakassere det syriske folket på alle tenkelige måter kan det ikke herake noen tvil om.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.