Invasjonsforsøket i Venezuela bygde på en kontrakt mellom leiesoldatene og opposisjonen

0
Noe av utstyret til kommandosoldatene

Avisa Washington Post har avslørt at leiesoldatfirmaet Silvercorp, som organiserte kommandoraidet mot Venezuela, hadde en kontrakt med opposisjonen verdt 213 millioner dollar. Avisa har lagt fram et dokument på 42 sider som utgjør den formelle avtalen (bak betalingsmur, men er omtalt her).

Det hersker ingen tvil om at hensikten med operasjonen var å kidnappe Venezuelas president Nicolás Maduro, for det er skrevet i klartekst i avtalen (pdf):

“Service Provider Advisors will advise and assist Partner Group in planning and executing an operation to capture/detain/remove Nicolas Maduro (heretoafter ‘Primary Objective’), remove the current Regime, and install the recognised Venezuelan [self-proclaimed] President Juan Guaido”.

Altså: Silvercorp tok på seg ansvaret for å planlegge og gjennomføre en operasjon som tok sikte på å ta Nicolás Maduro til fange, avsette den nåværende regjeriga og innsette kuppmakeren Juan Guaidó.

Den signerte kontrakten mellom Guaidó og Silvercorp.

Avtalen er signert av Juan Guaidó sjøl, hans rådgiver Juan Rendón og opposisjonsparlamentarikeren Sergio Vergara på den ene sida og Silvercorps sjef Jordan Goudreau, tidligere spesialsoldat i US Special Forces, det vil si Green Berets.

Avtalen hadde en prislapp på 212,9 millioner dollar.

Pressekontoret til Guiadó har benektet enhver forbindelse med kuppforsøket og USAs utenriksminister Mike Pompeo sa at USA ikke hadde vært «direkte» innblandet. Da han ble spurt om hvem som hadde finansiert kuppforsøet nektet han å gi videre informasjon. Rendón har innrømt at han overførte 50.000 dollar som forskuddsbetaling til Silvercorp.

Men U.S. Drug Enforcement Agency informerte Department of Homeland Security om at Silvercorp overførte våpen til treningsleire i Colombia, skriver Associated Press.

Vi skrev om dette kuppforsøket 7. mai 2020.

Ei gruppe tungt bevæpnede personer gjorde et landstigningsforsøk i Venezuela 3. mai ved havnebyen Guaira i delstaten Vargas. De var antakelig desertører fra den venezuelanske hæren som kom fra den paramilitære treningsleiren Guajira i Colombia. Kommandosoldatene ble nedkjempet av de venezuelanske grensevaktene. Venezuelanske myndigheter hevder at gruppa hadde til hensikt å kidnappe president Maduro.

To av kommandosoldatene var fra USA, og Venezuelas regjering har beskyldt USAs regjering for å stå bak militæraksjonen. De to var den 34 år gamle Luke Denman og den 41 år gamle Airan Berry. Etter at de ble tatt til fange sa Denman i et TV-opptak at de «kom for å hjelpe venezuelanerne med å ta landet sitt tilbake». Denman er tidligere spesialsoldat fra USA og ble rekruttert av veteranen Jordan Goudreau som leder leiesoldatfirmaet Silvercorp USA. Denman sa i opptaket at Silvercorp hadde en kontrakt med kuppmaker Juan Guaidò om å avsette president Maduro, noe Guaidò på det kraftigste benektet. TelesurTV hevder at Colombias president Iván Duque var kjent med og delaktig i kommandoaksjonen.

Dick Emanuelsson skrev også om kuppforsøket i artikkelen Venezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats.

Jordan Goudreau i Silvercorp har innrømt overfor AP at han ledet kuppforsøket.

Ting begynner å bli rimelig klare nå. Det var et kuppforsøk, avtalt med «opposisjonen» og USA visste om det. Men kuppet slo katastrofalt feil og framstår i ettertid som en parodi på et kuppforsøk, og det er det sjølsagt ingen som vil ta ansvaret for. Kuppforsøket har til og med fått sin egen artikkel på Wikipedia der det blir kalt Operation Gideon eller Macuto Bay raid.

Patricio Zamorano har en analyse av operasjonen i Council on Hemispheric Affairs og hans konlusjoner er at Guaidó og hans folk åpenbart har penger til å gjennomføre en slik operasjon og at opposisjonen tydeligvis er villig til å prøve seg på militærkupp. Men samtidig skriver han at opposisjonen begynner å bli lei av sin mislykte kuppresident.

Kuppforsøket til Guaidó og Silvercorp framstår i ettertid som historiens mest patetiske kuppforsøk, enda verre enn den famøse invasjonen i Grisebukta på Cuba i 1961.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHellas gjenoppretter forbindelsen med Syria
Neste artikkelDemonstrasjoner mot koronareglene i mange tyske byer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).