Høie utreder portforbud

0
Norge i lockdown. (Shutterstock) Innfelt: Erna Solberg. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Myndighetene utreder muligheten for å innføre portforbud – som helst skal vare lenger enn ei uke om gangen. Dette skriver avisa Dagbladet, som fortsetter:

Da Norge innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid, ble befolkningen bedt om å holde avstand til hverandre. Men det ble ikke innført portforbud slik som i hardt rammede land som Italia.

Nå utreder Helse- og omsorgsdepartementet muligheten for å gjøre dette i Norge dersom Covid-19-pandemien forverrer seg i framtida, går det fram i et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Langvarig pandemi

Det beskrives blant annet at de utreder hvorvidt myndighetene har adgang til å innføre befolkningsrettede tiltak, som vilkårlig portforbud. Dette for å hindre spredning av coronaviruset.

Samtidig går det fram at departementet antar at Covid-19-pandemien vil vare i flere år. De skriver også at vi må være forberedt på å kunne slå ned lokal eller nasjonal oppblussing av smitten.

«Vi må dermed være forberedt på at pandemien kan bli langvarig og at vi må leve med Covid-19 som en folkehelsetrussel i minst ett til to år», står det skrevet.

Portforbud

I notatet står det at Grunnlovens paragraf 106 fastslår retten til bevegelsesfrihet, og skal blant annet verne mot vilkårlig portforbud. Departementet mener imidlertid at smittevernloven åpner for at man likevel kan innføre portforbud.

Regjeringa hadde ikke støtte fra fagetatene da den gikk inn for å stenge skolene. I ettertid sier Erna Solberg at det kanskje ikke var nødvendig.

– Var det nødvendig å stenge skoler? Kanskje ikke. Men samtidig så mener jeg at det var riktig å gjøre på det tidspunktet.

Det kostet over 12 milliarder og skapte massevis av problemer for elever, foreldre og lærere. FHI sa fra før det ble vedtatt at det ikke var tilrådelig. Men likevel bestemte Erna Solberg at det skulle gjøres. Kanskje ikke nødvendig, men pytt, pytt. Nå må noen presse Erna Solberg til å fortelle hvem det var som fikk dem til å vedta stenginga av Norge.

Åpent brev til statsminister Erna Solberg: Hvem foreslo stenging av Norge?

Regjeringa er tydeligvis så fornøyde med å styre Norge gjennom dekret at det har gitt mersmak. Uten å ha noen som helst faglig dokumentasjon på at nedstengning er noen riktig strategi mot virusepidemier, prøver nå Solbergregimet å gjøre portforbud til et vanlig virkemiddel i Norge. Dette er noe som aldri er gjennomført i fredstid, og det er et dramatisk brudd mot Grunnloven, men dette vil man nå ha innført via smittevernloven.

Er det ikke på tide å gi denne gjengen reisepass?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.