Foreløpige tall: Krisa kan bli langvarig

0

Det finnes dem som hevder at den økonomiske koronakrisa 2020 bare vil være en kortvarig nedgang. Så snart helseproblemene er overstått argumenteres det, vil økonomien komme i vanlig gjenge igjen. Finansminister Steven Mnuchin i USA sier at økonomien vil være opp igjen i «juli, august, september».

Økonomen Michael Roberts legger fram tall og trender som viser at det neppe vil gå slik.

For det første er svikten i forbruket i USA vesentlig større enn tidligere, slik denne grafen viser:

Roberts viser også til prognosen fra Goldman Sachs, som vi har omtalt her tidligere, og som konkluderer med at denne krisa vil utslette alt økonomien har oppnådd de siste ti åra:

Riktignok er det oppgang igjen i Kina, men den er langsom, og det ser ut til at den har problemer med å nå opp til nivå fra før krisa. Dessuten har jo Kina nå nesten ingen å selge til.

For hver krise i det siste har økonomien lagt seg på en svakere trend enn den hadde før krisa. Verdens handelsorganisasjon WTO mener at det også vil skje denne gange, slik at når det kommer en oppgang, vil trenden etterpå bli veldig svak:

Kapitaleierne vil reagere på krisa med å automatisere mer for å kvitte seg med arbeidskraft og senke lønningene til dem som blir igjen, og dermed får krisa en svært langvarig virkning på arbeiderklassen, den skader arbeiderne for livet, som Roberts skriver:


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVenezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats
Neste artikkelUSA: Mat dumpes og matkøene vokser