USA: Mat dumpes og matkøene vokser

3
Kjøtthyllene tømmes i supermarkedene mens mat ødelegges og slaktevolumet går drastisk ned. Foto: Shutterstock

Amerikanske bønder dumper tonnevis med mat. 14 millioner liter melk om dagen tømmes ut, millioner av egg kastes hver uke. Grønnsaker pløyes ned igjen i jorda, skriver NRKs Gro Holm fra USA.

Floridas landbruksdepartement regner med at opptil 113 millioner kilo tomater ender opp med å bli til jord igjen.

Melkebøndenes organisasjon regner med at det dumpes rundt 14 millioner liter melk hver dag. Kyrne må melkes flere ganger om dagen, uavhengig om det er kjøpere til all melka. Mye av melka sendes nå rett ned i gjødselkjelleren.

Holm viser til en artikkel i Politico som inneholder svært mye fakta om denne krisa.

Den peker på det absurde i at mens tusenvis av tonn mat ødelegges vokser køene foran matutleveringene fra matbankene. Bilkøer på mange kilometer snegler seg fram og Feeding America viser til en økning av etterspørselen på over 70 prosent på grunn av koronakrisa.

I Florida forblir 75 prosent av salatavlinga uhøstet. Det samme gjelder en betydelig mengde av maisen, kålen og squashen. 250 millioner tonn tomater råtner på markene. Den samme situasjonen vil oppstå etterhvert som innhøstinga skulle ha funnet sted i California, Georgia og South Carolina.

Hele matvaresystemet i USA er i djup krise. Problemet er foreløpig ikke at det mangler mat, men at mat er ett sted og etterspørselen et helt annet sted. Forbindelsen er brutt sammen.

Claire Babineaux-Fontenot, som er leder for Feeding America, sier at de regner med at antallet som vil søke til dem for hjelp vil øke fra 40 millioner til 57 millioner de neste seks månedene.

New Yorks ordfører Bill de Blasio sier at han vil trappe opp matutleveringene til en million måltider om dagen. New York City har 1,2 millioner innbyggere som opplever mangel på matvaresikkerhet. De Blasio sier at det godt kan øke til 2 millioner i ukene som kommer.

Donald Trump har gitt ordre om å holde kjøttproduksjonen, men det hjelper ikke stort når antallet dyr som leveres til slakt stuper.

Naturligvis har USA store kjøle- og fryselagre, men de er ikke beregnet på en beredskapssitusasjon, men på å balansere tilbud og etterspørsel. Hvis det virkelig blir mangel på mat, vil det ikke ta lang tid før disse lagrene er tomme. De siste tallene fra landbruksdepartementet tilsier at det finnes om lag én kilo oksekjøtt til hver innbygger i disse lagrene.

Denne krisa har satt søkelys på en annen side ved det skakkjørte matsystemet i USA. De store supermarkedskjedene, som er fullstendig bilbaserte, har utkonkurrert småbutikkene og nærbutikkene. Det gjør at det har oppstått det man kaller «matørkener» i USA, altså områder der det er umulig å få kjøpt mat hvis du ikke kan sette deg i en bil og kjøre til et megamarked. Dette kartet fra USDA viser hvor det er så lang til matvarebutikkene at det er nødvendig med bil for å få kjøpt mat.

Og naturligvis er det fattigfolk som rammes enda en gang. De er de første til ikke å ha bil eller ikke har råd til å bruke den. Og dermed kan de ikke komme dit maten er, om de skulle ha råd til å kjøpe den.

Med den aktuelle krisa rammer dette også folk som er vant til å se på seg sjøl som middelklasse. Med opp mot 40 millioner arbeidsløse, er det svært mange som vil havne i den situasjonen.

Les: Nær 40 millioner i USA har mistet jobben i denne krisa


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Rapper says:

    “Amerikanske bønder dumper tonnevis med mat…”

    Jeg vil tilføre at i hvert fall noen av bøndene blir BETALT for å dumpe. Altså, istedenfor at regjeringen bruker penger for å finne løsninger for at maten skal nå folket.

    “Intentional Destruction Of Agricultural Industries, Facilitation of Shortages & Agenda 21?”: https://www.bitchute.com/video/WWipQQisU4bW/

    Dette er et par timer lang, men det var mye relevant her også: https://www.bitchute.com/video/tW77ydGZQMtM/

  2. Regjeringen kunne ha sørget for at maten blir fraktet fra gårdene til utleveringssteder istedet for å bli ødelagt. Det skulle være mange tankbiler og lastebiler som ikke har oppdrag nå i USA. Men kapitalen liker ikke at mat gis bort gratis, det er bedre for dem å destruere maten for å øke prisen på tilgjengelig mat og ikke ødelegge markedet.

    Globalismen flytter produksjon fra USA til til Kina, og det som er igjen av næringsvirksomhet i USA blir en refleksjon av virkningen av samme kapitallovene. Som konsentrasjoner av utsalg for matvarer, og enorme fabrikk-gårdsbruk med lang transportvei for maten til utsalgstedene. Kapitaleiernes profitt settes høyere ett folkets ve og vel og politikerne styres av kapitaleierne, det blir spesielt tydelig i krisetider.

  3. En vesentlig del av en hver adekvat beredskaps-plan bør være å ha for en planfor hvordan en tar vare på og distribuerer maten. Særlig siden mye av den eksiterende infra-strukturen er basert på resturant-bransjen. Det kan aldri fungere i en krise.

    Som Dimtri Orlov påpekte, var det vanlig for alle byboere i Russland å ha en jordflekk/koloni-hage i nærheten, for å bøte på mangler. Siden kollektivtrafikken var godt utbygd og statlig, gikk den som før, slik at de fortsatt hadde tilgang.
    I USA har de mange steder klausuler mot å dyrke opp plenene, og forflytning foregår stort sett med leaset bil…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere