Egypt med harde angrep mot IS i Sinai

0
Den egyptiske hæren med offensiv på Sinai-halvøya. Skjermdump fra deres video.

Den såkalte Islamske staten (IS) har lenge hatt en sterk posisjon på Sinai-halvøya i Egypt. Men 3. mai 2020 rettet Egypts hær et voldsomt angrep mot terroristene og hevder å ha drept over 126 av dem. Egypterne gjennomførte 22 raid og 12 operasjoner, så det var en offensiv med stor bredde. Det er Middle East Eye som skriver dette.

Den London-baserte avisa Al-Araby Al-Jadeed kommer med en helt annen versjon. De skriver at egyptisk politi sperret av et område og tok en del fanger dit og skjøt dem. Dette skriver Al-Monitor.

Den egyptiske hæren har publisert sin versjon via Twitter, og det er inntil videre vanskelig å finne nøytrale kilder som kan kontrollere deres versjon.

Det var i 2014 at de militante islamistene på Sinai-halvøya erklærte sin lojalitet til IS og formelt ble en seksjon av Den islamske staten.

I 2017 gjennomførte IS-terroristene et angrep på en sufi-moské i Sinai som drepte minst 235 mennesker. Fra naturens side har Sinai et landskap som gjør det lett for båe opprørere og terrorister å finne seg skjulesteder. Al Qaida har også fire grupper på halvøya.

Befolkninga består tradisjonelt av ulike beduingrupper som bor i ørkenområdene. De opplever både sin økonomi og sin kultur truet av turismen og moderniteten i byene og i denne konflikten ligger det et rekrutteringsgrunnlag for islamister og terrorister.

Mount Sinai eller Gabal Musa. Shutterstock

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVil USA dumpe sin gjeld til Kina?
Neste artikkelErna Solberg gir 13 milliarder skattekroner til Gates-alliansen