Donald Trump: Krigen mot Irak var den verste beslutningen i USAs historie

0

I et eksklusivt intervju med New York Post 4. mai 2020 sa USAs president Donald Trump at beslutninga til president George Bush om å invadere Irak var den verste beslutninga i USAs historie.

I intervjuet var Trump veldig skarp i sin fordømmelse av forgjengerens krig mot Irak. Han sa blant annet:

«Det betyr ikke at vi ikke er villige til å slåss hvis vi må, men vi brukte 8.000 milliarder dollar på en av de verste beslutningene som noen gang er tatt og gikk inn i Midtøsten, antakelig den verste beslutninga i vårt lands historie. Millioner av folk er drept på begge sider.»

Trump roste også seg sjøl for å ha redusert tallet på USAs soldater i Midtøsten fra hva det var under Bush og Obama. «Vi er nede på 8000 i Afghanistan, 4000 i Irak og null i Syria.» Det siste er som kjent ikke sant, siden USA fortsatt har soldater i Nordøst-Syria og i al-Tanf-basen på grensa til Jordan og Irak. Donald Trump lovte å trekke alle soldatene ut av Syria. Det er et løfte han ikke har innfridd.

Men Trump har rett i at han har blokkert krigshaukenes stadige krav om mer krig i Midtøsten. Ikke minst hans tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton var jo som kjent en aktiv pådriver for det.

I en annen replikk sa presidenten at dersom han ikke hadde blitt valgt, ville USA ha vært i krig med Nord-Korea nå. Trump utviklet som kjent et spesielt diplomati med Kim Jong-un etter at han hadde truet med total ødeleggelse av Nord-Korea.

Det er ikke første gang Trump fordømmer Irakkrigen. 9. oktober 2019 skrev han på Twitter:

«USA har brukt ÅTTE BILLIONER DOLLAR på å kjempe og å være politi i Midt-Østen. Tusenvis av våre store soldater har omkommet eller blitt hardt såret. Millioner av mennesker har dødd på den andre siden. Å GÅ INN I MIDT-ØSTEN ER DEN VERSTE BESLUTNINGEN SOM NOENSINNE ER GJORT … I HISTORIEN TIL VÅRT LAND! Vi dro til krig under en falsk og nå motbevist forutsetning: MASSEØDELEGGELSESVÅPEN. ”

Presidenten har rett. USA har drept millioner av mennesker gjennom sine endeløse kriger. Dette er forbrytelser mot menneskeheten som er begått av verdens eneste supermakt – og deres allierte. Trump er den første presidenten i USA som har innrømt dette. Dette bekrefter det som er dokumentert av dem som har undersøkt det uhyggelige regnskapet for USAs kriger i Midtøsten.

Nicolas J S Davies skrev i 2018 at om lag 2,4 millioner mennesker har blitt drept som følge av USAs invasjon i Irak. I tillegg er 1,2 millioner mennesker blitt drept i Afghanistan og Pakistan som følge av krigen mot Afghanistan. Han har også beregnet at 250.000 mennesker er blitt drept som følge av krigen mot Libya, en krig der Norge var i fremste rekke. Davies mener at om lag en million mennesker kan ha blitt drept som følge av intervensjonskrigen mot Syria. I Somalia mener Davies at tallet på drepte ligger rundt 650.000. Og i den USA-støttede krigen mot Jemen mener Davies at tallet på drepte som følge av krigen er omlag 175.000.

«Krigen mot terror» kan ha drept 6 millioner

Basert på de informasjonene som er tilgjengelige kommer Nicolas J. S. Davies til at i alt 6 millioner mennesker kan ha blitt drept gjennom 18 års krig. Det viser at Donald Trump i dette tilfellet faktisk snakker sant. Og han har også fullstendig rett i at disse krigene har vært basert på løgner.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelErna Solberg gir 13 milliarder skattekroner til Gates-alliansen
Neste artikkelRussland lot Iran bruke Hmeimim-basen i Syria