Trump: – Ikke noe annet valg enn total ødeleggelse av Nord-Korea

0

I sin første tale i FN sa USAs president Donald Trump at dersom ikke Nord-Korea avslutter sitt kjernefysiske program og sitt program for ballistiske missiler vil USA «ikke ha noe annet valg enn total ødeleggelse av Nord-Korea».

Bare timer etter talen sa general Robin Rand, som er kommandør for US Air Force at «Vi er klare til å slå til i natt». Dette sa han på en pressekonferanse i Washington 19. september 2017.

Forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis sa et par dager tidligere at han har lagt planer for å slå til mot Nord-Korea på måter som ikke vil sette Sør-Koreas hovedstad Seoul i fare.

Foreign Policy skriver at det er litt uklart hva dette betyr, siden Nord-Korea har tusenvis av nedgravde kanonstillinger som kan skyte tusenvis av granater mot Seoul i løpet av minutter.

De internasjonale reaksjonene på talen inneholdt ord som «skremmende» og «Forferdelig», mens Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov begrenset seg til å kalle den «oppsiktsvekkende». Han sa at det er for tidlig å si hva talen betyr i praktisk politikk og tilføyde at den ikke bare var rettet mot et internasjonalt publikum, men også for publikummet i USA.

Erna Solbergs kommentar var blandet. Dels sa hun at hun «reagerte på et budskap som bidrar til akselererer situasjonen» og at «det er ingen militær løsning på situasjonen i Nord-Korea». Men hun mente også at det sterke innholdet ble «avveid på den måten at han ga en tydelig beskjed om at han mener FN og sikkerhetsrådet har en rolle i dette.»

Man kan jo bare prøve å forestille seg hvordan de norske reaksjonene hadde vært hvis noen annen statsleder hadde kommet med trusler om å utrydde et helt land. Hadde statsministeren da snakket om «enkelte forsonende toner»?

Trump fikk entusiastisk støtte fra Israels Benjamin Netanyahu, men ellers var det smått med entusiasmen i FN.

Kina og Russland har sagt klart ifra at de ikke vil godta et amerikansk angrep på Nord-Korea og de gjør sitt for å få konflikten inn i et diplomatisk spor.

Bak all sin krigerske retorikk og Kim Jong Uns mildt sagt merkelige framtoning er det en rasjonale bak Nord-Koreas atomvåpenprogram. Kim har tatt sin lærdom av hva som skjedde med Saddam Hussein og Gaddafi, og ser at dersom et land ikke har slike våpen, vil USA virkelig kunne ødelegge dem.

Dessuten er det bare en generasjon siden USA gjorde nettopp det, gjennomførte en total ødeleggelse av Nord-Korea og drepte 20% av landets innbyggere, omkring 2 millioner.

I løpet av en periode på tre år drepte vi ikke mindre enn 20 prosent av befolkningen», sa flygeneralen Curtis LeMay, som var sjef for Strategic Air Command under Korea-krigen, i 1984.

Pyongyang i 1953 etter USAs nærmest totale utslettelse av byen.

Washington Post skrev:

“Over a period of three years or so, we killed off — what — 20 percent of the population,” Air Force Gen. Curtis LeMay, head of the Strategic Air Command during the Korean War, told the Office of Air Force History in 1984. Dean Rusk, a supporter of the war and later secretary of state, said the United States bombed “everything that moved in North Korea, every brick standing on top of another.” After running low on urban targets, U.S. bombers destroyed hydroelectric and irrigation dams in the later stages of the war, flooding farmland and destroying crops.

Denne forferdelige krigsforbrytelsen er ingen blitt tiltalt eller dømt for, og samtidshistorikerne er raske til å glemme den. Vi har aldri hørt for eksempel Bernt Hagtvet snakke om dette som en tragedie. Men USA ødela altså alt som var av byer, landsbyer og infrastruktur i Nord-Korea og drepte hver femte innbygger.

Det er mer enn forståelig at denne totale ødeleggelsen har satt nærmest uutslettelige spor i det nordkoreanske folket og deres politiske elite.

Slik sett var Trumps tale for dem en påminnelse om forbrytelsen på femtitallet og en bekreftelse på at landet må være væpnet til tennene for å unngå at dette gjentar seg.

Å innse dette er ikke å forsvare Kim Jong Un, men det er nødvendig innsikt for å forstå hvor ødeleggende USAs politikk overfor landet er og har vært.

Den internasjonale situasjonen i dag er helt annerledes enn på femtitallet. Den gangen sendte Kina to millioner frivillige for å hjelpe nordkoreanerne i krigen mot USA. I dag har Kina sjøl en militær kapasitet som gjør at landets ledere er troverdige når de sier at de vil hindre et angrep fra USA.

I en lederartikkel i den innflytelsesrike kinesiske avisa Global Times 10. august 2017 heter det:

If the US and South Korea carry out strikes and try to overthrow the North Korean regime and change the political pattern of the Korean Peninsula, China will prevent them from doing so.

Ingen store ord, men en helt klar beskjed om at at slikt angrep som det Trump truer med, vil Kina gjøre sitt ytterste for å stoppe.

Forrige artikkelFake News og grov manipulering av fakta fra Bergens Tidende: Deir ez Zoor generalen truer ISIS, ikke vanlige folk
Neste artikkelEr Timber Sycamore CIAs største fiasko?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).