Vindkraftsøppel: 2000 tonn glassfibervinger, ingen gjenvinning

12
Vindkraft produserer miljøavfall. 2000 tonn kasserte glassfibervinger ligger i en hall utenfor Aalborg og venter på gjenvinning. Foto: Bernt Pedersen

2000 tonn kasserte glassfibervinger ligger i en hall utenfor Aalborg og venter på gjenvinning. I prinsippet skulle de kunne inngå i sementproduksjon, hvis eieren skulle få viljen sin. Men det er ingen interesse for avfallet, skriver Teknologiens Mediehus – Ing.

Magasinet skriver:

De sidste fire år har genvindingsvirksomheden Aalborg Recycling samlet vinger fra nedbrydningsfirmaet H. J. Hansen, Vestas, Siemens og andre for at sikre, at vingerne bliver genanvendt i stedet for deponeret, som stadig er udbredt i Danmark, skriver Ingeniøren. For hvert ton vinge, Aalborg Recycling kan få genanvendt, vil de modtage en sum penge, der står indefrosset på en konto indtil da.

Førti prosent av glassfiberen er glass, og skulle da kunne inngå i sement, hvis noen vil ha den. Men sementprodusenten Aalborg Portland sier nei takk!

Ifølge Søren Konstmann Lausen, som er produksjonsdirektør hos sementfirmaet, kommer det ikke til at skje.

»Selvom vi er blevet tilbudt glasfibervinger mange gange, har vi ikke nogle planer om at bruge vinger i vores cementproduktion. Det kræver et separat anlæg, som skal kunne håndtere materialet og dets udfordringer. Vi har langt flere alternative affaldstyper, der er meget mere interessante for os,« fortæller han.

Det er flere problemer med de kasserte glassfibervingene som søppel. For sementprodusentene inneholder de for mye natrium i forhold til de kvalitetskravene de må stille til sementen. Dessuten har vingene en lav brennverdi, slik at de skaper problemer i søppelforbrenninga.

Og dermed blir avfallsvingene bare liggende på lager som vitnesbyrd om en energiproduksjon som verken er naturvennlig, langsiktig eller bærekraftig.

Et vindkraftanlegg som er gått ut på dato.

En annen sak er at vindturbinene også krever store mengder såkalte sjeldne jordarter som neodym og dysprosium. En studie fra MIT viser at en vindturbin på 2MW inneholder omtrent 342 kilo sjeldne jordarter. Disse mineralene utvinnes for det meste i Kina, og utvinningsmetodene der skaper «giftige sjøer», skriver Institute for Energy Research.

Så ikke bare er vindkraftanleggene ødeleggende for natur, insekter, dyr og mennesker der de blir plassert. Men de skader naturen før de blir bygd og de fortsetter å produsere miljøproblemer etter at de er demontert.


Les mer om vindkraft her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for FR.ED FR.ED says:

  Med andre ord, bedre med vannkraft enn med vindkraft?

 2. Det er bare å lokke med nok penger, så finner de sikkert noe å bruke det til. Gjenvinning er en vinner, blant kapitalistene. En kjempestor pengevaskemaskin.

 3. Tja… HVOR skal jeg starte…

  Denne påstanden er FALSK.
  Danmark HAR industri, kunnskap og firmaer som driver med resirkulering av vindmølle vinger…

  Det samme har Norge, Sverige, Finland OG Tyskland…

  Så redaktøren og journalistene i Steigan burde kanskje gjøre jobben sin litt bedre og undersøke fakta før de skriver og publiserer en artikkel med så innlysende OG grunnleggende FEIL…

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ser ut som du starte på feil sted, er jeg redd.
  Du er kanskje ikke så godt vant med saklig debatt?

  Skal du ha noe håp om å bli tatt alvorlig, og det antar jeg du gjør, siden du har rigga deg med portrett og all ting, så må du nok selv vise hvor redaktøren tar feil, og helt dokumentere det.

 5. Vil du ha flere linker eller holder det med disse?

  “Myten” om at vindmølle blader i glassfiber ikke er gjennvinnbart er tottalt knust.
  De har drevet med forskning på akkurat dette i over 10 år, og det er bare innen Norge, Tyskland fks er langt lengre fremme enn Norge på akkurat det feltet.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Velkommen. Det er mye synsing på dette forumet

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere