Skiferoljeindustrien bryter sammen

0
Skiferindustri i Texas. Shutterstock

Skiferoljeindustrien fikk USA opp igjen blant en av topprodusentene i verden. Men den har aldri vært lønnsom. Den svært miljøfiendtlige prouksjonen er basert på gjeld. Industrien kan klare seg dersom oljeprisen ligger over 45 dollar fatet, men det er en pris som ingen er i nærheten av i dag. Koronakrisa har senket verdens etterspørsel etter olje fra 100 millioner fat per dag til 75 millioner fat per dag.

Blant oljeprodusentene er det Mexico som ser ut til å ha gjort det smarteste trekket. Før krisa solgte de sin framtidige olje i 2020 for 49 dollar fatet. Det så ut som en kostbar avtale da den ble inngått. I dagens marked framstår den nesten som gullkantet.

Bankene i USA, som har lånt ut mer enn 200 millliarder dollar til skiferindustrien er i ferd med å rykke inn for å sikre seg de verdiene de måtte finne. JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co, Bank of America Corp og Citigroup Inc etablerer egne oljeselskaper for å ta over eierskapet i de konkurstruede selskapene. Dette er ikke en politikk for å holde skiferindustrien i live, men for å pynte på regnskapsbøkene til bankene, og for å ha et kort å spille i oppgjørene som kommer.

Dette betyr også at det arbeidsmarkedet som var bygd opp rundt skiferindustrien klapper sammen og at arbeidsløse oljearbeidere vil slutte seg til køen av 15–20 milllioner arbeidsløse i USA.

De som ser nedtrapping av oljeindustrien som det viktigste som må gjøres, kan jo glede seg. Haken er at med så billig olje er det ingen av de såkalte alternative energiene som vil være noe i nærheten av lønnsomme.

USA er ikke det eneste offeret for sammenbruddet i skiferindustrien. Også Argentina er rammet hardt og det delvis statseide oljeselskapet YPF har varslet at det kutter sin produksjon med 50%. Denne krisa vil også drepe skiferindustrien der. Det blir ekstra hardt for et land som allerede er på randen av statskonkurs.

Vi har bare så vidt begynt på andre kvartal i 2020, og året tegner allerede til å bli et av de svarteste i manns minne. Det er liten grunn til å felle en tåre over skiferindustrien. Men når den går til grunne, er det ikke fordi man har gjort fornuftige politiske valg, men fordi markedet ligger i ruiner.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.