Nordland SV og den tyske ambassadør i Norge

0
"Det grønne skiftet" slik det ser ut i virkeligheten.

Av Odd Handegård.

Norsk energipolitikk ser ut til å drukne i støyen fra koronaproblematikken. Men noen unntak har vi sett de siste par ukene. Vindkraftvandalene i Nordland har vært spesielt aktive. De har tenkt å bygge ut Sjonfjellet på Helgeland med vindkraft, tross kommunens klare nei. Utbyggingen skal skaffe en del av energien til en planlagt batteribedrift i Mo. Og det er ikke småtteri som vil kreves, inntil 3 TWh. Om det er verdt å bruke så mye kraft på akkurat en slik bedrift, skal jeg ikke ta opp her.

Det som er poenget er at det nå velter inn forslag om å bruke norsk kraft til de underligste prosjekter, uten at det tenkes over om Norge har den krafta som etterspørres. Vi har snart kabler som kan eksportere nesten halvparten av vår vannkraft. Vi legger til rette for en enorm elektrifisering av norsk sokkel. Vi legger til rette for mange enormt kraftkrevende datasentre (ofte til globale selskaper) og vi skal også helst har energi til eksisterende industri og husholdninger. Vi har selvfølgelig ikke tilstrekkelig energi til alle forslag, men regjeringen ser ut til å si ja til det meste. Vindkrafta skal redde kraftforsyningen til folk flest.

I Mo i Rana tror vindkraftvandalene de har gjort et kupp ved å ansette Marius Meisfjord Jøsevold som leder for samfunnsutvikling i Freyr AS. Jøsevold sto først på SV-lista ved forrige stortingsvalg. Han har hatt en rekke lokale tillitsverv i SV (bl.a. i Nesna der Sjonfjellet ligger), og var også en periode rådgiver for SV på Stortinget. Jøsevold er typisk SVer. SV mener mye fornuftig lokalt, om lokale spørsmål, men straks en lokalpolitiker stiger i gradene, endres oppfatningene til det ugjenkjennelige. Det er som med Frp: Lokalt er det mye positivt å si om partiets politikk, men i Storting og Regjering, blir alt snudd på hodet. Man sier noe, men gjør det motsatte. Jeg ser ikke så veldig stor forskjell på SV og Frp i energipolitikken.

En gledelig nyhet fra regjeringen kom for et par uker siden da den droppet planene for vindkraftutbygging på Andmyran. Men det tok ikke lang tid før protestene kom – fra Tysklands ambassade som i et brev til myndighetene truer med rettssak.

Hva er det egentlig ambassadøren og tyske økonomiske interesser innbiller seg? Er dette en oppfordring til oss om å vurdere om ikke også EØS-avtalen bør droppes?

I alle fall: God påske til alle.


Flere artikler av Odd Handegård finner du her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.