Israels lite kjente støtte til Haftar-hæren i Libya

0
Illustrasjon: Shutterstock

Borgerkrigen i Libya fortsetter til tross for koronaepidemien og til tross for forsøkene på å skape en våpenhvile tidligere i år. Det er den FN-godkjente regjeringa Government of National Accord (GNA), ledet av Fayez al-Sarraj som har kontroll over hovedstaden Tripoli. Og det er den rivaliserende regjeringa med sin Libyan National Army (LNA), under ledelse av general Khalifa Haftar, som har kontroll over havnebyen Benghazi og store deler av resten av landet.

Det er særlig Tyrkia og Qatar som støtter GNA. Tyrkia har sendt egne tropper og tusenvis av jihadister fra Syria som kjemper som leiesoldater der. De tjener mer i Libya enn i Syria, så det var ikke vanskelig å overtale dem.

General Haftar har vært CIA-agent, og han er statsborger i USA, men formelt har USA støttet GNA. Signalene går imidlertid ut på at dette kan skifte. I 2019 snakket Donald Trump med Haftar på telefon og roste hans «betydelige rolle i å bekjempe terrorsmen og sikre Libyas oljerikdommer.»

Egypt, Russland og Hellas støtter LNA, men det gjør også overraskende nok Israel. Mossad-folk har møtt Haftar mange ganger i Kairo, og Israel har hjulpet til med trening av Haftars offiserer, skriver Middle East Eye (MEE). Israel har også hjulpet Haftar med å skaffe styrkene hans en del avansert utstyr, deriblant nattkikkerter og skarpskytervåpen.

Israel har en langsiktig strategi for å styrke sine posisjoner i Nord-Afrika, men nå er landet i tillegg opptatt av å motarbeide avtalen mellom Tyrkia og GNA når det gjelder utvinning av olje og gass under Middelhavet. Her samarbeider Israel med Hellas.

Men, skriver MEE, sjøl om Israel er en aktiv part i borgerkrigen i Libya, er Russlands rolle langt større og viktigere. Landet har sendt våpen, og ifølge MEE også leiesoldater, til LNA.

Etter å ha vært på defensiven lenge har GNA-styrkene med tyrkisk hjelp oppnådd en del framganger på slagmarka i april 2020 og har blant annet erobret seks landsbyer vest for Tripoli.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelMillioner havner i arbeidsløshet og fattigdom, men milliardærene blir rikere enn noen gang
Neste artikkelNATO og De hvite pennene