Trump har gitt ordre om å senke iranske skip hvis de truer USAs marine

2
Iransk video som viser nærkontakt med US Navy

USAs president Donald Trump har gitt US Navy ordre om å «skyte ned og ødelegge» ethvert iransk skip som måtte provosere USAs flåte. I Twittermeldinga som formulerte ordren brukte han uttrykket «harass», som har svært mange betydninger, som provosere, true, ydmyke osv, slik at tolkningsmulighetene er mange.

I forrige uke beveget iranske hurtigbåter fra revolusjonsgardens styrker seg svært nær destoyeren USS Paul Hamilton. Disse manøvrene ble kalt farlige og provoserende fra USAs side, så det er episoder som vil kunne utløse presidentens ordre om å angripe for å ødelegge.

Trumps trussel kan også ha sammenheng med at Iran nettopp har lykkes i å plassere en militær satellitt i bane, et trekk som har provosert haukene i Washington. Satellitten «Noor», som betyr lys, er Irans første satellitt, og den feires i Iran som landets oppgradering til romfartsnasjon. Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton sier at dette viser at Trump-regjeringa ikke legger nok press på Iran.

Men hvor mye Trumps trusler er spill for galleriet for å tekkes hjemmefronten og hvor mye de er reelle trusler om krigshandlinger mot Iran, er fortsatt uklart. Forberedelsene til krig mot Iran har pågått lenge, men Pentagon vet at en slik krig vil være en svært risikabel affære.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det som er et åpenbart idioti ved den militære tenkningen i USA er krigersk virksomhet på mange områder på samme tid. Selv uten militærakademi skulle dette la seg lett forstå. USA har ikke lenger økonomisk ryggrad til krigføring mot Venezuela,Irak,Syria og tilstedevær i SørKina havet permanent.
  For nå har de også sendt USS America,USS Bunker og USS Barry tett inntil kinesiske interesser samtidig med trusler mot Iran.
  Det som var interessant med intervjuet med Mark Esper i defensenews.com nylig var meldingen om at USA overveier å skrote to av sine fire hangarskip. I stedet ville man bygge en enorm flåte på 355 skip fram til 2030. Og en ønsket seg ytterligere 20 milliarder dollar for bruk rundt Kina,i Indo-Pacific Command,samt 1,6 milliarder dollar til basen Guam.
  Tatt i betraktning recession i USA så henger ikke disse dyre militærprosjektene på greip. En sentral årsak til at USA henger i tauene,er alle de totalt mislykkede krigene i Midtøsten og det ser faktisk ut som om de tror at de nye - Venezuela-Iran-Kina - skal bli vellykkede og redde USAs økonomi.
  I Sun Zi “Krigføringens Kunst” 300 år før Kristus,står det faktisk svært presist om alle USAs svakheter i geopolitisk og militær tenkning. Ingen interesserer seg for visdom i Pentagon-Hvite Hus. Men for Sun Zi var krigføring også et filosofisk prosjekt. Les selv.

 2. Avatar for Dias Dias says:

  Hvis du ser på USA som East India trading company 2.0 med hovedsete i City of London, istedenfor en republikk. Så fremstår deres handlinger noe mer rasjonelle. Paradokset i en slik sammenligning blir at det var East India trading company som kostet det Britiske imperiet deres amerikanske koloni. Det de fikk i bytte var nasjonal stater med ett nettverk av privat eide sentral banker. Med dette som bakgrunn blir USA en liksom republikk, som i virkeligheten har mer til felles med et privateid firma ala` East India trading company. Om det blir en ny versjon av Boston tea party vil tiden vise. Frem til da er USA sin fremste oppgave å sikre handels interesser i motsetning til republikkens egne interesser.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere