Trump har gitt ordre om å senke iranske skip hvis de truer USAs marine

0
Iransk video som viser nærkontakt med US Navy

USAs president Donald Trump har gitt US Navy ordre om å «skyte ned og ødelegge» ethvert iransk skip som måtte provosere USAs flåte. I Twittermeldinga som formulerte ordren brukte han uttrykket «harass», som har svært mange betydninger, som provosere, true, ydmyke osv, slik at tolkningsmulighetene er mange.

I forrige uke beveget iranske hurtigbåter fra revolusjonsgardens styrker seg svært nær destoyeren USS Paul Hamilton. Disse manøvrene ble kalt farlige og provoserende fra USAs side, så det er episoder som vil kunne utløse presidentens ordre om å angripe for å ødelegge.

Trumps trussel kan også ha sammenheng med at Iran nettopp har lykkes i å plassere en militær satellitt i bane, et trekk som har provosert haukene i Washington. Satellitten «Noor», som betyr lys, er Irans første satellitt, og den feires i Iran som landets oppgradering til romfartsnasjon. Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton sier at dette viser at Trump-regjeringa ikke legger nok press på Iran.

Men hvor mye Trumps trusler er spill for galleriet for å tekkes hjemmefronten og hvor mye de er reelle trusler om krigshandlinger mot Iran, er fortsatt uklart. Forberedelsene til krig mot Iran har pågått lenge, men Pentagon vet at en slik krig vil være en svært risikabel affære.

Forrige artikkelHva slags grupper er det Norge har trent opp i Syria?
Neste artikkelHvor mye tåkelegging og taktikkeri må Espen Barth Eide og Ap-ledelsen drive før grasrota har fått nok?