Human Rights Watch stolte av drepende sanksjoner

0
Kenneth Roth. Foto: HRW

Organisasjonen med det misvisende navnet Human Rights Watch (HRW) roser seg over å ha stått i spissen for å kreve sansksjoner mot venstreorienterte regjeringer i Latin-Amerika. Mange i Norge har det feilaktige inntrykket at HRW er en slags «progressiv» organisasjon som jobber for menneskerettigheter. I virkeligheten er det en NGO som lange har deltatt aktivt i regimeskiftekampanjer, slik som i Libya og Syria.

Nettavisa The Grayzone har gått i dybden for å avsløre hvordan det milliardærsponsede HRW promoterer sanksjoner som et alternativ til militære intervensjoner, en form for krigføring som har ført til hundretusener av menneskers død og store økonomiske ødeleggelser.

Midt oppe i krisa med koronaviruset har HRW tatt «æren» for at Trump-administrasjonen har innført sanksjoner mot den folkevalgte ventreorienterte regjeringa i Nicaragua.

Ben Norton skriver i The Grayzone:

I 2018 støttet Trump-administrasjonen et blodig kuppforsøk i Nicaragua, der høyreekstreme skjøt, torturerte og drepte statlige sikkerhetsstyrker og venstreorienterte Sandinista-aktivister, brente ned bygninger og satte fyr på mennesker, i håp om å destabilisere regjeringen. Da kuppet mislyktes, slo opposisjonsgrupper som ble finansiert av den amerikanske regjeringen om til økonomisk krigføring og sanksjoner som det neste våpenet i regimeskiftearsenalet.

Påståtte menneskerettighetsorganisasjoner i Nicaragua som jobber tett med den høyreorienterte opposisjonen spilte en viktig rolle i dette kuppforsøket, og markedførte absurd, fabrikkert statistikk som ivrig ble publisert videre av hovedstrømsmediene og internasjonale frivillige organisasjoner som HRW.

HRWs sterke støtte til USAs sanksjoner viser tydelig hvordan gruppa er blitt fintrimmet som en arm av USAs press mot uavhengige stater i det globale sør, spesielt sosialistiske. Frivillige organisasjoner som HRW gir ryggdekning for økonomisk krigføring, og hindrer nasjoner som Nicaragua i å gjenoppbygge landet og helbrede de sosiale splittelsene som har blitt forverret gjennom påfølgende USA-støttede destabiliseringskampanjer.

Siden HRW ble stiftet har organisasjonen fungert som ei svingdør ut og inn av USAs regjeringsapparat. Gjentatte ganger har den nektet å ta avstand fra USAs kriger og militære intervensjoner. HRW har demonstrert en dobbelt standard overfor Washingtons allierte kontra dens kampanjer mot venstreorienterte regimer. Slik har HRW vært et uhyre nyttig instrument for USAs imperialisme.

Ken Roth, som har ledet HRW i 27 år. Han støttet det høyreekstreme kuppet i Bolivia. Han bidro til å rettferdiggjøre NATOs bombekrig mot Libya. Han støttet drapet på den iranske generalen Qassem Soleimani og han er en anfører i «hat Kina»-kampanjen.

HRW ble grunnlagt på en gave på 100 millioner dollar fra milliardæren George Soros, som sjøl roser seg for å ha støttet mange «fargerevolusjoner» for regimeskifte. Og i hele sin levetid har HRW vært en trofast støttespiller for USAs imperialisme.

Les: Den «humanitære» krigføringa mot Syria og løgnene vi blir fortalt


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelPolske arbeidere protesterer mot den stengte grensa til Tyskland
Neste artikkelHva er galt med borgerlønn?