Polske arbeidere protesterer mot den stengte grensa til Tyskland

0
Grenseovergangen ved Görlitz/Zgorzelec har vært stengt siden 14. mars. Shutterstock

Hundrevis av polske arbeidere har protestert ved grensebyen Görlitz/Zgorzelec mot at grensa er stengt slik at de ikke kan komme på jobb i Tyskland. Polakkene er pendlere og familiene deres er avhengige av inntektene fra arbeid i Tyskland.

Nå er det forsamlingsforbud og strenge straffer mot å bryte dette i Polen. Likevel trosset arbeiderne forbudet og krevde opphevelse av karantenen for arbeiderne i grenseområdet. Deltakerne risikerer bøter på 30.000 zloty, eller 7.500 euro.

De polske pendlerne frykter med rette at de kan komme til å miste jobben hvis stengninga drar i langdrag. De har ingen jobbgarantier og svake rettigheter i Tyskland. Dessuten vil antakelig også en god del bedrifter gå konkurs hvis stenginga varer lenge, og da vil de uansett ikke ha noen jobb å vende tilbake til. Det er ingen urealistisk tanke, siden man regner med at 50.000 tyske bedrifter vil bli insolvente på grunn av pandemien.

Representanter for tysk fagbevegelse i Sachsen støtter kravet fra de polske arbeiderne og Markus Schlimbach, som leder denne regionen av tysk LO, mener at grensestenginga ikke tjener til å bekjempe koronaviruset.

Også Brandenburgs regjeringssjef, Dietmar Woidke (SPD), ba om at grensa må åpnes igjen for de polske arbeiderne.

Denne aksjonen setter også søkelys på Polens forhold til Tyskland som leverandør av billig arbeidskraft til ikke minst tysk industri. Det bor om lag to millioner polakker i Tyskland, i tillegg er det mange arbeidere som pendler til jobber i Tyskland fra de polske grenseområdene. For dem og deres familier er jobben i Tyskland grunnlaget for deres eksistens. Bare i Brandenburg kommer det hver dag 17.000 polske pendlere for å jobbe, ikke bare i industri, bygg- og anlegg. Polakker jobber også som leger og sjukepleiere og i andre omsorgsyrker.

Polsk økonomi er dessuten svært avhengig av tysk økonomi. Tyskland er Polens viktigste handelspartner. 26% av eksporten går til Tyskland og 25% av importen kommer derfra.

Koronakrisa setter også et grelt søkelys på hele EU-systemet. Et av grunnprinsippene i unionen er fri bevegelse av arbeidskraft, men koronareglene har satt dette prinsippet til side. De ulike landene i unionen har også funnet ut at de har vært nødt til å sikre sine egne interesser, siden unionen helt åpenbart ikke har vært i stand til å sikre noe som helst. Dessuten er det jo nettopp globalismens frie bevegselse av alt som har gjort at verden i dag er mer sårbare enn noensinne for alle slags epidemier.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA oppretter ei ny terrorgruppe i Syria
Neste artikkelHuman Rights Watch stolte av drepende sanksjoner