Fare for hungersnød i USA

0
En hjemløs veteran fra en av USAs mange kriger tigger på gata. Foto: Shuttrstock

Utleveringssentralene for mat i USA, de såkalte food banks, rapporterer om et behov uten sidestykke etter at millioner av arbeidstakere i USA har mistet jobben. Dette melder The Guardian. Avisa skriver:

«Et enestående antall amerikanere har tydd til matbanker for å få nødforsyninger etter at koronaviruspandemien utløste omfattende permitteringer.

Etterspørselen etter mathjelp har økt så åttedoblet i noen områder, ifølge en undersøkelse fra Guardian, som gir et landsdekkende øyeblikksbilde av sultkrisen USA står overfor når millioner blir arbeidsledige.»

The Guardian er litt upresis når avisa utelukkende nevner koronaepidemien i denne forbindelsen. Det dreier seg om den økonomiske krisa, som riktignok ble utløst av pandemien, men som feier som en orkan gjennom USAs næringsliv og truer med å senke bruttonasjonalproduktet med en tredel i annet kvartal 2020. The Guardian skriver videre:

«Omtrent en av tre personer som ba om dagligvarer på ikke-for-profit-utsalg forrige måned har aldri tidligere hatt behov for nødhjelp, ifølge intervjuer med et dusin tilbydere over hele landet.

Nasjonalgarden er utplassert for å hjelpe matbankene med å takle den økende etterspørselen i byer inkludert Cleveland, Phoenix og St Louis, blant økende bekymringer for at forsyningene kan bli lave når krisen utvikler seg. Matutleveringsstedene blir overbelastet i og med at svært mange ønsker å få maten levert hjem nå som nesten 300 millioner amerikanere oppfordres til å være hjemme.»

Koronatiltakene betyr at 55 millioner elever og studenter ikke kan gå på skole eller universitet og ikke vil få de måltidene der som de pleier å få, skriver Feeding America.

Allerede før koronakrisa var sult et problem for mange college-studenter, skriver organisasjonen.

Over 6 millioner har meldt seg arbeidsløse

Siste uke i mars 2020 meldte 6,6 millioner amerikansere seg arbeidsløse. Det er ti ganger så mange som den tidligere ukerekorden, skriver US News & World Report. Den forrige rekorden ble satt i oktober 1982 da 695.000 meldte seg ledige på ei enkelt uke.

Hvis Goldman Sachs får rett og USA faktisk taper 34% av sitt bruttonasjonalprodukt i annet kvartal 2020, vil det bli satt nye rekorder, både når det gjelder arbeidsløshet og sult i det landet som en gang var verdens økomiske motor.

Les: Goldman Sachs: USA får sitt største fall i historien


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUtenriksminister Pompeo beordrer alle amerikanere til å komme hjem
Neste artikkelNedstenging av norsk økonomi må oppheves umiddelbart