22 millioner arbeidsløse i USA, og det blir flere

0
Illustrasjon: Shutterstock

Rekordmange mennesker i USA har mistet jobben i forbindelse med koronakrisa, 22 millioner var meldt arbeidsløse i uke to i april 2020 melder Reuters. USA har hatt sitt største fall i industriproduksjonen siden 1946. I mars sa St. Louis Fed at andelen arbeidsløse kan komme til å gå opp i 32 prosent i 2020, eller 47 millioner.

1933 var det verste året i USAs økonomi i perioden før andre verdenskrig. Da var det registrert 24,9 prosent arbeidsløse. 2020 er med andre ord i ferd med å gå forbi dette dystre rekordtallet, og det med god margin.

Industriindeksen til Philadelphia Fed falt til minus 56,6 i april, det lavest som er målt på den indeksen siden 1980. I mars var indeksen minus 12,6.

Donald Trump har gitt guvernørene i USA beskjed om at de kan begynne å åpne økonomien igjen fra 1. mai, skriver New York Times. Joe Biden, som etter alle solemerker blir Demokratenes kandidat, kritiserte presidenten og sa at dette ikke er hva han vil kalle en plan.

Samtidig meldes det at Paycheck Protection Program, som Kongressen hadde bevilget 349 milliarder dollar til, har sluppet opp for penger.

Sulten sprer seg nå i USA. Før koronakrisa var det 37 millioner mennesker som ikke hadde nok mat og trengte hjelp. Nå er henvendelsene til matbankene økt med 300 prosent, sier Noreen Springstead i WhyHunger til Newsweek.

«Vi har folk som ringer inn. De er desperate etter mat. De er isolorerte i leilighetene sine og har ingen til å hjelpe seg, og de gråter på telefonen.»

Bank for International Settlements sier at USA kan risikere å tape 12 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt i 2020 som helhet, skriver Michael Roberts. Samtidig har Goldman Sachs advart om at landet kan komme til å tape 34 prosent av sitt BNP i annet kvartal i år. Dette er et tre ganger større fall enn det største fallet i moderne statistikk, skriver banken. Det skal altså en god del vekst til i annet halvår for å bringe tapet ned i «bare» 12 prosent.

Les: Goldman Sachs: USA får sitt største fall i historien

Mens tallet på arbeidsløse og sultne mennesker i USA går rett til værs, kan milliardærene notere seg for sin største vekst i formuene på svært lenge. Hvis finanskrisa i 2008 er noe å legge til grunn vil de også denne gange forsyne seg med ulvens del av de 2000 milliardene stimuleringsdollar som The Fed skal distribuere.

Les: Millioner havner i arbeidsløshet og fattigdom, men milliardærene blir rikere enn noen gang


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKraftig fall i kinesisk økonomi
Neste artikkel– Å feilinformere om klimatiltak tjener ikke naturen