Weimarrepublikken, Anno 2020

0
Weimar-republikken 1919. Pengesedler på 1 og 2 millioner Mark. Shutterstock.

Av George Chabert, Trondheim.

Min kollega var ekstatisk: I boken Fysikk og Filosofi hadde Werner Heisenberg beskrevet hvordan Aristoteles for to tusen år siden forutså omvandlingene mellom materie og energi! Dette forsterket jo tesen om forholdet mellom litteratur og naturvitenskap, ikke sant? Entusiasmen var smittsom, men da jeg åpnet universitetets internettside, kom jeg raskt ned på jorda.

To foredrag om antikken var annonsert i sedvanlig lærde ordelag. Det ene foredraget var om «et gjemt kapittel i gresk erotisk litteratur», og enda viktigere, det var skrevet av en kvinne. Så modent! Vi skulle endelig få lære noe nytt om en uvurderlig «erotisk avhandling», selv om det kun fantes vage referanser til den lærde Philaenis og hennes «elskovskunst». Det andre foredraget lovet enda mer. Her skulle vi få en «meta-poetisk» introduksjon til den «forelskede» Orfeus, som i sin tid initierte, får vi nå vite, Vestens «pederastiske tradisjon». Altså, Vestens «tradisjon» for sex med mindreårige gutter.

I 1977 underskrev Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Jacques Derrida og Michel Foucault – for å nevne de mest kjente – et opprop om å oppheve forbudet mot sex med barn. I dag ville et slik opprop være noe problematisk. Daniel Cohn-Bendit, Mai 68s ikoniske figur, kan heller ikke lenger åpent vedgå, slik han gjorde i en bok og på direkten i fjernsynet i 1982, at å få en femårs jente til å kle han av var «fantastisk fordi det var en erotisk-manisk lek». Derfor føler dagens akademiske intellektuelle nå et behov for å presisere: Orfeus, en mytologisk skikkelse, skal ha vært pederast. Og det må være lov, om ikke bortimot frigjort og progressivt.

Jeg smilte først av tanken på en samling godt voksne akademikere som utvekslet underforståtte blikk og debatterte om sex på gresk-vis. Men ved nærmere ettertanke slo det meg at Europa nå ser ut til å ha nådd en grad av dekadanse som vi ikke har sett maken til siden Weimarrepublikken.

Vi vet i dag hvordan den over-seksualiserte, narkotika-tolerante, og ikke minst hat- og konfliktfylte republikken møtte sin skjebne for hundre år siden. Det er imidlertid lite sannsynlig at en ny Adolf Hitler vil bli hyllet av dagens fragmenterte minoriteter. Det mer nærliggende er nok en borgerkrig av alle mot alle, slik vi ser premissene for i store deler av Vest-Europa. Voksende blind voldskriminalitet, voldtekter vi ikke vil høre om, og massakrer begått av «sinnsforvirrede» terrorister synes å varsle en katastrofe som vil utfolde seg mot en bakgrunn av frykt for klimaendringer og pandemier.

Vi kan bare håpe at Vest-Europa denne gangen ikke vil ta resten av verden med seg i fallet, slik det skjedde i 1914 og i 1939.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKosovo har ikke lenger flertall i FN – Sierra Leone trakk seg
Neste artikkelVi bør diskutera faren for atomkrig før – det er for seint etterpå.