Goldman Sachs varsler 24 prosent fall i USAs BNP neste kvartal

0
Illustrasjon: Shutterstock

Økonomer fra finansbanken Goldman Sachs spår et dramatisk fall på 24% i landets bruttonasjonalprodukt de kommende månedene, ettersom regjeringer, bedrifter, skoler og flere kunngjør stadig strengere tiltak for å holde folk hjemme og fra hverandre for å forsøke å bremse spredningen av coronaviruset. Det er Huffington Post som skriver dette. Nettavisa skriver videre:

I en analyse som ble utgitt fredag 20. mars 2020, reviderte økonomer fra storbanken sin tidligere prognose om et fall på 5% i USAs BNP for andre kvartal (april til juni) til et fall på 24%, med henvisning til forventede nedganger i produksjonsaktivitet og forbruk av tjenester. Hvis dette skjer seg, ville det være historisk: I moderne historie var den største kvartalsvise nedgangen i USAs BNP 10% fall i første kvartal 1958.

«Det plutselige stoppet i USAs økonomiske aktivitet som svar på viruset er uten sidestykke,» skriver økonomene, og la til at bare i løpet av de siste dagene har tiltak for «sosial avstand» «stengt det normale livet» og allerede ført til en økning i permitteringer og en «kollaps» i forbruket.

Børsindeksen NASDAQ har falt med over 23 prosent .

Siden finanskrisa har økonomien i USA holdt seg oppe ved hjelp av stadig økende gjeld. I 2018 skrev CNBC om korporasjonenes gjeldsboble på 9.000 milliarder dollar og spekulerte på når den ville sprekke.Denne gjeldsbobla er dobbelt så stor som den var i 2007 rett før finanskrisa. Den føderale regjeringa har en gjeld på 23.600 milliarder dollar, og den har bare økt det siste tiåret.

PÅ steigan.no skrev vår kommentator Tollef Hovig i desember 2019 disse profetiske ord:

I mer enn 40 år har kapitalen, alle kapitalformene, totalt sett blitt gradvis mindre verdt. Reduksjonen av verdi har blitt tatt av finanskapitalen, noe som har ført til økende gjeldsmengde og derigjennom økende verdi i de to andre kapitalformene. Den lave finansrenta har først gjennom dette, og så gjennom at den har blitt lavere enn fortjenestemarginen i vare- og tjenestesirkulasjonen stimulert økonomien i høyinntektslandene. I en situasjon hvor den underliggende tendensen med sterkt fallende vekst har vært realiteten, har denne blitt skjult av en gjeldsdrevet volumvekst som har vært skapt av kapitalens utvikling. Denne utviklingen vil snu når først finansrenta, og så fortjenestemarginen i vare- og tjenestesirkulasjonen, nærmer seg null. Da vil alle kapitalformene oppleve at de mister sin verdi, og kapitalismens alderdom er innledet.

Det ser ut at dette krakket kom enda fortere enn selv Hovig hadde forventet, men at det måtte komme, hadde han forklart utførlig i flere artikler.

Andre artikler av Tollef Hovig på steigan.no les her.

Les også: Oljekollaps og aksjekrakk – skalk lukene, dette kan bli verre enn finanskrisa

Perfekt storm

Dette gjør at vi står overfor noe som mer og mer likner en perfekt storm, der alle de negative faktorene i verdensøkonomien slår seg sammen om å skape en megastorm. Og i de bildet spiller naturligvis koronaepidemien en rolle, ikke som årsak, men som medvirkende faktor. Og den vil også bli utnyttet, siden den gir myndighetene muligheten til å innføre nær sagt hvilke tiltak de måtte ønske. De kan forby hva det skal være. De kan stenge regioner og hele land. Økonomien går i bøtta, og skylda legges på viruset.

Vi kan love en ting: 2020 blir et meget interessant år, og det blir et år der du vil ha god nytte av steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs militære har fått standby-ordre om å «sikre kontinuitet i regjeringa»
Neste artikkelSvT/Rapports osmakliga rapportering om Irans kamp mot Coronaviruset
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).