Står matematiken ovanför klassmotsättningarna?

2
Illustrasjon: Shutterstock
Anders Persson

Av Anders Persson.

Att ämnen som ekonomi, samhällsvetenskap, historia odyl. är påverkade av klassamhället tillhör axiomen inom vänstern. Likaså att detta i mycket mindre grad gäller kemi och fysik – och icke alls matematik. 1 + 1 = 2 vare sig man är borgare eller proletär.

Icke desto mindre vill jag, med de senaste årens eller årtionernas erfarenheter, hävda att också matematiken (och dess systervetenskap, statistiken) är klassberoende. Den brittiske författaren H.G. Wells sade vid början av förra seklet att förmågan att förstå statistik i framtiden kommer att vara lika viktigt som att kunna läsa och skriva. «I framtiden?» Det är nu.

Det finns en mängd böcker hur man ljuger med statistik, utan att nödvändigt ljuga i moralisk eller juridisk mening. Man utnyttjar folks okunnighet och kunskaper om hur man kommer att missförstås på ett fördelaktigt sätt. Går man ut och säger att 20% av de intagna på anstalt är invandrare kan man slå sig i backen på att folk bibringas uppfattningen att 20% av invandrarna är kriminellt belastade.

För att göra en lång historia kort, låt mig ta den pågående virusepidemin, där jag har en känsla av att världen blivit offer för skrämselpropaganda. Vår svärdotter (svigerdatter) var häromdagen helt förtvivlad: hon hade hört att det var 75% risk att hennes 70+ föräldrar dog om de blev smittade. Förmodligen hade hon hört något i stil med att 75% av de sjuka som dött varit 70 år eller över – vilket är en helt annan sak.

För att trösta och upplysa henne visade jag nedanstående sk. ”Venndiagram» uppkallad efter den brittiske statistikern John Venn (1834-1923). Den är baserad på rimliga, mest ur kinesiska källor hämtad statistik. Den kan vara lite annorlunda i Norge, Sverige osv. men håller i princip för det jag vill säga: andelen av dem som dör efter att ha blivit smittade är inte detsamma som andelen smittade bland dem som dött.

Corona smitta.jpg

Hade jag varit yngre hade jag gått i bräschen för att starta studiecirklar i «proletär matematik och statistik», för att göra det arbetande folket immunt emot överhetens listiga desinformation, vare sig denna överhet är statsledningen eller en ljusskygg skojare med kontoret på fickan.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AndersP AndersP says:

  Nu på morgonen läser jag i dagens Uppsala Nya Tidning en osedvanligt demagogisk ledare “Europas dumdristiga avfälling” som angriper den svenska vetenskapligt baserade och icke-panikartade strategin. På ytan verkar det som om ledarskribenten är okunnig i statistik:

  Han jämför den svenska virusstatistiken 230 sjuka/miljon inv.) enbart med Finland (127 sjuka/miljon) och inte mot Danmark (224 sjuka/miljon) eller Norge (439 sjuka/miljon). Förresten, varför är viruset överrepresenterat i väster och underrepresenterat i öster? Island har 1633 sjuka/miljon) medan Estland har 270 sjuka/miljon.

  Detta är frågor som kan ställas av “vem som helst” med elementära kunskaper i matematik eller statistik - såndan kunskap ger ju, om inte annat, självförtroende nog att våga ställa frågorna.

  Sedan undrar jag om ledarredaktionen på den liberala tidningen är så okunniga i elementär statistik som det verkar, eller om ledaren är en del i kampanjen att skrämma upp oss för att få oss acceptera globalisternas icke-demokratiska planer för vår framtid.

  När det inte gick med klimatet så kanske det går med Corona . . .

 2. Avatar for AndersP AndersP says:

  När jag skrev detta inlägg, och andra i samma ämne på andra ställen, anade jag inte hur stort behov av statistisk “know how” som utvecklingen skulle komma att kräva. Som nu detta att jämföra coronatal (sjuka eller döda) i proportion till landets folkmängd.

  Detta låter bra, men är statistiskt adekvat bara om det råder jämn spridning över hela landet. Det går absolut inte att använda om bara sjukdomen finns på en plats.
  I fallet Luxemburg är vi kanske i det första fallet (jämn spridning i ett litet område), i Ryssland i det andra (tills vidare koncentrationer i en del städer) och i Sverige mittt emellan: mest i Stockholm, resten spritt över landet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere