Står matematiken ovanför klassmotsättningarna?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Anders Persson.

Att ämnen som ekonomi, samhällsvetenskap, historia odyl. är påverkade av klassamhället tillhör axiomen inom vänstern. Likaså att detta i mycket mindre grad gäller kemi och fysik – och icke alls matematik. 1 + 1 = 2 vare sig man är borgare eller proletär.

Icke desto mindre vill jag, med de senaste årens eller årtionernas erfarenheter, hävda att också matematiken (och dess systervetenskap, statistiken) är klassberoende. Den brittiske författaren H.G. Wells sade vid början av förra seklet att förmågan att förstå statistik i framtiden kommer att vara lika viktigt som att kunna läsa och skriva. «I framtiden?» Det är nu.

Det finns en mängd böcker hur man ljuger med statistik, utan att nödvändigt ljuga i moralisk eller juridisk mening. Man utnyttjar folks okunnighet och kunskaper om hur man kommer att missförstås på ett fördelaktigt sätt. Går man ut och säger att 20% av de intagna på anstalt är invandrare kan man slå sig i backen på att folk bibringas uppfattningen att 20% av invandrarna är kriminellt belastade.

För att göra en lång historia kort, låt mig ta den pågående virusepidemin, där jag har en känsla av att världen blivit offer för skrämselpropaganda. Vår svärdotter (svigerdatter) var häromdagen helt förtvivlad: hon hade hört att det var 75% risk att hennes 70+ föräldrar dog om de blev smittade. Förmodligen hade hon hört något i stil med att 75% av de sjuka som dött varit 70 år eller över – vilket är en helt annan sak.

För att trösta och upplysa henne visade jag nedanstående sk. ”Venndiagram» uppkallad efter den brittiske statistikern John Venn (1834-1923). Den är baserad på rimliga, mest ur kinesiska källor hämtad statistik. Den kan vara lite annorlunda i Norge, Sverige osv. men håller i princip för det jag vill säga: andelen av dem som dör efter att ha blivit smittade är inte detsamma som andelen smittade bland dem som dött.

Corona smitta.jpg

Hade jag varit yngre hade jag gått i bräschen för att starta studiecirklar i «proletär matematik och statistik», för att göra det arbetande folket immunt emot överhetens listiga desinformation, vare sig denna överhet är statsledningen eller en ljusskygg skojare med kontoret på fickan.

Forrige artikkelFinansspekulant Nicolai Tangen overtar ledelsen av Oljefondet
Neste artikkelEt absurd politisk kvarter. Lysbakken og Jensen.