Finansspekulant Nicolai Tangen overtar ledelsen av Oljefondet

0
Innfelt: Nicolai Tangen. Foto: Fædrelandsvennen

Av Øyvind Andresen.

Nicolai Tangen blir valgt som ny leder av Oljefondet etter Yngve Slyngstad. Han har siden 2005 leda hedgefondet AKO Capital og har skapt seg en personlig formue på 5, 5 milliarder kroner. Hedgefond er investeringsfond som spekulerer aggressivt med aksjer og andre investeringsobjekter på det internasjonale finansmarkedet. Hedgefond var forbudt i Norge til 2010.

AKO Capital er London-basert, men opererer også med postboksselskaper i Cayman Islands som er regna som verdens største og verste skatteparadis. Jeg har skrevet om dette på bloggen min i mange år, men det er først nå større aviser som Dagens Næringsliv skriver om det. Sentralbanksjef Øystein Olsen sier til DN 26/3: 

 «Nicolai Tangen har vært helt åpen om sine økonomiske forhold, også om at Ako-fund ltd. er registrert på Caymanøyene.»

Men det var først da jeg og Halvor Fjermeros (Rødts daværende representant i Kristiansand bystyre) offentliggjorde det i 2016, at Nicolai Tangen ville innrømme plasseringa i Cayman. Dessuten er det greit for sentralbanksjefen at folk bruker skatteparadis ? Han gjør alt for å bagatellisere det.

At Oljefondet får en spekulativ finansfyrste som leder, er slett ikke overraskende. Det er mer et tegn i tida. Oljefondet er et såkalt indeksfond, altså ingen aktiv forvalter, men høster utbytte fra aksjer, eiendommer og andre investeringsobjekter over hele verden. Oljefondet  er en integrert del av den internasjonale kapitalismen med alt det innebærer av utbytting av arbeidskraft og utplyndring av naturressurser.

Så langt i år har den akutte økonomiske krisa tappa Oljefondet for 1330 milliarder kroner, omtrent et statsbudsjett.

Tangen må ut av skatteparadis

Tangen overtar jobben fra september, flytter til Norge og trekker seg ut av AKO Capital. Han skal altså skatte til Norge. Og det kan jo være en fordel.

Dagens Næringslivet skriver 26/3:

«Tangen sa under pressekonferansen torsdag at han har lagt alt av verdier i Ako Capital over i stiftelsen, cirka fem milliarder kroner. Når han flytter til Norge, flagges formuen hjem. Han anslår at han må betale 60–70 millioner i formuesskatt, men har presiserer at dette er et veldig usikkert anslag. Å regne baklengs på formuen hans kan derfor bære litt galt av sted.

– Jeg tar ikke denne jobben på grunn av lønnen, sier han.

– Men til tross for lønnen?

– Nei, lederlønnen i Nbim er god etter norsk standard. Det har jeg respekt for.

– Hvor mye får du i lønn?

– Vet ikke, det har vi ikke snakket om.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at det er naturlig å ta utgangspunkt i lønnsnivået til avtroppende sjef Yngve Slyngstad. I fjor tjente han 6,7 millioner kroner.»

Hva med Kunstsiloen?

Nicolai Tangen og hans nettverk har de siste årene overtatt kontrollen av det offentlige Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) i Kristiansand. En ombygd kunstsilo skal utstille hans kunstsamling og er planlagt ferdigbygd 2022.

Når Tangen nå trekker seg ut av nettverket rundt museet, så er spørsmålet om hva dette betyr for framtida til Kunstsiloen. Finansieringa av siloen er usikker på sikt, og det er uklart om Tangen kan fortsette å spytte flere penger i kassa til museet i tillegg til alle de millionene det offentlige har punga ut med. Tangen betaler halvparten av lønna til direktøren i SKMU Reidar Fuglestad på 3 millioner. Kan han fortsette med det?

Det bare å stålsette seg før man åpner den maktkrypende avisa Fedrelandsvennen og leser hyllesten til Tangen.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Les mer om Nicolai Tangen på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.