Et absurd politisk kvarter. Lysbakken og Jensen.

0
Skjermdump fra NRKs Politisk kvarter

Av Arild Rønsen.

Audun Lysbakken (SV) og Siv Jensen (Frp) møttes i NRKs «Politisk kvarter» i går. Det ble litt av en seanse. Lysbakken fikk mest taletid, og snakka om det de fleste av oss mener er helt opplagt. Om at staten og fellesskapet nå må ta ansvar på et vis vi ikke har sett på lang tid. Om at vi kommer til å trenge fellesskapet, også til hverdags når krisa er over. Små forskjeller er fornuftig. Staten skal ikke kontrollere hele bankvesenet, men staten må ha et solid eierskap i bankene.


Denne artikkelen ble publisert i avisa Klassekampen 27. mars 2020 og gjengis her med forfatterens tillatelse med vedlagt utfordring til vår redakør.


Programleder Bjørn Myklebust siterer så fra SVs program: «Det kapitalistiske systemet må erstattes nasjonalt og globalt av et demokratisk, bærekraftig og behovsstyrt økonomisk system. Det er sosialisme.» Da kommer det geniale spørsmålet: «Du utnytter ikke nå en alvorlig krise for å ri en partipolitisk kjepphest, om at Norge bør bli et sosialistisk samfunn?»

Ja hva skal man svare, tenker jeg. SV er for et sosialistisk Norge. Hvilken kjepphest å ri! Over til Siv Jensen: «Lysbakken slår inn åpne dører. Det er jo ingen i Norge som ikke er for små forskjeller.» Ikke det nei, tenker jeg. Myklebust viser til at det offentlige este ut under Jensens tid som finansminister, trass i at det står i Frps program: «Statens rolle er i vårt idealsamfunn begrenset.»

Nei da, mente Jensen. Det var ikke staten som este ut; hun hadde bare sørga for flere politifolk, sykepleiere, lærere og barnehageansatte. Lysbakken kontra med at Jensen brukte en «en enormt stor stråmann», og henviste til at SV i dag går inn for å bruke milliarder av kroner for å berge private bedrifter, til og med gi kontantstøtte til bedriftenes husleie og andre faste utgifter.

Det var da Siv Jensen toppa det hele: «Sovjetunionen, Cuba og Venezuela – og Sovjetunionen var vel ikke akkurat noe paradis?» Ja hva skal man si da, tenker jeg nok en gang. Lysbakken kunne jo svart med at Frp i sin tid ville selge Statoil for en slikk og ingenting, og at de ville omgjøre Nationaltheatret til casino – for eksempel.

Men Lysbakken er en fornuftig mann, og sa det enkelt: «Det landet som ligger mitt hjerte nærmest, er Norge.» Jeg er en varm tilhenger av at opposisjonen på Stortinget har pressa regjeringa i spørsmål om krisepakker og kriselov. Men det rykker i magefølelsen, når den politiske ledelsen her i avisa skriver at dette viser at «makta nå virkelig er samlet i denne sal».

Det er lenge siden «trepartssamarbeidet» ble omtalt som svik mot arbeiderklassen; som en direkte motsats til klassekampen. Men det faktum at det i første omgang er banker og kapitaleiere som reddes av staten når krisa inntreffer – viser ikke det at den virkelige makta fortsatt ligger hos storkapitalen?

Tre milliarder til børsspekulantene i Norwegian? Kanskje Harald Berntsen eller Terje SkogStein Ørnhøi, Bjørnar Moxnes eller Audun Lysbakken – kunne si noe om dette? Pål Steigan?

Ukas uttalelse: «Vi er ikke superhelter, vi er revolusjonære leger.» (Cubanske leger som hjelper EU-landet Italia.)

Ukas lydspor: Flora Cash – «Baby It’s Okay».


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelStår matematiken ovanför klassmotsättningarna?
Neste artikkelWHO: IKKE steng samfunnet