– Nå skal bevæpnede soldater bli vanligere

9
Heimevernsoldater fra HV-03 på sosialpatrulje i Hønefoss sentrum. Foto: Ove Ronny Haraldsen / Forsvaret

Myndighetene vil at vi skal venne oss til å se bevæpnede soldater i gatene. Dette melder NRK:

«I årets forsvarsbudsjett er det satt av mer penger til Heimevernet (HV), nærmere bestemt 1,43 milliarder kroner.

Det fører blant annet til at alle HV-soldater skal ut i felt for å øve i år. Nå skal de også øve mer i byene.

I den forbindelse varsler de at de kommer til å bli vanligere å se i bybildet.

– Vi ser at folk flest er mindre vant til å se soldater nå enn tidligere, sier oberstløytnant og kommunikasjonssjef i HV, Per Gunnar Grosberghaugen.»

Det har vært et kvalitetstegn ved det norske samfunnet at det har vært et klart skille mellom politiet og det militære og at de militære styrkene normalt ikke har operert i befolkningssentrene. Nå skal denne kvaliteten tydeligvis forsvinne. Norge skal bli mer likt land vi ikke har vært så begeistret for å sammenlikne oss med.

Og myndighetene har tydeligvis skjønt prinsippet om å «koke frosken langsomt». Vi skal gradvis venne oss til mer og mer militær kontroll, slik at når militærdiktaturet er her, er det for seint å reagere. Vårt råd: Ikke gjør som de sier. Ikke la oss venne oss til å ha soldater overalt.

I NATO og EU trenes soldater i krig i byer og befolkningssentra. Slik som i den kunstige byen Schnöggersburg i Tyskland der det trenes i det som kalles terrorbekjempelse, men som like gjerne kan være borgerkrig.

I Schnöggersburg skal EU trene på å knuse folkelige opprør


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg vil heller ha militærdiktatur enn dagens Globohomo, hvor vi sakte skal venne oss til tanken om at vi skal bli en minoritet i eget land.

  norsk folkemord

 2. Dette er det mest positive som har kommet fra forsvaret på mange år. Våre soldater kommer fra folket og dersom vi ikke kan stole på dem i fredstid kan vi ihvertfall ikke stole på dem i krigstid.

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Her kommer det. Kjærlig hilsen fra New World Order. Neste er chips som vil være eneste måten å få adgang til egen bankkonto. Intet her å se. Ta lån, dra på ferie betalt på lån og la ungene nyte tåpelige merkeklær ingen trenger eller har råd til.
  Ikke rart jeg ikke lenger klarer å finne dokumentaren om hvordan eliten har lagt til rette for moderne slaveri gjennom bankene. Kan ikke risikere at folk stopper opp fra lala-livet og nekte være del i oppsettet. For all del, ikke lær fra Frankrike. Det er et annet sted i verden og har ingenting å gjøre med oss.

 4. Avatar for StyrkHV StyrkHV says:

  Det er mulig at usikkerheten og bekymringen i artikkelen bygger på et noe uriktig og sviktende faktisk grunnlag.

  Noen fakta til debatten her:

  • Heimevernet er Forsvarets største enhet. Sju av ti som skal forsvare oss ved neste krise, har HV-merket på armen. HV kan kun benyttes til forsvar av Norge.
  • HV er forankret i byer og bygder over hele landet, med lokale avdelinger som har tett samarbeid med kommuner, fylker og beredskapsaktører.
  • HV i dag består av mammaer og pappaer, som har deltidsjobb i Forsvaret, i tillegg til sine vanlige jobber og sivile liv. Det er gode muligheter for at en nabo, en arbeidskollega eller mammaen til et barn i en barnehage nær deg også gjør tjeneste i “folkeforsvaret”.
  • Tjeneste i Heimevernet er del av den ordinære verneplikten, etter førstegangstjeneste. HV har sin egen førstegangstjeneste i Finnmark, men får også overført mannskaper fra Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.
  • Skiftende regjeringer har gradvis redusert den folkelige forankringen til HV, og kuttet i antallet soldater. Sist ute var dagens regjering, som kuttet HV fra 45.000 soldater til 40.000 soldater ved siste langtidsplan for Forsvaret i 2016. Samtidig ble Sjøheimevernet lagt ned - en styrke med 130 tilgjengelige fartøy som var våre øyne og ører langs verdens nest lengste kyst. I dag har vi i liten grad lokalkjente og sjøvante styrker som kan følge med langs kysten - kun noen få kystvaktfartøy.
  • I dag foreslår Forsvarssjefen å øke Heimevernet til 42.000 soldater igjen.
  • 80 prosent av alle kriser/krig som truer sivilbefolkningen, skjer i tettbygd strøk. Det er årsaken til at Heimevernet må trene der folk er for best å kunne beskytte menneskene våre, verdiene våre, friheten og demokratiet. Tettbygd strøk som konfliktmiljø skiller seg vesentlig fra skog og myr.

  Vurderinger
  Vi har blitt overrasket før (9. april/22. juli), og i disse dager viser en influensa at vi ikke har tilstrekkelig beredskap for å beskytte mennesker. Å jage HV-soldatene fra byen ut i skauen for å trene, vil kun ramme folk i bebygde omrråder når krisen rammer på nytt. Hvis du mener folkeforsvaret må gjemme seg for å trene, betyr det bare at andre mennesker får et dårlligere vern neste gang vi rammes.

  Det er all grunn til å bruke mer tid og krefter på beredskap og sikkerhetspolitikk i vid forstand, og kanskje er nasjonal beredskap/forsvar en av de viktigste sakene på folks agenda i dag. Trusler og kriser har en lei tendens til å bli mer komplekse og kompliserte, og mer uforutsigbare enn før. Heimevernet er i tillegg til å være en nasjonal militær ressurs også vår styrkebrønn for enhver krise også i fredstid. 22/7 rykket HV ut for å vokte Stortinget, mens kaos rådet. En HV-soldat du kjenner har antakelig også vært med på leteaksjon, slokking av skogbrann eller opprydning av oljesøl.

  Med disse fakta og vurderinger, håper vi å ha bidradd til en mer faktaorientert debatt. Å sammenlikne profesjonelle europeiske soldater i gatene med HV-soldater på vakt i sitt nærmiljø, blir å sammenlikne sure epler med søte pærer. Ser du en HV-soldat fra ditt nærmiljø, så er hun sikkert like hyggelig som da du traff henne i siste dugnad i borettslaget.

  Følg oss på Facebook, for å delta i folkelig forsvarsdebatt!

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  HV burde utvilsomt styrkes

 6. Avatar for Mari Mari says:

  Flere Baneheia saker? Nei takk! Husker at de karene var på tivoli i Kristiansand ikke lenge etter mens de hadde en så i granskauen god titt på jenta mi at familien valgte å dra. Det var rett og slett noe galt med dem. Så husker jeg at dokkar kommandant ikke var fornøyd med at jeg nekta å ta imot våpen etter karens repøvelse siden vi ikke hadde våpenskap mens det lusket alskens lyssky folk rundt området vi bodde i. Han var en smule hevngjerrig da jeg tok saken opp gjennom media.
  Da foretrakk jeg karen fra forsvaret som overvar samtalen jeg hadde med HV-pusen som lekte løve. HV karen truet med både bot og fengsel. Svaret mitt var at verden vil nok kanskje se litt annerledes på om en mor blir satt bak mur for våpennekt fordi sikkerheten til et slikt våpen ikke kunne garanteres av familien. Forsvarets kar satte så pass pris på min ærlighet at han prøvde å rekruttere meg og unnskyldte seg hos meg for dokker uforskammede uforsvarlighet. Nå skal dere forsikre Nordmenns sikkerhet? Grøss og gru!

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Du behøver ikke bekrefte at du er ei dum ku hele tiden.

 8. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg begynner å tro at du savner din mors patter. Kanskje det ikke er så lenge siden hun ga deg bryst?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere