I Schnöggersburg skal EU trene på å knuse folkelige opprør

0

Har du ikke hørt om byen Schnöggersburg, sier du? Ta det med ro – inntil videre – det hadde ikke jeg heller, enda jeg har vært like ved den et par ganger. Byen er nemlig ingen by, men et militært treningsfelt der Bundeswehr og andre EU-hærer skal trene seg på å slå ned folkelige opprør. De 0,01% som hersker over oss har åpenbart en stor angst for at det i framtida ikke vil være nok å satse på manipulerte valg og en systemlojal presse. De regner med opprør som kan true makta deres – og da er det greit å trene på å knuse opprør.

Modell av Schnöggersburg
Modell av Schnöggersburg

520 bygninger, egen T-bane og ingen innbyggere

Treningsbyen med det lite velklingende navnet Schnöggersburg bygges nå ut i et området som på kartet er ført opp som Vogelschutsgebiet – fuglereservat, og det ligger fem mil nord for byen Magdeburg i det som en gang var DDR. Der bygges det nå en by, eller en bykulisse, på 1,5 x 2,5 kilometer som skal romme 520 bygninger, gater, veier, T-bane, industriområde, en 22 meter bred elv og til og med en moské som også kan gjøres om til kirke. Det skal bygges skoler, et slott og et kasino. Og det hele bygges bare for militær trening. Kampen mot sosiale opprør må være så realistisk som mulig.

I første byggetrin ble det investert 62 millioner euro i denne øvingsbyen, i neste omgang skal det schnöggersburg kartbrukes ytterligere 35 millioner. Hele anlegget skal stå ferdig til 250 treningsdager i året i 2017, men allerede i 2015 vil Bundeswehr begynne å øve der.

Frykter opprør

I to studier fra European Institute for Security Studies med tittelen Urban Violence and Humanitarian Challenges og What ambitions for European defence in 2020? advares EU-eliten om faren for økt sosial uro:

Djuptgående ulikhet når det gjelder økonomiske, politiske og sosiale ressurser … forverres av globalisering og nyliberale prosesser. … Vi står overfor økende, eksplosive spenninger i de fattigste lagene av befolkninga.

I følge den sistnevnte rapporten vil EUs militære styrker blant annet få til oppgave å «beskytte de globalt rike fra spenninger og problemer som kommer fra de fattige» (side 69). Denne delen av rapporten er skrevet av Tomas Ries, lektor på Försvarshögskolan i Sverige og rådgiver for Carl Bildt.

Tyske Bundeswehr (dvs. Forsvaret) har gjort en studie av hva konsekvensen av synkende oljeproduksjon vil kunne bli for politikk og økonomi i verden. (Peak oil – Sicherheitspolitische Implikationen knappe Ressourcen). Utrederne ser for seg at fall i oljeproduksjonen vil føre til at viktige samfunnsfunksjoner og kanskje hele stater vil kollapse. Helt eller delvis sammenbrudd i samfunnets nøkkelfunksjoner kan skape «rom for ideologiske og ekstremistiske alternativer til dagens regjeringssystemer.». Dette kan igjen føre til åpen konflikt.

Bundeswehr trener på innsats i en by
Bundeswehr trener på innsats i en by

Skal trene på å slå ned opprør i byer

Det er i dette perspektivet både Tyskland og EU ser det som viktig å trene militære avdelinger til å operere i byer. De ser for seg sosiale opprør på grunn av fattigdom, raseri mot de rike og sammenbrudd i samfunnsfunksjonene. Og da må militære styrker være trent til å ta kontrollen og slå ned opprøret.

Åtte EU-land har gått sammen om å opprette European Gendarmerie Force, som er en av de enhetene som kan komme til å delta i å slå ned opprør. Foreløpig er styrker derfra bare blitt brukt i Bosnia, Haiti, Afghanistan og Den sentralafrikanske republikk, men den kan også brukes i EU-landa. Det er en militarisert politistyrke som kan settes inn på oppdrag fra EU, NATO eller ad hoc-koalisjoner, som det heter på styrkens hjemmeside.

Treningssentret i Schnöggersburg vil bringe Tysklands og EUs evne til å slå ned sosial uro og opprør opp på et helt nytt nivå. Der vil man trene opp 20.000 soldater i året og det vil bli det største militære treningssentret i Europa.

Gamle sosialister har sluttet å tro på revolusjonen, men det har tydeligvis ikke den politiske og militære eliten. De har skjønt at den ekstreme ulikheten i verden og de kommende økonomiske, økologiske og sosiale krisene vil utløse opprør. Og de forbereder seg på å slå dem ned.

 

PS: En leser tipset meg på at det naturligvis også er en rivende utvikling av militært utstyr til bruk i de kommende bykrigene. Svenske Saab spiller en viktig rolle der. (Se side 12 – 22 i denne pdf-en.)

Les også:

Krise, opprør, undertrykking

Elitene frykter opprør og revolusjon

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Volvo och Scania drev kartell i 14 år
Neste artikkelAlbert Einstein, sosialismen og kapitalismens idioti
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).