Islamistisk terror i Nigeria og Tsjad

0

Den islamistiske terrorgruppa Boko Haram gjennomførte to av sine mest dødelige angrep noensinne mot soldater i Tsjad og Nigeria 23. og 24. mars 2020. I Tsjad ble 92 soldater drept i et angrep som varte i sju timer ifølge president Idriss Deby. Det er første gang Tsjad mister så mange soldater skriver Deutsche Welle.

I Nigeria ble minst 50 soldater drept i et bakhold i den nordøstlige Borno-provinsen som grenser mot Tsjad. Disse to angrepene er de siste i en serie angrep som er gjennomført av terrorgruppa Boko Haram. Også områder i Kamerun er angrepet.

Hvem og hva er Boko Haram?

Organisasjonen heter egentlig Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’Awati Wal-Jihad («People Committed to the Prophet’s Teachings for Propagation and Jihad»), men kalles til daglig Boko Haram, som betyr «bøker (vestlig utdanning) er synd». Organisasjonen ledes av religiøse ledere som står for en ekstrem form for jihadisme. De rekrutterer for en stor del fattige og arbeidsløse unge menn som får vite at dette er den eneste og sanne formen for islam.

Målet deres er å etablere en islamistisk stat under sharialov i det nordlige Nigeria. Før området ble innlemmet i Det britiske imperiet i 1900 fantes det et sultanat i dette området, som kaltes Bornu (1380–1893). Det omfattet det som nå er det nordøstre Nigeria og deler av Tsjad, Niger og Kamerun. Fra 1600-tallet ble dette riket styrt etter sharia.

Den islamske staten og allierte jihadistgrupper i Midtøsten og Nord-Afrika i 2015.

NATOs krig mot Libya, som Norge og den rødgrønne regjeringa til Jens Stoltenberg sto i spissen for, gjorde det mye lettere for terroristene i Boko Haram å skaffe seg våpen, utstyr og rekrutter via de islamistkontrollerte områdene i Libya. Vår krig mot Libya er derfor en «gave som fortsetter å gi».

Boko Harams jihadister massakrerte 2000 i Nigeria

Den ekstreme islamistgruppa Boko Haram i Nigeria skal ha massakrert så mange som 2000 mennesker i og rundt byen Baga på grensa mellom Nigeria og Tsjad. Ifølge distriktsleder Baba Abba Hassan var de fleste av ofrene barn, kvinner og gamle som ikke klarte å rømme fort nok da jihadistene inntok byen og skjøt granater og brukte angrepsrifler mot innbyggerne.

Dette er den verste massakren i Boko Harams historie.

Hvem står så bak Boko Haram?

The Guardian lyktes i 2012 å intervjue Boko Haram-talsmannen Abu Qaqa:

Qaqa sa at (Abubakar) Shekau (Boko Harams leder) og andre hadde reist til Saudi Arabia for å få trening og finansiering. «Al-Qaida er våre storebrødre. Under den mindre Hajj (i august) dro vår leder til Saudi Arabia og møtte al-Qaida der. Vi får økonomisk og teknisk støtte fra dem. Alt vi trenger kan vi be dem om.»

National Geographic sier at Boko Haram også har kontakt med andre jihadistgrupper som Al Qaeda i det islamske Maghreb (AQIM), Somalias Al Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO).

Hillary Clinton kjempet hardt mot å regne Boko Haram som terrorister

I sin tid som utenriksminister i USA kjempet Hillary Clinton hardt mot at jihadistgruppa Boko Haram skulle regnes som terrorister. Det var The Daily Beast som skrev dette 05.07.2014.

Selv etter at Boko Haram hadde bombet FN-hovedkvarteret i Abuja nektet State Department under Hillary Clintins ledelse å sette gruppa på lista over terroristorganisasjoner.

Ifølge FN har Boko Haram drept 36.000 mennesker og sørget for at to millioner mennesker er blitt fordrevet i det nordøstlige Nigeria siden de begynte sin terrorkampanje i 2009.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDenne uken var det Motvind
Neste artikkelVirus den nye oljen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).