– Det skjendige Europa

0
Forsida på den liberale italienske avisa La Repubblica 27. mars 2020.

Den tradisjonelt EU-vennlige italienske avisa La Repubblica går til forntalangrep på unionen over hele forsida og med flere sider inne i avisa. Tittelen på forsida er med krigstyper og lyder: La brutta Europa. Det kan godt oversettes med Det skjendige Europa.

Det handler om at EU enda en gang svikter Italia. Først nektet Frankrike og Tyskland å yte materiell og praktisk hjelp. Nå nekter «den tyske sonen», det vil si Tyskland, Østerrike, Nederland og Finland å være med på Italias ønske om særskile «koronaobligasjoner» som er tenkt å skulle lettet den dramatiske økonomiske krisa som rammer Italia som følge av krisa.

Statsminister Giuseppe Conte svarer: «OK, da gjør vi det sjøl!»

På side tre i avisa for 27. mars 2020 skriver La Repubblica at forhandlingene med EU har mislykkes og at Conte har møtt den tyske muren.

Kinesiske barn i Bologna.

I Palazzo Chigi, regjeringsbygget i Roma, snakkes det nå om «Italias fiender i EU». Sjefen for den europeiske sentralbanken Christine Lagarde og presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, regnes som kalde og harde overfor Italia. Åtte EU-land, blant dem Frankrike og Spania har støttet det italienske forslaget.

Inntrykket er at både Contes fordømmelse av EU-«partnerne» og La Repubblicas fordømmelse av det skjendige Europa er en gjengs oppfatning i Italia nå, i et land som var et av EUs stiftere og der støtten til unionen tradisjonelt har vært veldig sterk.

«EU er et reir av slanger og sjakaler!»

Den populistiske lederen for partiet Lega, Matteo Salvini, tar sinnet mot EU enda noen etasjer opp når han sier at «Først skal vi nedkjempe viruset – og så sier vi adjø til EU.» «EU er et reir av slanger og sjakaler!» Det får tidligere statsminister Romano Prodi fra PD til å kalle Salvini en «gangster». Men EU-tilhengeren Prodi har nok en minkende skare bak seg, mens Salvinis grovkalibrede retorikk nok kan få større oppslutning.

For Italia kjemper for sitt økonomiske liv. Dette er alvor. Og når EU svikter så kapitalt og EUs arnested Italia blir latt i stikken til de grader som vi ser nå, er det vanskelig å se at unionen kan overleve i sin nåværende form. Og hvor skal Italia så søke støtte? Blir det Xi Jinping som må legge ut en redningsplanke?

I en telefonsamtale med Conte sa Xi at Kina er villig til å hjelpe Italia med å bekjempe epidemien og bygge det han kalte «en helsens silkevei». I Italia har folk merket seg at det er Cuba, Russland og Kina og ikke USA og EU som har hjulpet landet. Den erfaringa vil brenne seg fast. Hvis den kinesiske ledelsen ønsker det nå, vil den kunne stille opp med kreditter for Italia som ville stille Brussel, Berlin og Washington i skammekroken.

Kina og Italia har allerede inngått en rekke avtaler om kinesiske investeringer i landet som et ledd i at Italia som eneste G7-land er med i Kinas Belt and Road Initiative – silkeveibeltet.

Les: Kina, Italia og Silkeveien

Kina og Italia skal øke det kulturelle samarbeidet


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKampen for fiskerigrense (2)
Neste artikkelEr du klar for «kinesiske tilstander»?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).