– Bruk NATO mot koronaviruset (!)

0
Illustrasjon: Shutterstock

I en kronikk i CNBC skriver Frederick Kempe, som er toppsjef i Atlantic Council, at Donald Trump bør «bøye» NATOs artikkel 5 og definere koronasviruset som et angrep på alliansen og «erklære krig mot dette patogenet».

Kempe viser til at 11. september ble erklært som et «artikkel 5»-tilfelle og utløste «krigen mot terror». Han skriver at hvis artikkel 5 kunne bøye på den måten i 2001 hvorfor kan man ikke gjøre det samme i 2020.

Kempe er ingen hvem som helst. Som leder for NATOs reelle tenketank og krigshisserkomité av første skuffe er han tvert om svært mektig. Og artikkelen viser hvordan man der i gården ser enhver krise som en mulighet for militarisering.

Men han må jo også innrømme at forholdet mellom USA og Europa er på sitt dårligste på svært lenge. Det at Donald Trump innførte innreiseforbud fra Europa uten å konsultere med sine europeiske «partnere» har falt EU tungt for brystet. Og han må også innrømme at heller ikke i Europa er det mye snakk om noen musketerånd med «en for alle, alle for en». Tvert om har Italia opplevd å bli sveket av sine EU-partnere. Kempe viser til Italias ambassadør til EU, Maurizio Massari, som vi også har sitert. Massari pekte på at ikke et eneste EU-land hadde stilt opp for Italia. Bare Kina hadde hørt Italias bønner.

«Italia har allerede bedt om å aktivere EUs mekanisme for sivil beskyttelse for levering av medisinsk utstyr for individuell beskyttelse. Men dessverre svarte ikke et eneste EU-land på kommisjonens oppfordring. Bare Kina svarte bilateralt. Dette er absolutt ikke et godt tegn på europeisk solidaritet.»

Les: Koronakrisa avslørte EU som usolidarisk og handlingslammet

Kemps våte drøm er naturligvis å gjøre NATO relevant og gi et militært svar på koronakrisa. Så langt har USAs bidrag vært å fortsette Defender Europe 2020, den største militærøvelsen siden den kalde krigen med 20.000 amerikanske soldater som skal bevege seg rundt i et Europa som stenges ned. Tyske Bundeswehr har trukket seg fra øvelsen.

Epidemien gir påskudd til militarisering, sensur, bevegelseskontroll av alle slag, og Atlantic Council ville nok ha elsket å få en «artikkel 5»-begivenhet ut av det hele. Men Alliansen har vist seg hel irrelevant i denne krisa, og de indre konfliktene både i NATO og EU er åpne i dagen. Det er lite sannsynlig at Kemp får det som han drømmer om.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.