Verste børskrakk siden 1929

26
Illustrasjon: Shutterstock

Bunnen er falt ut av aksjemarkedet i USA. Børsindeksen S&P500 har hatt sitt verste 18 dagers kursfall siden krakket på Wall Street i 1929, skriver Dagens Næringsliv. 16. mars 2020 falt børsene i New York med over 12% skriver MarketWatch. Dow Jones har hatt sin verste dag i historien, skriver CNN. CAC 40, som er den franske børsen, har falt med 32,35% siden 1. januar.

Økonomien har altså fått sin svarte svane, eller en begivenhet som anses usannsynlig, men forårsaker enorme konsekvenser. En global epidemi, kollapsen til verdens største gjeldsboble og en priskrig på olje, alt har inntrått samtidig og ført til noe nær full stopp i ledende økonomier.

For det er ikke slutt med dette. Etter at Italia har vært nærmest stengt i nær to uker, følger Spania, Frankrike og Tyskland etter. For etter at Tyskland nølte lenge av frykt for hva karantene kunne gjøre med økonomien, har også Angela Merkel gitt etter. Det innføres nå de strengeste tiltakene i landet siden annen verdenskrig.

Frankrikes president Emmanuel Macron erklærte: Vi er i krig! Han innfører fullt forsamlingsforbud, sterk begrensning av all sosial kontakt og strenge straffer for den som måtte bryte forbudene. Han synes nok at det er godt å endelig kunne forby de gule vestene og deres ukentlige demonstrasjoner.

Macron erklærte også at fra 17. mars 2020 ville EUs ytre grenser være stengt og Schengen-avtalen være suspendert. Presidenten i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen oppfordret medlemslandene til å støtte et 30-dagers innreiseforbud til unionen med virkning fra 17. mars.

Også Donald Trump iverksetter tiltak som kanskje vil bremse viruset, men som garantert vil bremse økonomien i en situasjon der den allerede er i noe nær fritt fall.

Canada stenger grensene for utlendinger, unntatt fra USA.

Verken The Fed i USA eller Den europeiske sentralbanken har vært i stand til å komme med tiltak som kan stanse fallet i økonomien.

Det er ikke lenger noen tvil. Vi er allerede i ei full økonomisk krise. Den blir verre enn finanskrisa i 2008, og sammenlikningene med 1929 er høyst på sin plass.

Isolert sett vil de tiltakene Italia har tatt til nå fjerne 10% av landets brutto nasjonalprodukt i 2020, skriver Michael Robertssin blogg.

I Kina er mye av industrien i sving igjen. Men Kina er det landet som til nå har hatt de strengeste tiltakene mot epidemien, og den offisielle avisa Global Times skriver at kinesisk økonomi kan ha fått et fall på 30% de to første månedene av 2020. Og sjøl om virksomhetene kommer i gang igjen, så er Kinas eksportmarkeder på vei inn i, eller allerede nede i, ei krise som vil stanse innkjøp og import.

Midt oppe i en stagnasjon som knapt noe nålevende menneske har sett maken til, fortsetter EU sin fullstendig illusoriske energipolitikk, der man skal innføre karbontoll på varer, og det i «den verdensdelen som siden finanskrisa i 2008 har hatt lavest økonomisk vekst, med unntak av Antarktis,» som Øystein Noreng skrev i Teknisk Ukeblad.

Vi har full dekning for det vi skrev 9. mars 2020:

Perfekt storm

Dette gjør at vi står overfor noe som mer og mer likner en perfekt storm, der alle de negative faktorene i verdensøkonomien slår seg sammen om å skape en megastorm. Og i de bildet spiller naturligvis koronaepidemien en rolle, ikke som årsak, men som medvirkende faktor. Og den vil også bli utnyttet, siden den gir myndighetene muligheten til å innføre nær sagt hvilke tiltak de måtte ønske. De kan forby hva det skal være. De kan stenge regioner og hele land. Økonomien går i bøtta, og skylda legges på viruset.

2020 blir et svært brutalt år for verdensøkonomien, og det blir naturligvis de fattigste som vil bli rammet hardest, folk som ikke har jobb, ikke har helseforsikring, ikke har sosial sikkerhet av noe slag. Og det vil bli iverksatt diktatoriske tiltak fra statlige og overstatlige myndigheter som ville ha vært umulige å få gjennomført under andre forhold.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Husker å ha lest noen måneder siden at eliten var opptatt med å kjøpe gull og sølv som det var brød og melk. Hva i alle dager kan vel grunnen være til det, mon tro.

 2. Krakket 1929 var ikke bare noe som kan hende i en økonomi, krakket ble utløst av finanseliten, som etter krakket kjøpte opp banker og selskaper på billigsalg. Økonomikrisen 2008, eller verdens største bankran var også fremprovosert med en utlåns-bølge som de visste ville få boblen til å sprekke, og etter krisen var storbankkartellene som sto bak enda mektigere.

  Når eliten kjøpte opp gull og sølv noen måneder før dette krakket, er det på bakgrunn overstående god grunn til å tro at de visste hva som ville hende med økonomien. Den globale storkapitalen eier Big Pharma som tjener på dette, og de militære laboratoriene som har kapasitet til å fremstille slike virus, og har nok vaksinen klar som de ta den prisen de vil for. Det blir ingen forhandlinger om pris med milliarder av folk i noe nær panikk.

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Selskapene som overlever, er de store, de som er “too big to fail”. De som går konkurs er alle de små og mellomstore. En slik lockdown er altså en metode de rikeste og mektigste bruker for å konsolidere sin makt og velstand. Nå bevilger banksterne seg milliardbonuser med redningspakkene de har fått og skal få i tiden fremover. Og folk får ikke lov til å gå ut i gatene og protestere mot dette, for de har fått klar beskjed om å holde seg hjemme. (Og militæret kommer til å sørge for at de faktisk gjør det.)

  Det blir nok en grønn dag på børsene i USA i dag etter den blodrøde dagen i går. Og det ryktes også at det er planlagt en veldig grønn dag på fredag. The game is rigged.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  “Slår alarm på vegne av oljebransjen, men Aker-sjefen skal i nær fremtid dele ut nesten halve kontantbeholdningen i utbytte. Største eier og styreleder Kjell Inge Røkke får etter planen over en milliard kroner.” (Fra Dagens Næringsliv.)

  Røkke og resten av verdens rikeste får nå krisehjelp/redningspakker av skattebetalerne. Og man har ikke lov til å protestere mot dette, for alle plebeiere har fått klar beskjed om å holde seg hjemme. Små og mellomstore bedrifter går konkurs; eierne av de store bedriftene får redningspakker, bevilger seg milliardbonuser og tar ut rekordstort utbytte.

 5. Avatar for Erland Erland says:

  Resultatet er at de aller rikeste konsoliderer makt, det er klart - men tviler på at dette er rigget. De rike er rike fordi middelklassen og lavklassene har kjøpekraft. Blant annet. Situasjonen vi er i nå er kanskje starten på en kollaps i USA. I Norge hamstrer vi doruller, i USA våpen.
  bilde

 6. Avatar for Erland Erland says:

  Dette skjedde i 2008. Hvis det skjer nå vil arbeiderklassen i USA ty til våpen. Dette kan være den store revolusjonen Steigan har ventet på.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg har begynt å få en uggen følelse rundt dette hysteriet- Det ligner for mye på de andre globalt riggede massepsykosene man har vært vitne til de siste 19 årene. De neste ukene vil fortelle hvilken retning dette tar

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jaha ja. Et av de selskapene som har profittert mest på dette viruset er Restaura. Som er engasjert i å retaurere gamle hus i mellomeuropa

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

18 flere kommentarer

Deltakere