Verste børskrakk siden 1929

0
Illustrasjon: Shutterstock

Bunnen er falt ut av aksjemarkedet i USA. Børsindeksen S&P500 har hatt sitt verste 18 dagers kursfall siden krakket på Wall Street i 1929, skriver Dagens Næringsliv. 16. mars 2020 falt børsene i New York med over 12% skriver MarketWatch. Dow Jones har hatt sin verste dag i historien, skriver CNN. CAC 40, som er den franske børsen, har falt med 32,35% siden 1. januar.

Økonomien har altså fått sin svarte svane, eller en begivenhet som anses usannsynlig, men forårsaker enorme konsekvenser. En global epidemi, kollapsen til verdens største gjeldsboble og en priskrig på olje, alt har inntrått samtidig og ført til noe nær full stopp i ledende økonomier.

For det er ikke slutt med dette. Etter at Italia har vært nærmest stengt i nær to uker, følger Spania, Frankrike og Tyskland etter. For etter at Tyskland nølte lenge av frykt for hva karantene kunne gjøre med økonomien, har også Angela Merkel gitt etter. Det innføres nå de strengeste tiltakene i landet siden annen verdenskrig.

Frankrikes president Emmanuel Macron erklærte: Vi er i krig! Han innfører fullt forsamlingsforbud, sterk begrensning av all sosial kontakt og strenge straffer for den som måtte bryte forbudene. Han synes nok at det er godt å endelig kunne forby de gule vestene og deres ukentlige demonstrasjoner.

Macron erklærte også at fra 17. mars 2020 ville EUs ytre grenser være stengt og Schengen-avtalen være suspendert. Presidenten i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen oppfordret medlemslandene til å støtte et 30-dagers innreiseforbud til unionen med virkning fra 17. mars.

Også Donald Trump iverksetter tiltak som kanskje vil bremse viruset, men som garantert vil bremse økonomien i en situasjon der den allerede er i noe nær fritt fall.

Canada stenger grensene for utlendinger, unntatt fra USA.

Verken The Fed i USA eller Den europeiske sentralbanken har vært i stand til å komme med tiltak som kan stanse fallet i økonomien.

Det er ikke lenger noen tvil. Vi er allerede i ei full økonomisk krise. Den blir verre enn finanskrisa i 2008, og sammenlikningene med 1929 er høyst på sin plass.

Isolert sett vil de tiltakene Italia har tatt til nå fjerne 10% av landets brutto nasjonalprodukt i 2020, skriver Michael Robertssin blogg.

I Kina er mye av industrien i sving igjen. Men Kina er det landet som til nå har hatt de strengeste tiltakene mot epidemien, og den offisielle avisa Global Times skriver at kinesisk økonomi kan ha fått et fall på 30% de to første månedene av 2020. Og sjøl om virksomhetene kommer i gang igjen, så er Kinas eksportmarkeder på vei inn i, eller allerede nede i, ei krise som vil stanse innkjøp og import.

Midt oppe i en stagnasjon som knapt noe nålevende menneske har sett maken til, fortsetter EU sin fullstendig illusoriske energipolitikk, der man skal innføre karbontoll på varer, og det i «den verdensdelen som siden finanskrisa i 2008 har hatt lavest økonomisk vekst, med unntak av Antarktis,» som Øystein Noreng skrev i Teknisk Ukeblad.

Vi har full dekning for det vi skrev 9. mars 2020:

Perfekt storm

Dette gjør at vi står overfor noe som mer og mer likner en perfekt storm, der alle de negative faktorene i verdensøkonomien slår seg sammen om å skape en megastorm. Og i de bildet spiller naturligvis koronaepidemien en rolle, ikke som årsak, men som medvirkende faktor. Og den vil også bli utnyttet, siden den gir myndighetene muligheten til å innføre nær sagt hvilke tiltak de måtte ønske. De kan forby hva det skal være. De kan stenge regioner og hele land. Økonomien går i bøtta, og skylda legges på viruset.

2020 blir et svært brutalt år for verdensøkonomien, og det blir naturligvis de fattigste som vil bli rammet hardest, folk som ikke har jobb, ikke har helseforsikring, ikke har sosial sikkerhet av noe slag. Og det vil bli iverksatt diktatoriske tiltak fra statlige og overstatlige myndigheter som ville ha vært umulige å få gjennomført under andre forhold.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelLitt mer om Covid-19
Neste artikkel– Bruk NATO mot koronaviruset (!)
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).