Tyrkia brenner seg på støtten til terroristene i Idlib – og roper på NATO

0
Tyrkia sendte en militærkonvoi for å støtte terroristene i Idlib. Foto: Syrianews

Minst 33 tyrkiske soldater (noen kilder sier så mange som 50) har blitt drept i Idlib-provinsen i Syria under den syriske hærens og det russiske flyvåpenets offensiv. Soldatene ble drept mens de kjempet sammen med terroristene mot den syriske hæren.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med å gå til full krig mot Syria, men det er tomme trusler, siden Russland behersker luftrommet over Idlib.

Erdogan har appellert til NATO om støtte, og snakket om artikkel 5, altså den om at et angrep på ett medlem er et angrep på hele alliansen, men det er ingen i NATO som er villige til å gå inn på Tyrkias side i Idlib. Selv i NATO-kretser har man forstått at et land som kjemper mot illegale styrker på eget territorium, er i sin fulle rett.

Skjønt man vil ikke si det. Generalsekretær Jens Stoltenberg sier at alliansen «har full solidaritet med Tyrkia», noe som til nå er en solidaritet i ord, men ikke i gjerning.

– Nato-landene fordømmer luftangrepene fra Syria og Russland. Jeg ber dem stoppe denne offensiven, respektere folkeretten, og støtte FNs anstrengelser for å få til en varig fredelig løsning i Syria, sa Stoltenberg.

Så klart at NATO fordømmer angrepene på al-Qaida og deres allierte i Syria, det er jo alliansens egne stedfortrederstyrker. Men det er like klart at NATO ikke vil ta risikoen på å delta aktivt i Erdogans krig. Artikkel 6 i NATO-pakten sier tydelig at artikkel 5 ikke gjelder utenfor NATO-medlemmenes territorium. NATO vil ikke røre Idlib med ildtang.

Terroristene i Idlib er de verste verden kjenner, det er al-Qaida-filialen HTS, IS og Turkistan Islamic Party. Der er dem Tyrkia kjemper for og som landet har ofret sine soldaters liv for. På grunn av Tyrkias støtte har de klart å drive den syriske hæren ut av den strategiske byen Saraquib som Syria frigjorde for kort tid siden.

For å drive utpresning mot EU har Tyrkia åpnet grensene midlertidig for titusener av migranter på vei til Europa. Slik bruker han igjen flyktningene som våpen mot Europa. Den nye strømmen av migranter er ment som en pressmiddel for å skaffe europeisk støtte til Tyrkias krig i Idlib, skriver The Guardian. Men Hellas og Bulgaria stenger grensene. Den tyrkiske etterretningstjenesten MIT har aktivt drevet bussing av illegale emigranter til Europa. Slik blir disse menneskene gjort om til våpen i Tyrkias krig. HurriyetDailyNews melder at Tyrkia har deprtert 7.918 terrorister av 102 nasjonaliteter, men det sies ikke noe om hvor de er blitt sendt.

Dette kartet viser hvordan den syriske hæren har tatt over store deler av det sørlige Idlib og nærmer seg hovedvei M4.

Erdogan har krevd at Russland skal stanse den syriske hærens offensiv, men fra Kreml har han fått en kald skulder. Terroristene skal nedkjempes, er beskjeden fra Putin og Lavrov. «Dette handler om krig mot terrorismen,» sies det fra Kreml.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.