Italienske havnearbeidere nekter å jobbe for saudiarabisk våpenskip

0
Det omstridte saudiarabiske skipet Bahri Yanbu blir blokkert av havnearbeidere i mange land. Foto: Doug McLean, Shutterstock

Italienske havnearbeidere har nektet å laste strømgeneratorer på et beryktet saudisk lasteskip som er mistenkt for å ha med våpen for å bli brukt i krigen i Jemen. Dette skriver Middle East Monitor.

Dette er det siste i en rekke protester fra antikrigsaktivister mot skipet da det har kommet seg til forskjellige europeiske havner.

I slutten av forrige måned ble Bahri Yanbu blokkert i Bremerhaven, Tyskland, etter at Amnesty International søkte rettslige skritt gjennom domstolene. Det ble deretter forhindret fra å legge til i Antwerpen, Belgia, av «borgervåpeninspektører» før det seilte til Storbritannia hvor det ble møtt med ytterligere protester; det måtte legge til kai i Sheerness, i stedet for det planlagte stoppet ved Tilbury.

Skipet seilte så til den franske havna Cherbourg, der det ble møtt av enda flere aktivister som holdt plakater som sa «Krigsforbrytelser i Jemen» og «Made in France», en referanse til franske våpen som er mistenkt for å være lastet på skipet. I den spanske havnen i Bilbao rapporterte Greenpeace at eksplosivt materiale hadde blitt lagt om bord.

Havnearbeidere i Genova nekter å jobbe for det saudiarabiske skipet Bahri Yanbu. Skjermdump fra Fatti Quotidiano.

De italienske havnearbeiderne gikk i streik i fjor i en tvist om lasting av det samme saudiske fartøyet og planlegger videre aksjon senere i år. Fagforeningene har gjentatte ganger uttrykt sin motstand mot lasting av «varm last» som er bestemt til bruk i krigen i Jemen.

Les: Franske journalister truet med fengsel for å avsløre Frankrikes rolle i Jemen

Det var fredsprisvinner Barack Obama som ga grønt lys for full støtte til krigen mot Jemen i 2015. Men da general Lloyd Austin i USAs Central Command ble spurt om målet og strategien for krigen, ble han svar skyldig. Paul R. Pillar skriver i The National Interest: Why Does the U.S. Support War Crimes in Yemen?

USA deltar i en krig der det begås omfattende krigsforbrytelser, og har egentlig ingen anelse om hvorfor man så blindt følger Saudi-Arabia. FNs komité for menneskerettigheter har slått fast at koalisjonen begår omfattende forbrytelser mot menneskerettigheten i Jemen. USAs ledelse har ikke en gang forsøkt å forklare hvorfor det er i USAs interesse å delta i denne krigen, skriver Pillar.

Det kan umulig være ukjent for vestlige politikere og medier at saudikoalisjonen dreper barn i titusentall i Jemen. Et anslag fra Redd barna sier at så mange som 85.000 barn i Jemen kan ha dødd av underernæring på grunn av krigen. Men hvor er de moralske fordømmelsene, hvor er de rasende lederartiklene, hvor er kravene om sanksjoner mot morderbanden i Riyadh og deres støttespillere?

Det er europeiske havnearbeidere som har vist en solidaritet og en holdning mot denne forbryterske krigen som er fraværende i avis- og medieredaksjonene.

Les mer om Jemen på steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.