Hovedveien mellom Aleppo og Damaskus offisielt åpnet

0
Hovedveien fra Aleppo til Damaskus er gjenåpnet etter mange år med krig. Foto: Sana

Transportdepartementet i Syria erklærte 22. februar 2020 hovedveien mellom Aleppo og Damaskus offisielt åpnet for trafikk. En stor strekning av veien har vært kontrollert av terrorister i åtte år, og det er først nå etter at den syriske hæren har vunnet store seire mot al-Qaida-filialen HTS og deres allierte at det igjen er blitt mulig å ta veien i bruk. Dette er naturligvis et stort øyeblikk for Syria og det er svært viktig for industrien og handelen i landet.

I en uttalelse til reportere fra Aleppo sa samferdselsminister Ali Hammoud at den internasjonale motorveien Damaskus-Aleppo offisielt er åpnet for trafikk og at den er fullt brukbar for innbyggerne.

Hammoud sa også at arbeidet med å rehabilitere jernbanen fra Homs til Hama og deretter til Aleppo, vil være fullført i løpet av de neste månedene.

Den internasjonale motorveien til Aleppo-Damaskus regnes som en økonomisk viktig ferdselsåre som forbinder Aleppo-provinsen med andre syriske provinser.

Kartet viser de strategiske hovedveiene M4 og M5. Nå er det bare M4 vestover mot Latakia som gjenstår før Aleppo vil ha fått tilbake sine viktigste handelsruter.

Det at hovedveien er åpnet betyr at den syriske hæren må ha sikret såpass store områder langs veien mot terroristene at det er trygt å ta veien i bruk.

Enorm framgang siden 2015

I 2015 var terroristene og deres bakmenn i Vesten, Tyrkia og oljediktaturene nokså nær ved å vinne krigen mot Syria. Men det syriske folket har holdt stand og gjennom en enorm innsats sammen med sine allierte i Russland og Iran greid å snu krigslykken og frigjøre mesteparten av landet. Disse to kartene fra Southfront viser hvor dramatisk forskjellen er:

Den såkalte «islamske staten» er nedkjempet, og som man ser var den slett ikke bare sterk øst for Eufrat, slik det kurdiskdominerte SDF gir inntrykk av. Fortsatt okkuperer USA området rundt at-Tanf ved grensa til Irak og Jordan samt store deler av området øst for Eufrat der de bruker SDF som sine bakkestyrker. Men også øst for Eufrat har den syriske hæren frigjort viktige områder, både langs hovedvei M5 og helt opp mot grensa til Tyrkia.

Krigen mot intervensjonsmaktene og deres terroristarméer er ikke slutt, men det må være lov til å si at det er vunnet langt på vei.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMoxnes i Forsvarets forum: – Hent soldatene våre hjem
Neste artikkelMelkeproduksjonen