Moxnes i Forsvarets forum: – Hent soldatene våre hjem

0
Reis hjem: Regjeringen må hente norske soldater hjem fra Irak, skriver partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes (Foto: Forsvaret).

Regjeringen må hente norske soldatene hjem nå og gjøre hva den kan for å hindre at USA fremprovoserer en ny blodig krig utenfor Europas stuedør, skriver partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes i Forsvarets forum. Moxnes fortsetter:

«USAs drap på Irans øverste militære leder og en sentral irakisk offiser i Irak 3. januar har fremprovosert en ny og farlig konflikt i Midtøsten. Det har også skapt debatt om Norges deltakelse i den USA-leda militæroperasjonen Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak. Det er ingen overraskelse at det amerikanske attentatet, som ble gjennomført med eksplosiver mot Iraks viktigste sivile internasjonale flyplass, av mange ble fordømt som et terrorangrep og erklært ulovlig av FNs spesialutsending for utenomrettslige henrettelser. At IS åpent hyller det amerikanske angrepet er også logisk og som forventet. Det burde heller ikke sjokkere noen at Iraks nasjonalforsamling ba regjeringen kaste ut de utenlandske styrkene, etter attentatet som Iraks statsminister kalte et angrep på Iraks suverenitet. 

Det som gir grunn til stor bekymring er at regjeringa, med Arbeiderpartiet på slep, ser ut til å ville dra Norge inn i USAs nye livsfarlige krigseksperiment, til tross for at dette helt åpenbart strider med Norges sikkerhetsinteresser.»

Moxnes legger fram åtte punkter for å underbygge sitt standpunkt:

* Fellesskapets forsvarsressurser skal brukes til å forsvare Norge, ikke til å støtte USAs og Natos krigseventyr i Midtøsten.

* USAs folkerettsstridige angrep 3. januar kan i verste fall kan bidra til å fremprovosere enda en blodig konflikt i Midtøstens med enorme sivile lidelser, masseflukt og mer terror og ustabilitet som resultat.

* Risikoen for at Norge dras inn i USAs meningsløse konflikter i Midøsten, som kan slå tilbake på Norge.

* Valgte irakiske myndigheters tydelige krav om at USA-leda styrker må ut av Irak. 

Risiko for tap av norske soldatliv og det faktum at USA bidrar til å øke denne risikoen. 

* Norge har ikke én soldat å miste.

* USA, som leder militæroperasjonen Norge deltar i, har brutt de grunnleggende forutsetningene for Norges deltakelse, nå angriper de som hittil har vært Vestens direkte allierte i kampen mot IS og bruker oppdraget i Irak til å angripe Iran. 

Norsk støtte til USAs krigføring bidrar til å undergraving av folkeretten som skader Norges langsiktige sikkerhetsinteresser.

Rødt-lederen peker også på at USA iverksatte angrepet 3. januar fra al-Assad-basen der de norske styrkene i Irak oppholder seg. Det at angrepet ble utført fra basen med de norske styrkene gjør at Norge knyttes enda tettere til angrepet, som FNs spesialrapportør altså definerte som ulovlig og som den norske forsvarssjefen antyder at var nær ved å utløse full krig med Iran. Det igjen fører til at risikoen for at Norge rammes av USAs konflikt med Iran er større enn først antatt.

Kommentar:

Bjørnar Moxnes har vært forbilledlig klar på dette standpunktet hele tida. I et intervju med Dagbladet 6. januar 2020 sier Moxnes:

«– Når USA utfører attentat mot iranske og irakiske ledere i Irak og det varsles gjengjeldelse, så er det en åpenbar risiko for at det kan ramme norske styrker i Irak. Det er både farlig for soldatenes sikkerhet og framfor alt øker det risikoen for at Norge dras inn i USAs krigshissing, som kan utløse en ødeleggende krig

Les: Rødt ber om at norske styrker hentes hjem fra Irak

Også SV-leder Audun Lysbakken sier: «Nå må vi hente soldatene hjem og prioritere vårt nasjonale forsvar.» Den påståtte opposisjonslederen og selverklærte fredsvennen Jonas Gahr Støre, derimot, er helt enig med Erna Solberg i å «videreføre det militære nærværet i land som Afghanistan, Irak og Jordan».


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.