Erdogan bløffer og taper i Idlib

0
Tyrkisk kolonne i Idlib. Skjermdump fra video.

Tyrkia har sendt store styrker inn i Syria for å støtte terroristene der i deres tapende kamp mot den syriske hæren. Etter at den syriske hæren har frigjort store deler av det østlige og sørlige Idlib og blant annet for første gang på 7-8 år frigjort både hovedvei M5 og landsbyene i det vetslige Aleppo har Tyrkia gjort desperate forsøk på å hindre terroristene i å kollapse fullstendig.

Southfront hevder at Tyrkia har sendt inn 2.315 militære kjøretøyer og så mye som 7.000 soldater siden 2. februar 2020:

Det skal være så mye som 100.000 terrorister i Idlib, men hvor mange av dem som faktisk er kjempende styrker, er ikke like klart. I denne videoen anslås det antallet til å være rundt 20.000.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har satt en deadline til utgangen av februar 2020 og krevd at dersom ikke den syriske hæren har trukket seg tilbake fra de områdene den har erobret i Idlib innen da, vil Tyrkia gå til krig mot Syria.

Og Tyrkia har virkelig mye våpen og mange soldater i regionen, og de kan bruke terroristene på sin side i en slik krig. Men Tyrkia kan ikke kontrollere luftrommet eller gi bakkestyrkene sine støtte fra lufta, for lufta over Idlib kontrolleres av Russland. Erdogan har stilt disse kravene også overfor Vladimir Putin og Sergeij Lavrov, men han er blitt møtt med en blank avisning. Russland vil ikke svikte Syria, er den entydige meldinga fra Moskva.

USA og Tyrkia prøvde å få FNs sikkerhetsråd til å vedta et krav om våpenhvile i Idlib, men det forslag har Russland blokkert. Erdogan har forsøkt å få NATO til å utløse sin såkalte «artikkel 5» knyttet til Tyrkias tap av soldater i Idlib, men det har ikke NATO noe som helst interesse av å gjøre.

Tyrkia har 30.000 soldater stående på egen side av grensa nord for Idlib, men vil Tyrkia virkelig invadere for alvor? Misforstå ikke; det Tyrkia allerede gjør er en invasjon, og naturligvis en ulovlig invasjon, men den er ikke så stor eller sterk at den vil kunne nedkjempe den syriske hæren.

Mikhail Khodarenok, en pensjonert oberst i det russiske luftforsvaret, og tidligere generalstabs-sjef, har sagt at

«Erdogan har nok kamp-og operasjonell kapasitet, han har nok militært utstyr og personell til å overkjøre Assads styrker på få dager

Det kan godt være, men det er helt hyptetisk, siden Russland kontrollerer lufta over Idlib og ikke vil la noe slikt hende.

Aleksej Khlebnikov, Midt-Østen-ekspert for Carnegie Moskow Center sier til RT.

«Russland støtter allerede den syriske hærens offensiv med luftstyrker, og de spiller en rolle som avskrekking mot enhver tyrkisk offensiv mot syriske posisjoner. De er med på å sikre den syriske hærens kontroll over områder de nylig har tatt»,

USA liker nok at Tyrkia er i økende konflikt med Russland, men USA er ikke villig til å rake kastanjene ut av glørne for Tyrkia. Også Pentagon vet hva den russiske kontrollen av luftrommet betyr i militære termer. Dette er en risiko de ganske enkelt ikke vil ta.

Det betyr at Syrias offensiv for å frigjøre Idlib vil fortsette, og sjøl om Tyrkia vil kunne påføre Syria skader og tap, vil ikke Tyrkia kunne lykkes i å nå sine mål. Tyrkia har allerede hatt en del store egne tap, og med den nåværende politikken kan Erdogan både komme til å lide militært nederlag og et betydelig tap av prestisje.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.