Budsjettkrig i EU: Vi er enstemmige – vi står 2300 milliarder kroner fra hverandre

0
Illustrasjon: Shutterstock

Det brygger opp til durabelig dragkamp mellom øst og nord og EUs ulike maktorganer når EU-toppene torsdag skal diskutere unionens pengebruk kommende sju år. Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

«– Parlamentet er enstemmig om EUs nye langtidsbudsjett – det gjenstår fortsatt mye å gjøre. I øyeblikket står vi 230 milliarder euro fra hverandre!

Slik kommenterte EU-parlamentets president David Sassoli tirsdag tilstanden i unionens budsjettkrangel.

Da hadde han hatt to møter med EU-rådets president Charles Michel i et forsøk på kompromiss.

Torsdag starter nemlig stats- og regjeringsjefene i de 27 medlemslandene et ekstraordinært toppmøte i et forsøk på å snekre sammen unionens bindende langtidsbudsjett for sjuårsperioden 2021-2027.

Uløste krangler siden 2018 tyder på at det blir en nesten håpløs oppgave. Striden står om hvor mye penger som skal betales av hvert medlemsland – og dermed hvor mye oppgaver unionen skal løse, ikke minst for landene som ligger etter økonomisk.»

Brexit slår et kjempehull i langtidsbudsjettet til EU i og med at Storbritannia har vært nettobidragsyter til EU. Gapet som oppstår i langtidsbudsjettet som følge av Brexit, anslås av kommisjonspresidenten til å være 75 milliarder euro.

Norge får sikkert en større regning

Til sammen betaler Norge 8,5 milliarder kroner hvert eneste år som ledd i EØS-samarbeidet, skriver Nei til EU.

I tillegg kommer mange indirekte kostnader som ikke lar seg måle, for eksempel det ekstra byråkratiet i departementene som på løpende bånd må forberede og tilpasse nye lovforslag og forskrifter for å etterleve forpliktelsene som følger av strømmen av rettsakter fra EU og EØS-komiteen.

Deler av midlene fra programsamarbeidene kommer tilbake til Norge gjennom prosjekter som mottar støtte. Summen lar seg vanskelig tallfeste, men er langt mindre enn hva Norge betaler inn.

Når EU har pengemangel kommer de helt sikkert til å kreve mer penger fra Norge, og vår politikerkaste kommer helt sikkert til å bla opp med flere norske skattemilliarder. Det er mye politikerne våre ikke får til, men å pøse norske skattemilliarder ut til tvilsomme formål i utlandet er de eksperter på.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNordea og Danske bank profiterer på krigen i Jemen
Neste artikkelErdogan bløffer og taper i Idlib