– «Det er kriger nok til alle»

0
FOTO: Aage Christensen, Arbejderen

Framtida byr på masser av konflikter og dermed også masser av arbeid til våpenindustrien, som i forrige var samlet i København. Her var stemningen god over de lyse utsiktene for en bransje i stor framgang.

Fra den danske avisa Arbejderen.

Der er krige nok til alle!

Sådan lød overskriften på det første indlæg på våbenindustriens årsmøde i sidste uge i Industriens Hus i København.

Alle os, der er involveret i død og vold, kan sove trygt. Der er arbejde nok til os alle.
Ole Kværnø, brigadegeneral og forsvarsattaché i Kina og Korea

– Alle os, der er involveret i død og vold, kan sove trygt. Der er arbejde nok til os alle, lød budskabet fra brigadegeneral og forsvarsattaché i Kina og Korea, Ole Kværnø.

Han havde taget et fly fra Kina, hvor han bor og arbejder på den danske ambassade, for at holde oplæg for de 350 repræsentanter fra danske og internationale våbenfirmaer, som deltog på årsmødet den 5. februar, organiseret af brancheorganisationen FAD, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark.

– Vi står overfor en energikrise, vi er midt en vandkrise og en fødevarekrise. Konsekvenserne af klimaforandringerne er blandt andet, at adgangen til vand bliver mindre. Af samme grund vil adgangen til fødevarer også blive mindre. Det betyder, at en masse mennesker, der er i områder, hvor de i dag har adgang til vand og fødevarer, vil flytte. Vi har kun set starten af flygtninge- og migrationskrisen, forklarer Ole Kværnø.

– Vi vil se en massiv folkevandring af mennesker, der ikke længere er i stand til at opretholde deres liv, hvor de bor i dag. Den dårlige nyhed er, at de vil flytte til områder, hvor der i forvejen bor mennesker. De demografiske forudsigelser viser, at den afrikanske befolkning vil blive tredoblet de kommende årtier med en milliard ekstra. De bor alle i områder syd for Sahara, hvor adgangen til vand og fødevarer vil flytte sig.

Danmark er truet

Årsmødet blev åbnet med marchmusik leveret af Søværnets Tamburkorps.

Forsvarsminister Trine Bramsen åbnede årsmødet. Hun indtog talerstolen klædt i sort og med en alvorlig mine. Det nærmest begravelsesagtige outfit passede fint til hendes budskab: Danmark er truet.

– Danmark står over for udfordringer på en række fronter. Den globale verdensorden, som vi har kendt den i årtier, er i forandring. Vi oplever et skifte i magtforholdet mellem stormagterne. Danmark skal kunne håndtere disse store udfordringer. Vi har brug for et stærkt og moderne forsvar. Jeg vil gerne invitere jer med i arbejdet for at udveksle løsningerne på Danmarks udfordringer, lød det fra forsvarsministeren.

– Konkurrencen mellem stormagterne øges. Kina, USA og Rusland kigger mod Arktis. Klimaforandringerne betyder, at adgangen til Arktis bliver åbnet op. Vi mener, at Arktis skal være et afspændingsområde. Men vi har ikke råd til at være naive. Vi har brug for at være aktive i området. Vi har brug for nye kapaciteter i området. Det er en kæmpe opgave. Der er et stort behov for innovative løsninger. Derfor er behovet for samarbejde større end nogensinde.

– Det danske velfærdssamfund bygger på frihed, demokrati og sikkerhed. At beskytte disse værdier er regeringens vigtigste prioritet. Det er, hvad vores Forsvar arbejder på hver eneste dag. Det er ikke en let opgave. Men hvis vi samarbejder, kan vi overkomme udfordringerne. Jeg ser et stort potentiale i et tættere samarbejde mellem industrien og Forsvaret. Lad os samarbejde, så vi fortsat kan leve i et frit og sikkert samfund, fortsatte ministeren.

Truslerne er komplekse

Dagens vært – Frank Bill, der er direktør for våbenindustriens lobbyorganisation Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark (FAD) – mener også, at Danmark står overfor en række trusler.

– Danmark står overfor stadigt mere komplekse trusler. Vi skal udvikle en større, endnu mere teknologisk avanceret forsvarsindustri i Danmark. Forsvarsindustrien har brug for et tættere samarbejde med Hæren, Flyvevåbnet og Flåden for at kunne udvikle vores produkter.

Truslerne mod Danmark er så komplekse, at de kan være svære for helt almindelige mennesker at forstå. Hvorfor der skal bruges milliarder på at indkøbe endnu mere militært udstyr, og hvorfor danske unge skal sendes ud i verden for at udkæmpe krige i lande langt fra Danmark.

Men i Industriens Hus har våbenindustrien for længst forstået budskabet om de «komplekse trusler», der er rettet mod Danmark.

Den gode nyhed er: Våbenindustrien har løsningerne og står klar til at beskytte Danmark mod truslerne.

Sikkerhed er en menneskeret

Våbenfirmaerne forsøger, alt hvad de kan, at fremstille sig selv så medmenneskelige som overhovedet muligt.

Det svenske våbenfirma SAAB henviser endda til menneskerettighederne i sit slogan: «It’s a human right to feel safe».

– «It’s a human right to feel safe». Det er en af vores kerneværdier. Vi vil gerne italesætte vores virksomhed på en måde, der ikke slår på hårde værdier. Men du har da ret i, at det med at føle sig sikker selvfølgelig kommer an på, fra hvilken ende af våbnet du befinder dig, fortæller Morten Billing fra SAAB i Danmark til Arbejderen.

Ingen priser

Beskyttelsen er selvfølgelig ikke gratis. Men der bliver ikke talt priser på våbenmessen. Ser man bort fra det med prisen, så er de fremmødte repræsentanter fra Therma A/S, Thales, Leonardo, Weibel A/S, Lockheed Martin og så videre sælgere, der gladeligt fortæller om deres produkter. 

Men det er, som om de nydelige sælgere i slips ikke helt har gjort sig klart, hvad det i virkeligheden er, de står og sælger – og hvad deres produkter, uanset om det er kampfly, tanks eller missilsystemer, er i stand til at udrette mod deres medmennesker.

Når man spørger ind til, hvad deres produkter kan bruges til, og hvad konsekvenserne er, bliver sælgerne tavse. Det er, som om de ikke har tænkt tanken. Eller måske ikke har lyst til at tænke tanken til ende. Og endnu mindre har de lyst til at sætte ord på den. Og endnu, endnu mindre har de lyst til, at ordene skal skrives ned og nå ud til en bredere offentlighed.

Dynamit Nobel Defence

En af den slags sælgere står ved siden af en bazooka i en stand for et tysk våbenfirma med det vilde navn «Dynamit Nobel Defence».

– Det er ikke en bazooka. Det er et letvægts-multifunktionsvåben. Det er et yderst fleksibelt våben, der kan bruges i mange sammenhænge. Man udskifter bare ammunitionen alt efter, hvilken opgave der skal løses, forklarer den danske sælger fra det tyske våbenfirma til Arbejderen.

I det glitrede salgsmateriale bliver våbnet beskrevet som en «gamechanger» på slagmarken.

Sælgeren opremser «multifunktionsvåbnets» syv forskellige funktioner: Blandt andet anti-tank, anti-køretøj, anti-bygninger og anti-personnel.

Arbejderen spørger ind til, hvad «anti-personnel» betyder?

– Det kan eksempelvis være en fjende, der gemmer sig bag en mur. Så kan RGB’en måle, hvor langt der er til muren.

Han peger ud på Rådhuspladsen.

– Hvis der eksempelvis er nogle, der gemmer sig bag den mur. Så regner RGB’en ud, at der er 250 meter. I stedet for at eksplodere ind i muren, så eksploderer ammunitionen lige over muren. Det er langt mere effekivt.

Hvordan effektivt?

– Ja … Øhh …

Efter lidt betænkningstid finder sælgeren de rette ord frem.

– Han får «ondt i hovedet»… Altså, han bliver uskadeliggjort.

Et kort øjeblik er det som om, virkelighedens verden rammer våbenmessen i Industriens Hus.

Hyggeligt

Dansk Industri og våbenindustriens lobbyorganisation FAD har ellers gjort alt for, at det skal være en hyggelig dag.

Alle deltagere får en fin pose med en pin med et dannebrogsflag formet som et kampfly, en kuglepen og lækker schweizisk mælkechokolade pakket ind i glitret papir med en kampvogn udenpå.

Til middag er der en overdådig buffet med små delikatesser med rejer og laks og kød på spyd og kager med friske hindbær.

Der er langt fra den overdådige menu i Industriens Hus til den kaffe i papkrus, som de danske krigsveteraner fik serveret i Landstingssalen på Christiansborg dagen før. Her var de hjemvendte soldater samlet til en høring arrangeret af Soldaterlegatet for at sætte fokus på, hvordan arbejdsskadesager anlagt af fysisk og psykisk sårede soldater bliver afvist på stribe.

Drinks sponsoreret af konfliktpenge 

Arbejderen tager hjem. Men våbenindustrien fortsætter festen. I aften er der drinks ad libitum sponsoreret af den franske våbengigant Thales.

Thales har netop været i Amnesty Internationals søgelys for ikke at leve op til deres menneskeretsforpligtelser til at sikre, at deres produkter ikke bliver brugt til at krænke menneskeretten.

Fra Thales lød svaret til Amnesty: «Når først vi har leveret til en kunde, har vores virksomhed ingen kontrol med brug – eller misbrug – af vores teknologi».

Klokken 22 og fire timer frem er der fri bar sponsoreret af den italienske våbengigant Leonardo.

I december krævede Amnesty, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) iværksætter en undersøgelse af Leonardo for medvirken til menneskeretskrænkelser i konflikten i Yemen.

Grund til at feste

Våbenindustrien har da også al mulig god grund til at feste og fyre den af med konfliktsponsorerede drinks.

Jeg har pengene. I vil ha’ dem. Materielstyrelsen er open for business.
Flemming Lentfer, ​generalløjtnant og direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Industriens samlede årlige omsætning er steget fra 2,73 milliarder kroner i 2014 til 3,86 milliarder kroner i 2017, viser den seneste opgørelse fra DI.

Af det seneste notat fra Erhvervsministeriet over, hvor mange penge de danske våbenfirmaer har til gode i udlandet, fremgår det, at de danske våbenfirmaer foreløbig har 4,1 milliarder kroner til gode i ordrer, som udenlandske våbenfirmaer skal placere i Danmark.

De såkaldte modkøbsaftaler betyder, at når dansk militær køber ind i udlandet, skal den udenlandske leverandør bruge danske våbenfirmaer som underleverandører. Der er altså tale om en slags indirekte statsstøtte.

>> LÆS OGSÅ: Statsstøtte til våbenindustri i modvind

Derfor har deres lobbyorganisation FAD sat næste dag af til, at de danske og udenlandske våbenfirmaer samles i Industriens Hus – til hemmelige business-to-business-møder på tomandshånd, der er lukket for pressen, så de i ro og mag kan snakke forretninger og kontrakter.

– Vi har inviteret et stort antal udenlandske virksomheder med modkøbsforpligtelser og vil matche danske virksomheder med udenlandske virksomheder, fortæller Frank Bill fra FAD.

Og der er endnu flere penge på vej til våbenindustrien. Dansk militær står nemlig overfor milliardindkøb, lovede Forsvarsministeriet. Især Søværnet skal have den store pengepung frem, når der skal købes SM2-missiler og radarer til krigsskibe, så Danmark kan blive en del af NATO’s missilforsvar. Søværnet vil også være klar til at føre krig mod ubåde.

– Jeg har pengene. I vil ha’ dem … Materielstyrelsen er open for business, lød løftet fra generalløjtnant og direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Flemming Lentfer.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.