Zarif – Det er katastrofalt for Europa å være så underdanige overfor USA

0
Intervju med Javad Zarik. Skjermdump fra Zarifs Twitterkonto.

Det tyske magasinet Der Spiegel har gjennomført et intervju med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Zarif advarer mot opptrapping i atomkonflikten. Han sier dessuten at Teheran ikke vil utelukke forhandlinger med Washington, selv etter drapet på general Qassem Soleimani, hvis USA endrer kurs og opphever sanksjonene. Det er et svært interessant intervju der Zarif flere ganger understreker at Iran ikke er noe monolittisk samfunn, at det er legitimt å demonstrere og uttrykke sin misnøye. «Iran har mange stemmer. Og folket har rett til å demonstrere og uttrykke sin misnøye,» sier Zarif, som framstår som en avbalansert, rasjonell og reflektert politiker. Her er et utdrag, men intervjuet bør leses i sin helhet.


DER SPIEGEL: Den iranske ledelsen har sverget at den ville ta hevn for Soleimanis drap. Det har allerede vært ett missilangrep mot en base i Irak brukt av det amerikanske militæret. Er det noen grunn til å frykte at dere vil gjøre enda mer?

Zarif: Slaget mot militærbasen i Irak, som USA gjennomførte sin operasjon fra, var Irans formelle militære svar. Det var ingen intensjoner om å forårsake skader med rakettangrepet – vi utførte vår rett til selvforsvar på en forholdsmessig måte. Men den virkelige responsen vil komme fra befolkningen i regionen, som viser at de har fullstendig avsky mot USAs oppførsel. Amerikanerne vil se at Soleimani som en martyr vil være mye mer effektiv enn en general Soleimani.

DER SPIEGEL: Er det mulig at hardlinere i USA kan se den milde reaksjonen fra Iran som et tegn på svakhet?

Zarif: Skadene vi har gjort for USA er omfattende, fordi det med all sin militære styrke ikke kunne hindre missilene i å treffe sin base. Den viser hvor sårbar USA er. Men amerikanerne har påført seg selv den virkelige skaden gjennom det hatet USA har skapt i folket i regionen. Drapet på Soleimani er begynnelsen på slutten av den amerikanske tilstedeværelsen – absolutt i Irak, men også andre steder i regionen. Det vil ikke være i morgen, men vi har tusenvis av års historie, så vi har ikke det travelt.

DER SPIEGEL: På høyden av spenningene kommuniserte dere med Washington gjennom Sveits, som representerer amerikanske interesser i Iran. Hva var det om?

Zarif: Kommunikasjonen ble initiert av USA i en veldig ukorrekt form.

DER SPIEGEL: Kan De forklare?

Zarif: Statssekretær Pompeo er ikke en veldig god diplomat. Budskapet hans var provoserende, fornærmende og truende for oss. Jeg ville ikke lest det som avtrapping i det hele tatt. Vi sendte et veldig skikkelig svar gjennom sveitserne etter vårt motangrep, uten å engasjere oss i voldsomme paroler eller slå oss på brystet. Vi fortalte dem at handlingen er avsluttet, og at vi ikke vil gjøre noe mer hvis de ikke tar noe mer – og at vi ikke er ansvarlige for andres handlinger.

DER SPIEGEL: Hva betyr Soleimanis død for Iran og dens politikk i regionen?

Zarif: General Soleimani var ekstremt viktig. Hans død er et uopprettelig tap for Iran og for meg personlig. Jeg har mistet en god venn. Men dette vil ikke ha innvirkning på iransk politikk i regionen.

DER SPIEGEL: Soleimani var arkitekten for Irans strategi om å utøve sin innflytelse i hele regionen ved å gi militær støtte til sine allierte. USA beskylder Soleimani for døden til hundrevis av soldater i Irak.

Zarif: USA, Europa og hele det internasjonale samfunnet er gjeld til general Soleimani for seieren over den islamske staten. Realitetene i regionen er uforståelige for USA. De snakker alltid om stedfortredere, men Iran har ikke noen stedfortredere. Stedfortredere bringer ikke millioner ut i gatene for å sørge over en generals død.


Det er uvant kost å lese en utenriksminister som er så reflektert og avbalansert i et intervju. Prøv å sammenlikne Zarif med Ine Eriksen Søreide, så vil man se at de spiller i svært ulike divisjoner. Det er også Der Spiegel til ære at de gjennomfører et så propert intervju med en av dem som Vesten har demonisert så til de grader. Er det noen i norske hovedstrømsmedier som hadde klart det?

Zarif er svært aktiv på Twitter og er kjapp til å kommentere aktuelle hendelser. Se her.


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.