Venstresiden og Midtøsten

6
USA ut! er parolen som ble stilt av millionmarsjen i Bagdad.
Gro Finne

Av Gro Finne.

Millionmarsj i Bagdad, fredag 24 januar, mot USAs tilstedeværelse i Irak, 2,5 millioner i Bagdads gater. Tidligere i måneden har parlamentet i Irak vedtatt at utenlandske styrker skal ut av Irak og Abdul Mahdi, Iraks statsminister har beordret USA/Nato ut.

USA har lenge hisset til krig mot Iran. Etter drapet på Qassem Soleimani og 9 andre Iranske og Irakiske militære ledere, og Iraks beskjed om at de ønsker USA ut av landet, skulle man tro at venstresiden i Norge kunne samles under parolen, «USA ut av Midtøsten!»

Slik er det ikke. Svaret fra Iran på provokasjonene fra USA inviterte til diplomati. Khamenei uttalte at Irans mål var at USA skulle ut av hele Midtøsten. Det skulle man tro alle anti-imperialister og palestinavenner ville støtte.

Men etter Irans angrep på USAs base i Anbar-provinsen i Irak, hvor 70 Norske soldater er stasjonert, er overskriften i Klassekampen 9 januar:

«Angrepet av Iran. Uklart om Irak krever at de norske soldatene drar hjem.»

En annen artikkel samme dag har overskriften:

«Mens Iran skryter av angrep mot militærleir, øker krigsangsten i Iraks befolkning. Nå frykter vi en ny krig!»

Det er talsmann for Anbar-områdets klaner, Safwan al-Itawy, som uttaler dette. I følge Itawy skvises irakere av Irans og USAs kamp mot hverandre på Irakisk jord. «Irak er ikke en del av krigen. Bare slagmarka for den.»

Klassekampens leder, Fredag 10 januar, «Slagmark», av Mari Skurdal, formulerer avisas redaksjonelle syn på konflikten USA/Iran. KKs standpunkt bygger på artikkelen i egen avis dagen i forveien. USA og Iran er to likestilte stormakter som kjemper om regionalt herredømme på Irakisk jord. KKs intervjobjekt brukes som sannhetsvitne. USAs og Natos påstander, at de er i Irak for å bekjempe IS refereres uten motforestillinger.

Så er det partiet Rødt. «Ingenting å juble over i Iran» skriver leder for Oslo Rødt, eksiliraner Siavash Mobasheri. Han kritiserer drapet på Soleimani, som brudd på folkeretten. Men resten av artikkelen advarer «venstresiden mot å bli det iranske regimets forsvarere.» Artikkelen avsluttes med å oppfordre en antikrigsbevegelse til stå samlet mot «stormaktenes» krigshandlinger og trappe opp støtten til «den flerkulturelle progressive folkebevegelsen i Iran og andre steder i regionen».

Hva betyr det? Hvem, nærmere bestemt, mener Mobasheri venstresiden skal støtte i landene i midtøsten?

Foreningen Stopp Nato tok initiativ til markering mot krig lørdag 25. januar 2020. Demonstasjonen er tilslutning til en internasjonal protest mot krig mot Iran. I USA har det vært markeringer i 70 byer i USA med paroler som «USA troops out of Irak, U. S. Out of Irak, Syria, Afghanistan, USA out of the Middle East.»

Man skulle tro at Stopp Natos fremste oppgave var å protestere mot USAs/ Natos imperialistiske aggresjon i Iran og hele Midtøsten. Men hovedparolene i markeringen nevner ikke USAs rolle i Midtøsten: Stopp Nato kritiserer kun USAs drap på Soleimani som brudd på folkeretten. Som de er imot selv om Qasem Soleimani ifølge Stopp Nato var en forbryter.

«Støtt folks opprør og kamp for frihet, demokrati og selvstendighet i Midtøsten» oppfordrer Stopp Nato, og krever at landene i Midtøsten ikke skal være slagmark for en stormaktsrivalisering.

Men hvordan er det mulig uten at USA/Nato trekker seg ut av hele Midtøsten? Er det ikke Stopp Natos oppgave å kritisere USA/Nato, spesielt, ikke alle stormakter generelt?

«Norsk okkupasjon av Irak # 2?» skriver Terje Alnes i siste nummer av Friheten. I 2003 demonstrerte over 100.000 mennesker i hele landet mot norsk deltakelse i krigen mot Irak.

Hva er så grunnen til at motstanden mot norsk krigsdeltakelse er så mye mindre i dag, på tross av rekken av USA/Natos kriger for regimeskifte, Afghanistan, Irak, Libya, Syria, Jemen. Ja, ikke bare svak, men også full av forbehold, utydelig. Hvorfor tones USAs og Natos rolle i Midtøsten ned i store deler av venstresiden?

Den norske regjeringen har gjort det klart at de ikke vil trekke soldatene ut av Irak. Norge er dermed å anse som okkupasjonsmakt. Men hva er planene for fortsatt militær tilstedeværelse?

På Steigan.no 25 januar: «USA ønsker å bryte i stykker Irak og skape en sunnistat.»

En gammel plan er tatt opp av skuffen, et «Sunnistan» med utgangspunkt i Anbar-provinsen i Irak kan være USAs svar på Iraks beskjed om at troppene skal ut av landet.

Irak skal deles opp etter etniske skillelinjer, områder som vil være lettere å kontrollere for USA. Ideen er opprinnelig en sionistisk ide. Ved å dele opp regionen i tre, en sjia, en sunni og en kurdisk vil Israel styrke seg i regionen.

«Ingen ny krig i Midtøsten» sier Stopp Nato. Men er det mulig å unngå en ny krig om ikke USA trekker seg ut av hele Midtøsten? Ja, hvem er det som ikke skal krige?

I en kommentar i KK 9 januar, «Irans kalde hevn,» av Peter M Johansen understreker han at sunnimuslimske arabere og kurdere ikke var tilstede da nasjonalforsamlingen i Bagdad vedtok at USA skulle ut av Irak.

At Irak samler seg for å kaste USA/Nato ut vekker tydeligvis ingen entusiasme. Er lærdommen om USAs/imperialismens splitt og hersk, glemt? Og Israels?

Har venstresiden fått sine favoritter i Midtøsten, for et kurdistan, for et sunnistan, slik at USA ikke lenger er hovedfienden? Ja jeg bare spør, for hva er ellers grunnen til at USAs rolle skal tones ned.

Gro Finne


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  For å svare deg på dette spørsmålet, svaret er ingen, denne bevegelsen han refererer til er ren fantasi. Det slike som Mobasheri egentlig sier er at det er greit at USA gjør som de vil, men at man skal heller snakke om hvordan vi skal bringe ned det Iranske lederskapet.(og med det bringe ned folk og ødelegge Iran som kulturnasjon)

  Det sånne som han ikke er klar over er at dette ikke handler om religiøse, politiske motsetninger eller noe annet av det du hører om å msm. Det handler om de som vil ødelegge Iran som kulturelt land. De vil fjerne Iransk, Irakisk og Syrisk kulturarv og deres uavhengighet fra den nye verdens falske og nye kulturer. De ønsker at disse skal føye seg i rekkene med land som overgir seg på et fullstendig plan. Altså, skal de ikke ha egen kultur, de skal ikke ha egen religion, de skal ikke være tilhengere av sin egen historie osv osv. For den nye falske verdenskulturens fanebærere er dette blitt det aller viktigste å oppnå, de ser at disse som hører til de gamle kulturene utgjør en trussel og må fjernes. Hvorfor utgjør de en trussel? Enkelt, de har overlegen kultur og har rotfestet disse i lederskapet og i folket. Disse menneskene vil alltid klare å samle seg mot ytre fiender og kjenner den godt etter mange tusen års erfaring.

  Husk at Trump sa at USA’s militære først og fremst skulle angripe kulturelt viktige steder i Iran dersom Iran forsvarte seg mot terrorangrepet på Soleimani. Han sa ikke moskeer, han sa ikke militære mål. Han sa kulturelt viktige mål. Selvsagt bløffet han i dette tilfellet, og alle med nok kunnskap om regionen veit at USA mangler militære evner til å svare Iran i dag. Men likevel sier det noe om hvordan de tenker: de tenker at trusselen ikke er Islamske republikken alene, men den totale pakken av kultur Iran består av. Fra verdens første(eller andre etter neo-assyrerne) store imperie, verdens første monoteistiske trossamfunn, jordas navle osv osv. Med andre ord, et sted i den nære fremtiden en ekte rival for kampen om verdensherredømme.

  Svaret er dessverre ja, blant endel av venstresiden. Men disse er kun nyttige idioter og har ikke forstått hele bildet av situasjonen de blander seg inn i. Men dessverre blir de et del av et stort propaganda-apparat organisert av myndigheter/forretninger som ikke ønsker det beste for Irak, Syria eller Iran. Eller noen andre for den saks skyld. Dette er allerede så godt bevist. Og det er nettopp på dette punktet, nemlig myk krigføring, at Iranerne og Syrerne ikke henger med. På dette planet er den nye verdensordenen med sine sosiale medier, kontroll over msm og AI-styrt overvåkning og fullstendig kontroll over statsapparatet mange steder, i stand til å skape falske forestillinger om hva som helst. Det er derfor ekstra viktig at vi som ser dette sier i fra og gjør så mange som mulig klar over situasjonen.

  Tusen takk for din vinkling, den var veldig forfriskende i denne debatten sett fra et norskt perspektiv.

 2. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  «Venstresiden» er er da ikke brukelig for hva folk her, og antakelig også hva folk flest, skulle regne som venstresidens oppgaver.

  Vi har å gjøre med at storparten av «venstresiden» jobber i praksis for overklassen og imperialismen. Disse er grunnleggende tilhengere av deres kapitalisme og deres spill, men ønsker at dyret skal være litt-pitte-grann snillere.

  Storparten av såkalte venstresiden i Norge er ikke-sosialistisk og ikke-kommunistisk. Storparten av venstresiden støtter normalt overklassens regime og de støtter deres krigs-spill, ikke folk flest og fred. Særlig hvis de er i posisjon.

  Hvis ikke i posisjon kan de være litt mer folkelige og alternative. Her skal vi huske på at politikken er skuespill og fake. Politikerne er agenter og selgere. Det hele er et gigantisk skuespill og game-show der regimet har kontroll over alle de viktigste assets.

  Husk gjerne på hvordan en agent som Audun Lysbakken sverget avstand til Marx, før han kunne gå til topps i SV.

  Disse regime-tro venstreside-agentene blir da også støttet og løftet i resten av regimet og er nyttige i rollen som fløy og grense for offentlige ordskifte på nederste bord.

  Inntil vi og folk flest klarer å ekskludere disse regimetro fra «venstresiden» så er ikke ordet brukelig, det er skadelig.

  Jeg er ikke helt sikker på hva slags ord som er bedre dekkende: «sosialistisk side», «folkelig side», «anti-imperialistisk side»…?

  Når og hvordan ble forresten Klassekampen et organ for overklassen og imperialismen?

 3. Som Steigan avslørte for noen år siden så er klassekampen kjøpt opp av the dark side, mao kapitalkreftene, dypstaten, investeringsbanker som IMF.
  De har ikke så store aksjeposter, men det trenger man ikke heller, det er mer enn nok til å få innflytelse.

  Klassekampen er ikke lenger blodrød, men derimot langt over mørkeblå, noen ganger helt fra brun til sort.

  Skolesystemet er ikke lenger rødt, men gikk over til Lucifers lære for lenge siden, nå er det ekstremt.

  Folk flest gir faen så lenge vi har sport, kultur og sosialporno på TV, ikke for at de er så dumme, men for at de er formet slik av makteliten.

  Helt siden 1945 så har vi hatt en antikrigbevegelse i Norge, ungdommen ledet an og tok til gatene, sist i 2003 da halve landet tok til gatene for å hindre at Norge gikk til krig mot Irak til Bombeviks store fortvilelse. Petter Numme og mange andre topper ble sparket fra NRK og andre viktige stillinger for at de var ikke ville drepe 500 000 av andre sine barn i Irak.

  Så skjedde det noe, etter det så var det totalt dødt og apatisk.
  Om de begynte å tilsette fluor i drikkevannet eller bare en massiv hjernevask kampanje vet jeg ikke, men det burde jo vært motsatt siden da begynte Internett å bli allemannseie.

  I dag er folk helt ødelagt i hue, totalt rasert i hver eneste aktive hjernecelle, er som om hjernen er frosset til is og folk tror hue eksploderer om de tenker selv.

  Men for all del, det er jo slik det er skrevet det skal bli på de siste dager, folk skal bli feite, late, egoistiske og grådige og bare tenke på seg selv.

  Ved murens fall 9/11-1991 så lovet NATO og ikke ekspandere østover, nå har de omringet Russland fra alle kanter, fra Jan Mayen til Svartehavet ( Er det lov å si svart enda eller må man si fargehavet ? ) Vel … uansett NATO er sinte for at de ikke får bygge militærbaser på Krim og utplassere missiler der. helst vil de utplasserer atomraketter på den røde plass.

  Russerne er ikke tilbakestående så nå har den øverste militærledelsen i Kreml avslørt at det innen kort tid vil komme et massivt angrep fra NATO mot Russland som vil utslette dem for alltid.

  Så hvordan reagerer man da ? Enten tar man et forkjøp angrep eller går under så klart. Du har bare 2 valg.

  Så kjøp veeeeldig sterke solbriller og jod-tabletter for USA sine baser i Norge og deres radar anlegg i Nord er bombemål nr 1 i Norge, ikke rart barna i Norge får utdelt jod-tabletter på skolene nå.
  Veldig edelt at Trønderne valgte å ofre seg selv med å bli bombemål nr 1 med å tillate Amerikanske baser i byen så vi andre får litt lenger levetid.

  Min analyse sier meg at et angrep på sensommeren er mest sannsynlig, kanskje før.

 4. Som gammelt medlem av Rødt tror jeg vendingen av partiet og Klassekampen startet ved innlemmelsen av Nato/EU/krigspartiet AP rundt 2005 i “venstresida”.
  Det ble helt åpenbart ved Syriakrigen hvor Klassekampen i kronikker trykket de mest fantastiske påstander. Professor Bjørn Olav Utvik fikk uimotsagt hevde at de Jihadistiske leiesoldatene trent av Nato og betalt av saudi-Qatar,var å sammenligne med de frivillige i den spanske borgerkrigen 1936-38.
  Og det toppet seg med at Peter M.Johansen skrev to lange artikler som tok sikte på å skrive USA ut av Syriakrigen. Åpenbart hadde han ikke fått med seg at Obama hadde lansert en ny krigsdoktrine for USA: leading from behind.
  Alle Warrrooms i Tyrkia og Jordan var proppet av amerikanske,israelske og nato generaler som styrte krigen.Selv israelske Debka orienterte om dette.
  Det største mirakel i moderne historie er at regimet Assad overlevde denne Nato/USA/israel kraftanstrengelse. Her jobbet Klassekampen for de siste.
  Du ser nå at med klimahysteriet har EU-prosjektet stigende stjerne i Klassekampen. Jeg regner med at mot valget i 2021 vil “venstresida” være så godt som et EU-organ.
  Uhyggelige utviklinger skjer i EU. To svære prosjekt skal gjennomføres: Europas Forente Stater og Europahæren.
  Dette innebærer opphør av nasjonalstatene i EU og paragraf 90a i tysk straffelov varmes opp: Den som kritiserer den nye staten EU kan bli strafrechlich verfolgt - også med fengsel.
  Her jamres over Kinas praksis med overvåkning. I franske Nice er automatisert ansiktsgjenkjenning allerede innført.
  Janne Jörg Kipp: “Vereingte Staaten von Europa.” Kopp Verlag.
  En stor takk til Gro Finne for et omfattende arbeid.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg har msitanke om at først når de norske militære tapene blir mye større enn hva de er i dag, så vil en sak som denne få større fokus i Norge.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Men er ikke dette på mange måter riktig da?

  Motstanderen er nasjonal-sosialister, og både i Spania og i Syria så begår de grusomheter og offentlige henrettelser av anderledestenkende?

  At det er store forskjeller også, betyr ikke at sammenligningen er helt feil.

  Her er jeg enig med deg.

  Folk flest leser ikke slike bøker lengre, så informasjonen må forenkles så mye som mulig. Når først mange gjennom forenklingen og spredning gjennom sosiale medier, så vil de som ønsker å være de best informerte søke opp dypere informasjon selv.

  Bildet er fra GCHQs troll-manual, men det er mye sant i det.
  the-art-of-deception-training-for-a-new-p31-large

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere