Millionmarsj mot USA i Bagdad

0
Fra millionmarsjen i Bagdad 24. januar 2020. Skjermdump fra Twitter

Den ble annonsert som «millionmarsjen» mot USAs militære tilstedeværelse i Irak, og det ser ut til at over to millioner mennesker har tatt del i den enorme protesten i Bagdas gater 24. januar 2020.

Sayed Sadiq al-Hashemi, som er direktør for Iraqi Center for Studies, sa at mer enn 2,5 millioner deltok i demonstrasjonene.

Siden de tidlige timene på fredag, samlet store menneskemengder seg. Det var menn, kvinner og barn i alle aldre som møtte opp i Jadriyah-området i nærheten av Bagdad-universitetet.

Demonstrantene hadde bannere, store irakiske flagg og sang slagord som krevde tilbaketrekking av de amerikanske styrkene i Irak.

«Gå ut, kom deg ut, okkupant!» ropte noen, mens andre ropte: «Ja til suverenitet!»

YouTube player

Det var 5. januar at Iraks parlament vedtok med overveldende flertall at alle utenlandske styrker har å trekke seg ut av landet umiddelbart. Det samme har Iraks regjering krevd.

USA har gjort klart at de ikke tenker å bøye seg for hva Iraks lovlige myndigheter vedtar. I suveren forakt for landets suverenitet blir de stående. Det samme gjelder Norge som nå sammen med USA er å regne som en okkupant i landet.

Den norske regjeringa later som om det er uklart hva Irak mener om dette, men folkerettslig kan det ikke herske noen tvil. Etter demonstrasjonene i Bagdad er det heller ingen tvil om hva folket i Irak mener.

#IraqMillionManMarch

Les: Fra nå er de norske soldatene i Irak ulovlig i landet

Rødt ber om at norske styrker hentes hjem fra Irak


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDrømmen om meningsfrihet
Neste artikkelUSA ønsker å bryte i stykker Irak og skape en «sunnistat»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).