Søreide: Hvilken del av «dra hjem» er det du ikke forstår?

10
Disse folkene har ansvar for å få de norske soldatene hjem fra Irak. NÅ! Foto: Shutterstock

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi ber USA komme opp med en plan for hvordan de amerikanske styrkene skal trekkes ut av landet. Dette skriver Nettavisen. Avisa fortsetter:

«Abdul-Mahdi understreker at Irak mener alvor med sitt krav om amerikansk tilbaketrekning og vil ha fortgang i planleggingen av dette.

Torsdag kveld hadde han en telefonsamtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo, der han ba USA om å sende en delegasjon til Bagdad for å utforme «en mekanisme» for tilbaketrekning, heter det i en kunngjøring fra Abdul-Mahdis kontor.»

Enhver som har fulgt behandlinga av dette i Iraks parlament, har visst i flere dager at landets lovgivende forsamling har vedtatt enstemmig at utenlandske styrker har å trekke seg ut av Irak. Dette gjelder også de 70 norske soldatene som står i landet. Den invitasjonen som de har bygd sin tilstedeværelse på, gjelder ikke lenger.

Men Norge har en regjeringssjef, utenriksminister og forsvarsminister som har litt tungt for det. De skjønner ikke helt hva uttrykket «dra hjem» betyr. De må ha det inn med skjeer. Nå som USA har fått brev som forklarer at å trekke seg ut betyr å trekke seg ut, er det kanskje på tide at Solberg, Søreide og Bakke-Jensen våkner også. Vi henvender oss til utenriksministeren, siden Solberg antakelig er altfor opptatt av å få tak i noe hurtigmat:

Hvilken del av «dra hjem» er det dere ikke forstår, Søreide?

Fra nå er de norske soldatene i Irak ulovlig i landet

En tidligere offiser har henvendt seg til steigan.no for å kommentere denne situasjonen. Han er rystet over hva våre politiske ledere kan få seg til å si. Under løfte om anonymitet sier han:

«Slik jeg ser det, med min offisersutdanning, så bortfalt det folkerettslige grunnlaget for tilstedeværelsen i Irak med nasjonalforsamlingens vedtak den 6. januar. Dvs at fra det øyeblikk, så ville jeg som tjenestegjørende offiser være forpliktet til å motsette meg enhver ordre som ikke innebar forberedelser til tilbaketrekning. I motsatt fall, så ville jeg overføre det kriminelle ansvaret for enhver rettsstridig beslutning fra mine overordnede og på meg personlig. Jeg ville kunne stilles personlig for retten for brudd på folkeretten.»

Søreide og Bakke-Jensen forråder de norske soldatene i felt. Det er utilgivelig. De 70 soldatene og deres familier er nå stilt i en umulig situasjon. Soldatene inngikk en kontrakt basert på at oppdraget var forankret i folkeretten. I og med vedtaket i Iraks nasjonalforsamling er oppdraget nå ulovlig og å betrakte som en okkupasjon.

Få soldatene hjem nå, ikke vent til de blir drept eller kastet ut!

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Norge er USAs mest lydige vasall, så regjeringen venter nok på hva USA vil med de 70 norske soldatene, så integrert i USAs krigsmaskin har det norske forsvaret blitt.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Nå snakker vi ikke om Trump, ettersom Trump er tilsynelande mest forhatt i Norge, mer enn Hitler

  Koreografi forteller Trump er en militær junta

  Hvilken junta?
  Her varierer svarene
  -Kristensionistene?
  -Neocon?
  -Jødene?

 3. Det er jo ikke slik at det bare er den norske regjeringen som har “tungt for det.”
  I dag kommer da endelig Klassekampen ut med en leder om den største krisa i verdenspolitikken på tiår og der har Mari Skurdal det også tungt for det.
  Hun skriver: “De utenlandske styrkene som sammen med USA befinner seg i Irak,er der for å bekjempe IS.”(10 jan 2020)
  Dette er ikke noe annet enn ren USA-NATO propaganda.
  Den store gruppa av skribenter om Midtøsten er delt i to: de som er propagandister for Imperialismen og de som kritiserer Imperialismen. Det moderne Klassekampen holder seg konsekvent til de første som vi fikk demonstrert tydelig under Syriakrigen.
  Kritisk Midtøsten-dekning har hele tida skrevet at IS var bygget av CIA/Mossad og betalt av SaudiArabia/Qatar. Under dens sammenbrudd har man funnet dyre eksklusive våpen fra Israel-USA samt hermetikk og andre logistiske saker.
  En utbredt teori om drapet på Bagdadi var at USA/Israel hadde det travelt med å få drept han før han falt i hendene på syrere og ble tvunget til å snakke sant.
  Når USA startet arbeidet med å bygge verdens største ambassade i Bagdad,var det fordi Irak skulle være en klientstat hvorfra usa skulle styre hele Midtøsten. Nato satte opp et Nato-akademi i Kuwait som Jens åpnet og meningen var at CGG alliansen i Gulfen skulle bli det “arabiske Nato.”
  Likeledes ble Kurdistan befolket av offiserer fra nær sagt alle Nato-stater samt Israel for å bygge Kurdistan til en Israelsk-Nato bastion. Kurderne er helt fortvilet med tanke på at USA/Nato kan forlate Irak og melder at disse kan slå seg ned rundt hovedstaden Erbil. (Rudaw)
  Det var årsaken til at Iran sendte noen raketter mot en base ved Erbil som politisk meldte: USA -Nato vil heller ikke være trygge der.
  Ved siden av Skurdals Nato-propaganda forsøker herr Mimir for gud vet vilken gang å bli opptatt i NHOs styre som ideegiver for oppmodernisering og grønnfarging av norsk kapitalisme.
  I ideologisk-politisk innretting er disse to artiklene på side 2 helt identiske. Jeg venter nå bare flere innlegg som markedsfører iranske Mujahideen Khalqs syn på Midtøsten.

 4. Rudaw.net er en av de autorative kurdiske nettsidene og de regner med at Kurdistan før eller senere vil get hit by the fire,som det står i dag.
  I kjølvannet av dette kommer en slags oppvisning i politisk akrobatikk som går slik:
  Masoud Barzani i Erbil sier det slik: Vi kan ikke bli involvert i noen form av Proxy WARs. VI skal være NØYTRALE.
  Vi vil ikke ha noen konflikt med Iran,men Kurdistan skal heller ikke kollapse eller havne under Irans kontroll.
  Etter denne klarhet,kommer akrobatikken:
  “Naturligvis vil Kurdistan ønske å opprettholde de USA-ledete koalisjons styrkenes nærvær på dets grunn og motsetter seg den siste resolusjonen i det irakske parlamentet for at alle US troops skal ut av Irak”.
  For USA-nærværet trenges for å kjempe mot IS i Kirkuk og Makhmour. Rudaw.
  Det finnes jo ingen nøytralitet i det siste avsnittet. Med denne posisjonen risikerer Kurdistan å havne i krig med Shia-Militsene som vil ha USA-Nato ut av HELE IRAK. Det inkluderer også det autonome området Kurdistan som fremdeles er en del av Irak.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det er bare tull. Det er russerne og iranerne som bekjemper ISIS. Amerikanerne forsyner ISIS. Kurderne er også i kamp med ISIS.

  I nord-Irak driver også Israel en viss aktivitet for å skaffe seg fotfeste. Opplæring av kurderne har pågått i et 10-år.

  Kurderne er representert i det irakiske parlamentet. De har ikke selvstyre.

  JERUSALEM — With a two-sentence statement supporting the Iraqi Kurds’ plan to hold a referendum on independence this Monday, Prime Minister Benjamin Netanyahu put Israel at odds with nearly every other major player in the Middle East.

 6. Avatar for K11 K11 says:

  Hvordan skal de rent praktisk kunne kastes ut?

  Ja, de okkuperer Irak nå, men det er da også hele poenget. Så lenge USA blir værende, blir også Norge det. De vestlige soldatene, inkl. de norske, har fortsatt terrorister som skal trenes opp, uskyldige som skal drepes, oljefelter som skal forsvares, osv. Dette har hele tiden vært grunnen til at de er der, og et demokratisk vedtak fra Irak forandrer ikke på det. De er stasjonert der for å ha kort vei til Iran når Trump gir dem marsjordre. Er det noen her som tror at Norge IKKE er involvert i å trene opp iranske “moderate opprørere”?

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er mulig, men det er ikke de 70 i Irak som gjør det.

 8. Avatar for Alike Alike says:

  Irak med hjelp av Syria og Iran har null problem å fjerne vesten militært fra området, og da snakker jeg konvensjonelt og med eventuelle hemmelige våpen Iran besitter. Jeg tror det er det som kan skje hvis landene ikke frivillig trekker seg. Dette vil få enorme ringvirkninger i hele verden, ingen vil respektere disse taperne som bare driver galt.

  Det er andre ting som spiller rolle her, klarer vesten å skape uro i Irak og Iran, lage ståhei rundt nye hendelser i fake news vestlige media, og føre til opprør i disse landene? Det er hva de har holdt på med nå. Og vil grønne bevegelsen med Rouhani i spissen nok engang vise svakhet under press for sanksjoner og andre ting, som igjen fører til at vesten tror Iran har svakheter nok til at de kan prøve noe ala det vi så av terroren mot Soleimani?(jeg tror ikke det da rakettangrepe fra Iran motbeviste dette) Dette sammen med terrorisme er vestens sterkeste våpen og mulighet, de har for lengst anerkjent Iran/Irak/Syria sitt potensiale til å ta ut vestlige våpen i en åpen konflikt.

  Men hvis de trekker seg ut, som det virker som er planen til Trump etter at John Bolton(det svinet) ble avsatt, så kan de i det minste redde ryktet sitt som papirtiger, og forsinke vestens militære nedgang med 5-10 år. Planen til trump er å få USA ut, men ha en Arabisk NATO som passer på deres interesser i regionen. Arabiske NATO som kjent er ingen match for den Iranske alliansen, men det er vel det eneste vesten får til i regionen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere