Søreide: Hvilken del av «dra hjem» er det du ikke forstår?

0
Disse folkene har ansvar for å få de norske soldatene hjem fra Irak. NÅ! Foto: Shutterstock

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi ber USA komme opp med en plan for hvordan de amerikanske styrkene skal trekkes ut av landet. Dette skriver Nettavisen. Avisa fortsetter:

«Abdul-Mahdi understreker at Irak mener alvor med sitt krav om amerikansk tilbaketrekning og vil ha fortgang i planleggingen av dette.

Torsdag kveld hadde han en telefonsamtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo, der han ba USA om å sende en delegasjon til Bagdad for å utforme «en mekanisme» for tilbaketrekning, heter det i en kunngjøring fra Abdul-Mahdis kontor.»

Enhver som har fulgt behandlinga av dette i Iraks parlament, har visst i flere dager at landets lovgivende forsamling har vedtatt enstemmig at utenlandske styrker har å trekke seg ut av Irak. Dette gjelder også de 70 norske soldatene som står i landet. Den invitasjonen som de har bygd sin tilstedeværelse på, gjelder ikke lenger.

Men Norge har en regjeringssjef, utenriksminister og forsvarsminister som har litt tungt for det. De skjønner ikke helt hva uttrykket «dra hjem» betyr. De må ha det inn med skjeer. Nå som USA har fått brev som forklarer at å trekke seg ut betyr å trekke seg ut, er det kanskje på tide at Solberg, Søreide og Bakke-Jensen våkner også. Vi henvender oss til utenriksministeren, siden Solberg antakelig er altfor opptatt av å få tak i noe hurtigmat:

Hvilken del av «dra hjem» er det dere ikke forstår, Søreide?

Fra nå er de norske soldatene i Irak ulovlig i landet

En tidligere offiser har henvendt seg til steigan.no for å kommentere denne situasjonen. Han er rystet over hva våre politiske ledere kan få seg til å si. Under løfte om anonymitet sier han:

«Slik jeg ser det, med min offisersutdanning, så bortfalt det folkerettslige grunnlaget for tilstedeværelsen i Irak med nasjonalforsamlingens vedtak den 6. januar. Dvs at fra det øyeblikk, så ville jeg som tjenestegjørende offiser være forpliktet til å motsette meg enhver ordre som ikke innebar forberedelser til tilbaketrekning. I motsatt fall, så ville jeg overføre det kriminelle ansvaret for enhver rettsstridig beslutning fra mine overordnede og på meg personlig. Jeg ville kunne stilles personlig for retten for brudd på folkeretten.»

Søreide og Bakke-Jensen forråder de norske soldatene i felt. Det er utilgivelig. De 70 soldatene og deres familier er nå stilt i en umulig situasjon. Soldatene inngikk en kontrakt basert på at oppdraget var forankret i folkeretten. I og med vedtaket i Iraks nasjonalforsamling er oppdraget nå ulovlig og å betrakte som en okkupasjon.

Få soldatene hjem nå, ikke vent til de blir drept eller kastet ut!

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Forrige artikkelDrepte virkelig Soleimani 600 av USAs soldater?
Neste artikkelIran: Det ukrainske flyet ble skutt ned ved en feil
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).